​«BiblioLab», les biblioteques del futur

Durant 12 mesos s'ha programat més de 350 activitats en 55 equipaments d'una gamma variada d'àmbits

El 'CityLab' de la Biblioteca Volpelleres - Miquel Batllori
El 'CityLab' de la Biblioteca Volpelleres - Miquel Batllori | Albert Hernàndez
Redacció
12 de maig de 2017, 12:42
Actualitzat: 17:03h
La Diputació de Barcelona ha impulsat un nou model de biblioteques que ha batejat amb el nom de BiblioLab. Es tracta d'una iniciativa que està basada en la creació de coneixement i la innovació ciutadana. "Les professions del futur estaran relacionades amb el coneixement i la ciència. Per això, fem que les biblioteques estiguin preparades per aquests reptes", ha assegurat la presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa. Precisament, a la Biblioteca Volpelleres - Miquel Batllori de la localitat vallesana s'ha presentat aquest projecte.
 
En els pròxims 12 mesos s'han programat 350 activitats en 55 biblioteques repartides per tota la província, garantint que en aquelles poblacions on hi ha vàries, com a mínim a una es durà a terme, així com a les centrals i les més grans. D'àmbits tan variats com la robòtica, la literatura, les arts, les ciències, l'agricultura i la nutrició, entre d'altres.
 

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, presentant el 'BiblioLab' a la localitat d'on és alcaldessa Foto: Albert Hernàndez


Conesa ha aventurat que comença un "canvi radical" d'aquests equipaments, posant als usuaris com a "protagonistes de la creació de coneixement" i de "l'oportunitat de treballar en xarxa". La gerent del Servei de Biblioteques de la Diputació, Marta Cano, ha determinat que BiblioLab fomenta "l'aprenentatge, la creativitat i la participació ciutadana". De totes maneres, ha garantit que "les funcions bàsiques" que han conservat les biblioteques al llarg de la història se seguiran mantenint, remarcant que des de sempre han estat "espais d'inclusió social".
 

El cotxe teledirigit fet amb impressió 3D a la Biblioteca Volpelleres - Miquel Batllori Foto: Albert Hernàndez


Exemples en curs
 
Tot i que es desenvoluparà al llarg del 2017, amb un pressupost de 300.000euros, essent un servei gratuït més de la xarxa, ja hi ha alguns exemples en marxa com a la Biblioteca Fondo de Santa Coloma de Gramenet, en el que al mig de la sala de revistes hi ha una cuina. "Quina és la millor manera d'unir les diferents cultures? La cuina", ha dit Cano. També al Baix Llobregat, amb un tema dels horts i al mateix equipament santcugatenc, on els usuaris poden experimentar amb tecnologia i robòtica com ara conduint un cotxe teledirigit fet amb impressió 3D.