Berga rendirà homenatge a Aurora Bertrana en un acte institucional al cementiri

La proposta enceta la recta final del cicle de commemoració del 50è aniversari de la mort de l'escriptora gironina

Les despulles d'Aurora Bertrana descansen al Cementiri Municipal de Berga
Les despulles d'Aurora Bertrana descansen al Cementiri Municipal de Berga | Ajuntament de Berga
Redacció
07 de novembre de 2024, 09:10
Actualitzat: 9:10h

L'Ajuntament de Berga retrà homenatge a l’escriptora Aurora Bertrana, nascuda a Girona el 1892 i que va morir a Berga el 1974. L’acte institucional serà aquest dissabte, 9 de novembre, al cementiri municipal, i es complementarà amb una conferència i la presentació d'un llibre dedicats a l'autora. Totes les activitats estan emmarcades en la commemoració del 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana impulsats conjuntament pels consistoris de Berga i Girona, amb la col·laboració de la Fundació Prudenci Bertrana i la Generalitat de Catalunya.

El cementiri municipal de Berga, on descansen les despulles d’Aurora Bertrana, serà l’espai que acollirà l’homenatge a l’escriptora gironina. L’acte arrencarà a les 12.30 hores estarà conduït pel guia, poeta i rapsode, Toni Gol, i hi prendran part: l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga; i l'escriptora i filòloga, especialista en Aurora Bertrana, Adriana Bàrcia. La cloenda tindrà la lectura de textos per part de Lydia Canals i l’acompanyament musical del Quartet de violoncels del Conservatori de música dels Pirineus.

Abans de celebrar l'homenatge, el punt de trobada serà la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (11.00h), on es durà a terme la presentació del llibre Aurora Bertrana. Partidària de la vida amb edició i epíleg de Mariàngela Vilallonga. El llibre recull els seus millors escrits periodístics, des dels anys vint fins als anys setanta, sobre tots els temes que van captivar-la. En els seus articles s'hi recullen els testimonis vius dels seus viatges a la Polinèsia, a Suïssa i al Marroc, i també de temàtiques socials d'interès com el feminisme, la defensa de la llengua catalana, o sobre altres cultures.

L'agenda del cap de setmana es completarà el 8 de novembre, quan la mateixa biblioteca acollirà la xerrada titulada Aurora Bertrana i el Lyceum Club, a càrrec de Vicenç Massana (19.00h). El juliol del 1931, Bertrana i altres dones de cultura van fundar un espai intel·lectual femení en un pis de la Via Laietana: el Lyceum Club. La seva creació responia a la necessitat de moltes dones, intel·lectuals, escriptores i artistes, de construir institucions i espais culturals, educatius i polítics on compartir, visibilitzar i discutir inquietuds i experiències específiques durant la Segona República.

Amb tot, el cicle d'homenatge a Aurora Bertrana que s'ha desenvolupat entre les ciutats de Berga i Girona arriba a la recta final. Les darreres propostes, són: 

  • Aurora Bertrana: política, música, feminista, i escriptora. Conferència a càrrec de Neus Real que continuarà amb la ponència Les fotos d’Aurora: una manera de mostrar-se al món, amb Cristina Masanés i David Iglesias. A Girona, el 15 de novembre (18.00h).

  • Ruta a través de l’obra i la vida d’Aurora Bertrana. Amb Adriana Bàrcia, en diferents punts del Museu d’Història de Girona. A Girona, el 16 de novembre (11.00h).

  • Aurora Bertrana i el Berguedà: Paradisos rurals. Conferència a càrrec de Daniel Montañà i Josep Rafart a la Biblioteca Vinyes i Cluet. A Berga, el 22 de novembre (19.00h).

Arxivat a