Els gimnasos de Barcelona, resignats per l'obligació de tancar el 25% de les dutxes

La mesura només afecta els equipaments municipals, però alguns centres privats també ho comencen a aplicar

Una piscina d'un centre esportiu de Barcelona
Una piscina d'un centre esportiu de Barcelona | Marta Vidal / ACN
Nació
03 de febrer de 2024, 08:19
Actualitzat: 17:34h
Els centres esportius municipals de Barcelona han rebut amb resignació l'obligació de tancar el 25% de les dutxes, una mesura anunciada dijous passat pel consistori de la capital que busca forçar l'estalvi d'aigua a la ciutat amb l'entrada en fase d'emergència per sequera.

"No és una mesura adequada, n'hi ha de més eficients", assegura a l'ACN Enric González, director tècnic d'instal·lacions dels gimnasos Dui', que gestionen el Centre Esportiu Municipal Cotxeres Borbó. La cadena fa mesos que va començar a instal·lar dutxes que regulen la pressió de l'aigua, fet que els ha permès reduir un 33% el consum, i demana que, amb les noves restriccions, el Govern concedeixi línies d'ajuts per fer inversions que permetin millorar la gestió de l'aigua.

 

Barcelona va més enllà

El Govern va decretar dijous passat l'entrada en fase d'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. Amb les noves restriccions queda prohibit omplir o reomplir total o parcialment qualsevol piscina que no estigui dins del cens d'equipaments esportius de la Generalitat. No obstant això, als equipaments del cens se'ls permet reomplir la piscina amb la condició que compensin l'aigua destinada al reompliment amb altres mesures d'estalvi a la resta de les instal·lacions, com pot ser el tancament d'algunes dutxes o la reducció de la pressió de les aixetes. A més, als gimnasos sense piscina se'ls permetia mantenir-les obertes fins a la fase d'emergència.

Tanmateix, l'Ajuntament de Barcelona va fer un pas més enllà i va anunciar que obligaria a tots els centres esportius d'equipaments municipals -un centenar- a tancar una de cada quatre dutxes per forçar l'estalvi a la ciutat. Alhora, va anunciar la posada en marxa d’una campanya comunicativa a tots els centres sota el lema “1 dutxa – 3 minuts” per fomentar l’ús responsable de l’aigua.

En els equips federats, tal com han fet altres ajuntaments com Girona o Vic, se'ls prohibeix utilitzar les dutxes després dels entrenaments i només ho podran fer en dia de partit.
 

Reutilitzar l'aigua

"Ens adaptarem a la normativa, però entenem que el focus no són els gimnasos: la situació és molt greu, però es tracta de consciència col·lectiva, no només de la ciutadania que va als gimnasos, que és un 20%", assenyala González. La cadena de gimnasos va posar en marxa fa un any un pla per fer més eficient l'ús de l'aigua amb mesures com la instal·lació de dutxes amb menys pressió d'aigua, la reducció de l'aigua calenta o el canvi del sistema de filtratge en instal·lacions on es renova més l'aigua, com és la zona de balneari.

Així mateix, també han començat a instal·lar dipòsits que recullen tota l'aigua que es fa servir per netejar les piscines i que, posteriorment, utilitzen per a les cisternes dels vàters. Tot plegat, els ha permès reduir un 33% el consum d'aigua a les dutxes, un 50% el consum d'aigua per usuari, i un 14% el consum global de l'aigua respecte del 2019.
 

Les piscines de gestió privada s'avancen a les restriccions del Govern

A la ciutat també hi ha altres piscines que formen part del cens de la Generalitat, però que són de titularitat privada, que ja han començat a avançar-se a les restriccions del Govern. Per ara, en el primer nivell d'emergència, aquests equipaments no estan obligats a tancar les dutxes si volen continuar reomplint les piscines, simplement han de compensar l'aigua que gasten reomplint amb mesures d'estalvi.

No obstant això, en els centres de l'escola de natació Penguins Barcelona fa temps que van decidir tancar les dutxes dels vestuaris i només van deixar operatives les dutxes que hi ha a peu de piscina.

Arxivat a