L'OSV rep la Setmana Santa amb la Missa de Glòria de Puccini

L'Orquestra Simfònica del Vallès es farà acompanyar d'un cor terrassenc, entre d'altres, al Centre Cultural Terrassa el proper divendres 7 d'abril

L'Orquestra Simfònica del Vallès ja va omplir el Centre Cultural Terrassa amb 'Els immortals del cinema' el passat febrer.
L'Orquestra Simfònica del Vallès ja va omplir el Centre Cultural Terrassa amb 'Els immortals del cinema' el passat febrer. | Joaquim Albalate
Redacció
04 d'abril de 2017, 19:00
El Centre Cultural Terrassa donarà la benvinguda a la Setmana Santa amb la Orquestra Simfònica del Vallès, que farà la segona parada de la seva mini gira amb la Missa de Pucini divendres 7 d'abril. L'orquestra estarà acompanyada per la Coral Nova Ègara de Terrassa, dirigida per Raimon Romaní, així com pel Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida i el Cor Lieder Camera de Sabadell.

La celebració de la missa es converteix en un decorat d’òpera si la música de la litúrgia l’ha triada Puccini. La Simfònica del Vallès i les veus de corals de diversos punts del territori ofereixen aquesta gran obra que farà creure els descreguts. Les mans sàvies de Xavier Puig perfilaran la partitura amb què Puccini demostrà el seu mestratge abans de revolucionar l’òpera com a gènere. De fet, els agnòstics i simpatitzants no cal que patiu, perquè també hi haurà una picada d'ull al Puccini més operístic. 

El concert al Centre Cultural Terrassa serà el 7 d'abril a les nou del vespre, amb una durada d'una hora i mitja. Les entrades tenen un preu d'entre 15 i 25 euros i es poden comprar per Internet, a la pàgina web de l'equipament

Música sacra com a llavor de l'òpera

L’any 1878, Giacomo Puccini, que havia heretat del seu pare el càrrec d'organista i mestre de capella a la catedral de San Martino, va composar en honor de San Paolino, patró local, un motet i un credo que van resultar el seu primer èxit públic. Dos anys més tard, incorpora aquests fragments a una Messa a quatro vocci amb orquestra: la que avui coneixem com a Missa de Glòria. En ella està, segons la crítica, la llavor de l’obra operística de Puccini: el seu estil dramàtic i la seva riquesa orquestral. La instrumentació, original i rica, es manifesta ja en la seva plenitud, i una expressivitat melòdica, ben acordada al sentit del text litúrgic, que anuncien al músic verista. Està composta per a orquestra, cor, i només dues veus solistes, tenor i baríton. 

La gira comença aquest diumenge 2 d'abril a l'Auditori Enric Granados de Lleida i posteriorment arriba al Centre Cultural Terrassa (7 d'abril), al Palau de la Música Catalana (8 d'abril) i finalitza el 10 d'abril a la Catedral de Tarragona.

Cada concert acollirà diferents cors de cada localitat i el 8 d'abril tots els cors participants cantaran junts en el concert del Palau de la Música Catalana, amb més de 190 músics i cantaires a l'escenari.