L'Ajuntament de Berga retrà homenatge a l’escriptora Aurora Bertrana, nascuda a Girona el 1892 i que va morir a Berga el 1974. L’acte institucional serà aquest dissabte, 9 de novembre, al cementiri municipal, i es complementarà amb una conferència i la presentació d'un llibre dedicats a l'autora. Totes les activitats estan emmarcades en la commemoració del 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana impulsats conjuntament pels consistoris de Berga i Girona, amb la col·laboració de la Fundació Prudenci Bertrana i la Generalitat de Catalunya.
El cementiri municipal de Berga, on descansen les despulles d’Aurora Bertrana, serà l’espai que acollirà l’homenatge a l’escriptora gironina. L’acte arrencarà a les 12.30 hores estarà conduït pel guia, poeta i rapsode, Toni Gol, i hi prendran part: l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga; i l'escriptora i filòloga, especialista en Aurora Bertrana, Adriana Bàrcia. La cloenda tindrà la lectura de textos per part de Lydia Canals i l’acompanyament musical del Quartet de violoncels del Conservatori de música dels Pirineus.
Abans de celebrar l'homenatge, el punt de trobada serà la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (11.00h), on es durà a terme la presentació del llibre Aurora Bertrana. Partidària de la vida amb edició i epíleg de Mariàngela Vilallonga. El llibre recull els seus millors escrits periodístics, des dels anys vint fins als anys setanta, sobre tots els temes que van captivar-la. En els seus articles s'hi recullen els testimonis vius dels seus viatges a la Polinèsia, a Suïssa i al Marroc, i també de temàtiques socials d'interès com el feminisme, la defensa de la llengua catalana, o sobre altres cultures.
L'agenda del cap de setmana es completarà el 8 de novembre, quan la mateixa biblioteca acollirà la xerrada titulada Aurora Bertrana i el Lyceum Club, a càrrec de Vicenç Massana (19.00h). El juliol del 1931, Bertrana i altres dones de cultura van fundar un espai intel·lectual femení en un pis de la Via Laietana: el Lyceum Club. La seva creació responia a la necessitat de moltes dones, intel·lectuals, escriptores i artistes, de construir institucions i espais culturals, educatius i polítics on compartir, visibilitzar i discutir inquietuds i experiències específiques durant la Segona República.
Amb tot, el cicle d'homenatge a Aurora Bertrana que s'ha desenvolupat entre les ciutats de Berga i Girona arriba a la recta final. Les darreres propostes, són:
Aurora Bertrana: política, música, feminista, i escriptora. Conferència a càrrec de Neus Real que continuarà amb la ponència Les fotos d’Aurora: una manera de mostrar-se al món, amb Cristina Masanés i David Iglesias. A Girona, el 15 de novembre (18.00h).
Ruta a través de l’obra i la vida d’Aurora Bertrana. Amb Adriana Bàrcia, en diferents punts del Museu d’Història de Girona. A Girona, el 16 de novembre (11.00h).
Aurora Bertrana i el Berguedà: Paradisos rurals. Conferència a càrrec de Daniel Montañà i Josep Rafart a la Biblioteca Vinyes i Cluet. A Berga, el 22 de novembre (19.00h).