Avís del Govern: hi haurà restriccions en el consum domèstic d'aigua si persisteix la sequera

L'executiu assenyala que si no hi ha estalvi ciutadà i continua sense ploure caldrà adoptar mesures més dràstiques que també poden afectar la campanya de rec

El pantà de Sau, el desembre de l'any passat
El pantà de Sau, el desembre de l'any passat | Emili Vilamala
17 de gener del 2023
Actualitzat el 25 d'abril a les 18:32h
Si no plou en les properes setmanes i si no hi ha una capacitat d'estalvi més gran per part de la ciutadania, no quedarà més remei que adoptar restriccions en l'ús domèstic d'aigua. Aquest és el missatge que ha verbalitzat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Segons Plaja, la situació és cada vegada més preocupant per la manca de pluges i pel fet que, malgrat els avisos de les últimes setmanes, no s'ha detectat una capacitat d'estalvi domèstic que sigui significativa. Les restriccions, si arriben, també poden afectar la campanya de rec

"Demanem una implicació més proactiva a la ciutadania", ha remarcat Plaja. El règim de pluges està sent molt inferior a l'habitual, i els embassaments de les conques internes estan al 30% de la seva capacitat, aproximadament la meitat que fa un any. Són 515 els municipis que estan en situació d'alerta: formen part de 27 comarques, una xifra que representa una població de 6,7 milions d'habitants. Les dades del Govern indiquen que la dessalinització, la regeneració i l'ús de pous han aportat un total 160 hectòmetres cúbics d'aigua. Es tracta d'una xifra equivalent a l'embassament de Sau que ha servit per alentir el descens de reserves. 

El pla de sequera, que està actiu des de l'octubre del 2021, divideix el territori de les conques internes en 18 àmbits en funció de quina és la font principal d'abastament (embassaments, aqüífers o pluviometria). A més, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) contacta amb els 289 municipis que no estan connectats a cap gran xarxa d'abastament ni depenen de cap aqüífer per saber quina és la seva situació. 

A cada zona s'hi estableix una d'aquestes cinc fases, segons la situació de la sequera i l'aigua: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. Aquesta classificació es basa en l'estat dels embassaments que subministren l'aigua, que es pot consultar actualitzat cada dia en aquest enllaç. En el cas dels aqüífers, els municipis passen d'un escenari a altre si es nota un descens o augment important del seu volum.