Famílies del Baix Montseny participen a la trobada de la Maternitat Suïssa d'Elna per recordar la figura de l'Elisabeth Eidenbenz

A la trobada d'enguany, hi van participar més de 200 nens i nenes amb les seves famílies, sumant més de 500 persones

Un moment de la novena trobada bianual de Petites Elna i Naël.
Un moment de la novena trobada bianual de Petites Elna i Naël.
Redacció
23 de setembre de 2024, 10:29
Actualitzat: 10:29h

El passat dissabte 21 de setembre, diverses famílies del Baix Montseny van assistir a la novena trobada bianual de Petites Elna i Naël, celebrada a la Maternitat Suïssa d'Elna (Rosselló, França). Aquesta trobada, iniciada l'any 2008 i celebrada de manera bianual, aplega famílies, majoritàriament de Catalunya, que han posat els noms d'Elna o Naël als seus fills i filles com a homenatge a aquest espai històric. L'esdeveniment es realitza en col·laboració amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Durant la jornada, es va recordar la història de la Maternitat, fundada el 1939 per la infermera Elisabeth Eidenbenz (1913-2011). La Maternitat va sorgir en un context de desesperació, quan 500.000 refugiats republicans espanyols, incloent-hi moltes dones catalanes que fugien dels crims franquistes, travessaven la frontera i eren internades en camps de concentració com Ribesaltes, Argelers-sur-Mer o Sant Cebrià. Eidenbenz, amb l'ONG "Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra", va transformar una torre abandonada en un espai de vida i esperança per a aquestes dones. Entre 1939 i 1944, a la Maternitat van néixer 597 nens i nenes, fills de refugiades catalanes republicanes i d'altres procedències. L'exèrcit alemany va clausurar la Maternitat el 1944.

A la trobada d'enguany, hi van participar més de 200 nens i nenes amb les seves famílies, sumant més de 500 persones. Els jardins de la Maternitat van ser l'escenari d'una festa carregada de memòria històrica, amb activitats per a infants i la presentació de la geganta Elisabet, a càrrec de la colla gegantera d'Elna. A més, es va oferir la signatura del llibre Las niñas de Elna per part d'en Marc Solanas.

Presentació de la geganta Elisabet, a càrrec de la colla gegantera d'Elna. | Cedida
Presentació de la geganta Elisabet, a càrrec de la colla gegantera d'Elna. | Cedida

El batlle d'Elna, Nicolas Garcia, va recordar que mantenir l'edifici és mantenir la història, i que una vegada hagin recollit el milió vuit-cents mil euros que calen per remodelar la primera fase, podran obrir-lo al públic de nou abans de l'estiu de l'any vinent. L’edifici roman tancat des de l'abril de l’any passat, probablement a causa de moviments del terreny per l'efecte de la sequera. Així mateix, es continua buscant el finançament necessari -4 milions d'euros- per tal d’acabar l’obra, assegurar l'edifici i completar el projecte, així com fixar de nou les exposicions. El batlle i la resta de representants de les institucions que van participar a l’acte, van fer una crida a no oblidar la història i a continuar combatent el feixisme als carrers i institucions, fent que les Elna i els Naël esdevinguin ambaixadors de la causa als seus municipis i comarques.

 El dia es va tancar amb un dinar popular i una cantada d’havaneres, portant un final festiu i emotiu a una jornada de record i homenatge.

Arxivat a