El cicle de l'Escola de Famílies ja ha fet pública la seva programació pel curs d'enguany. En la 9a edició de la proposta, impulsada per l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament de Berga, s'han organitzat tres activitats de lleure i set conferències al llarg del curs escolar, presentant a les famílies recursos pedagògics i d'aprenentatge, informació sobre el sistema educatiu i la seva avaluació, a més d'una bateria de xerrades enfocades a l'adolescència i les problemàtiques més habituals de gestionar amb els joves. La temàtica s'ha decidit tenint en compte les propostes de les associacions de famílies i els centres educatius, i s'executaran amb el suport de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, l'Institut Català de la Salut i la Diputació de Barcelona.
Una de les branques de l'Escola de Famílies és oferir espais pràctics amb activitats i experiències per facilitar l’aprenentatge mitjançant la divulgació i el lleure. Per aquest motiu, s'han inclòs en l'agenda tres tallers vinculats amb la música i el benestar. El primer serà un taller de ioga dinamitzat per Chandramaioga per aprendre a controlar l'energia, gestionar les emocions, i millorar l'atenció i la concentració. Serà el 30 de novembre a l'Escola Sant Joan (10.00h).
La segona proposta consistirà en un espectacle familiar titulat Buffa! de Bada Botó. És un espectacle en què els infants coneixeran diferents estils de música i podran participar de manera activa en cada peça musical. Aquesta representació és de pagament i tindrà lloc al Teatre Municipal de Berga el 26 de gener (17.30h). La darrera activitat és un taller de sensibilització musical per a infants de 0 a 3 anys i les seves famílies amb Marta Pagerols. Es farà els divendres 21 i 28 de març i el 4 i 11 d'abril, en horari de tarda. L'activitat serà de pagament i caldrà inscriure’s a l'Escola Municipal de Música de Berga.
El cicle de conferències consta de set propostes
Aquest dijous, 24 d'octubre, donarà el tret de sortida el programa de l'Escola de Famílies amb la primera xerrada. Es titula Com interpretar el sistema actual d’avaluació escolar? i és a càrrec de Neus Sanmartí, química de formació, professora de ciències de primària, secundària i en la formació del professorat a la UAB. Tindrà lloc a l'Escola FEDAC Xarxa (19.00h). A continuació, l'agenda de conferències serà mensual, i constarà de:
- Adolescents, festa, alcohol i drogues: manual de supervivència. A càrrec d'Anton Uró (preventòleg i fundador de la consultoria Mediare). 20 de novembre, Institut Serra de Noet, 18.30h.
- Apaga la pantalla. Amb Aitor Cañadas (referent de benestar emocional comunitari del CAP Berguedà). 4 de desembre, Escola La Valldan, 17.30h.
- Com alimentar, de manera saludable, els petits de la casa. A càrrec de Mar Gargallo (diestista-nutricionista d'atenció primària i comunitària del CAP Berguedà). 15 de gener, Escola Santa Eulàlia, 17.30h.
- Educar en les xarxes socials. Amb Magda Minguet (periodista, professora i coordinadora de comunicació). 13 de febrer, Institut Guillem de Berguedà, 19.00h.
El cicle clourà amb dues darreres ponències que encara s'han d'acabar de determinar. Segons han avançat des del consistori, les temàtiques sobre les quals versaran són l'educació i la comunicació amb infants de 0 a 6 anys (tindrà lloc durant el mes de febrer i a les instal·lacions de l'Escola Vedruna Berga) i un altre pel foment de la lectura en infants (a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a l'abril).