A la demarcació de Girona es tanca aquest cap de setmana llarg de pont de la Puríssima amb bones xifres d’ocupació pel sector turístic. Els destins preferits pels visitants han estat, sobretot, les zones de muntanya, amb gran afluència a poblacions del Ripollès i la Garrotxa. A més, com estava previst, el perfil de visitant ha estat el provinent d’altres demarcacions catalanes i la màxima ocupació s’han assolit les nits de divendres i dissabte. La directora de Turisme Garrotxa, Turina Serra, ha celebrat “haver assolit el 85% d’ocupació prevista” als allotjaments de la comarca. Les estacions d'esquí com Vallter 2.000 esperen "poder obrir pistes aviat", després d'arrenar a mig gas per la falta de neu, però amb afluència d'excursionistes.
El client que s’ha desplaçat a comarques gironines aquest pont de la Puríssima ho ha fet, majoritàriament, procedent de Barcelona i l’Àrea metropolitana. “Els que pernocten solen venir de la capital”, ha assegurat la directora de Turisme Garrotxa, Turina Serra, que ha afegit que la comarca també ha rebut “molts visitants de la demarcació de Girona i d’Osona”, però aquests hi solen anar "a passar el dia i pernocten a casa".
En concret, i a falta de fer el recompte definitiu de persones allotjades en establiment de la comarca, des de Turisme Garrotxa calculen que l’ocupació ha fregat el 85% aquest pont de la Purísisma. “La valoració és molt bona perquè s’ha complert amb la previsió, tot i la baixada de temperatures”, ha dit la directora de Turisme Garrotxa.
La majoria dels visitants de la Garrotxa ho han fet atrets per “la gran oferta de fires de Nadal i pessebres vivents” a diferents municipis garrotxins, però també pels espais naturals. Des de Turisme Garrotxa celebren que el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i la Fageda d’en Jordà, uns dels grans atractius de la tardor de la Garrotxa pels colors ataronjats que proporciona la caiguda de les fulles, “han rebut molta gent, però no s'han massificat”.
Vallter, a l’espera del fred
Al Pirineu, les estacions d’esquí han arrencat a mig gas. I és que encara no han pogut obrir als esquiadors per la falta de neu i a l'espera que baixin les temperatures. “Ha estat una obertura una mica atípica, perquè ho hem fet sense neu”, afirma Carol Tho, responsable del departament comercial de Vallter 2.000.
Tot i això, l’estació ripollesa ha rebut visitants perquè ha pogut oferir altres activitats "no relacionades amb l’esquí”. La més destacada ha estat l’obertura del telecadira panoràmic, per accedir a la nova cafeteria Les Marmotes, que s’ha ampliat i s’estrena aquesta temporada. “S’ha reformat tot l’edifici i s’ha convertit en una braseria, amb un espai més ampli i còmode”, ha descrit Tho. Durant aquest pont, a l'estació també s’han ofert activitats infantils com tallers, gimcanes o un circuit d’orientació.
Amb l’horitzó de poder obrir les pistes d’esquí “aviat”, Vallter 2.000 celebra que aquest dissabte comencés a nevar. Malauradament, aquest diumenge s’ha hagut de tancar l’estació per la previsió meteorològica de torb, el vent que aixeca la neu del terra i redueix greument la visibilitat. “Demà veurem quin gruix de neu ha quedat perquè el torb se l’endú”, detalla Tho, que espera que es pugui obrir “tan aviat com sigui possible, si baixen les temperatures i es pot fabricar neu”.
De fet, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Carles Ruiz, ha dit aquest diumenge a la inauguració d'un nou mirador a PortAiné, que la intenció és poder obrir totes les estacions d'esquí de FGC la setmana que ve.