El sedentarisme, principal mal hàbit dels infants segons el programa de detecció precoç d'UManresa

Publicat el 28 de desembre de 2018 a les 11:56
Actualitzat el 28 de desembre de 2018 a les 12:02
El sedentarisme continua sent un dels mals hàbits entre els infants que han participat en la catorzena edició del Programa de Detecció Precoç de Problemes de Salut en Escolars (PDP) de la Clínica Universitària d'UManresa. L'enquesta d'infermeria que han respost els nens i nenes de quart curs de primària constata que de cada quatre hores de temps de lleure, tres les dediquen a activitats sedentàries i només una a activitats dinàmiques.

Les dades relatives al sedentarisme són similars a les recollides en l'anterior edició d'aquest programa que, a banda de fer un diagnòstic precoç de problemes de salut per poder intervenir-hi abans que empitjorin, permet obtenir altres dades per treballar la prevenció en relació amb l'adquisició de mals hàbits. En aquesta edició del PDP hi han participat 1.057 nens i nenes de 19 escoles de Manresa i d'Artés. El programa inclou una exploració de logopèdia que es fa a infants de P4 (4-5 anys), una de podologia que es realitza a nens i nenes de P5 (5-6 anys) i una exploració de fisioteràpia adreçada a infants de quart curs de primària (9-10 anys). L'exploració de fisioteràpia es complementa amb una enquesta d'hàbits de salut. El proper mes de gener, la Clínica Universitària reprendrà les exploracions de la que serà la quinzena edició del PDP.

En relació amb el sedentarisme, les dades recollides en l'enquesta d'infermeria indiquen un 26% de casos de sobrepès entre els nens i nenes de quart de primària. La xifra es molt similar a la de l'anterior edició del PDP. Per contra, s'ha produït una lleugera millora en el risc cardiovascular, que ha passat del 32,7% al 28,2%. Aquestes dades s'obtenen a partir del càlcul de l'Índex de Massa Corporal i de l'Índex Cintura Talla. Pel que fa als hàbits alimentaris, una vegada més es constata que es consumeixen massa proteïna animal, dolços i pastisseria i que, per contra, hi ha una insuficient ingesta de fruita i verdura.

En comparació amb enquestes anteriors, el nombre de nens i nenes que tenen telèfon mòbil en aquesta franja d'edat ha passat de representar el 30% a ser del 32,8%. El qüestionari d'infermeria que responen els infants de quart curs de primària s'interessa també per les relacions amb els companys i amics. En aquest sentit es continua constatant que aquest és un tema complex, amb un 31,5% d'infants enquestats que diuen haver patit amenaces i cops a l'escola o camí de l'escola (30,7% en el PDP de 2017) i un 20,65% que reconeix haver amenaçat algun company.

En el cas de l'exploració de fisioteràpia, el PDP ha permès detectar un 24% de casos de cifosis dorsals, un 18% de possibles escoliosis, un 12% d'alteracions d'extensibilitat muscular i un 8% d'hàbits posturals deficients.

Logopèdia i podologia amb els més petits

La revisió de logopèdia que s'ha realitzat a infants d'entre 4 i 5 anys ha detectat un 17% de casos d'alteració de la parla, un 13% d'alteracions de les funcions orofacials, un 12% d'alteració dels hàbits orofacials (ús del biberó per beure o del xumet inadequats per a l'edat) i un 10% de maloclusions.

En les revisions podològiques a nens i nenes de 5 i 6 anys, s'han diagnosticat un 26% de casos d'hipermobilitat articular, un 10% d'hiperdrosi, un 10% d'alteracions de l'alineació fèmur-tíbia, un 9% d'alteracions de la torsió tibial i un 6% de peu molt pla i pronat.

Les famílies dels infants que han participat en el PDP reben un informe personalitzat amb les valoracions dels professionals. En aquells casos que es detecten problemes, aquest informe aconsella visitar un especialista per confirmar el diagnòstic i iniciar el tractament el més aviat possible, en el cas que sigui necessari. Dels resultats, la Clínica Universitària també en redacta un informe que es lliura als ajuntaments col·laboradors. Aquesta informació permet els ajuntaments impulsar polítiques actives de promoció de la salut infantil.