La solució barcelonina si la sequera s'agreuja serà reduir la pressió de l'aigua i no fer-hi talls

De moment, el consum a les llars es manté dins els marges previstos i es considera baix, però en el pitjor dels casos, l'Ajuntament de Barcelona planteja prendre-hi mesures a partir del juliol

Imatge d'arxiu d'una aixeta
Imatge d'arxiu d'una aixeta | Ajuntament de Granollers
10 de gener del 2024
Actualitzat a les 15:58h
L'Ajuntament de Barcelona va concretant el seu pla d'acció per adaptar-se al previsible nou estat d'emergència per sequera que es pot decretar els pròxims dies a Catalunya, després que els embassaments estiguin al 17% de la seva capacitat. Si això es confirma, es deixaria de poder regar amb aigua potable, un fet que afectaria el 80% del verd de la ciutat. Ara bé, mentre el consistori intenta corregir aquesta realitat, encara queda lluny una de les principals pors de la ciutadania: l'afectació sobre l'aigua de boca, el que arriba a les llars, el consum domiciliari. Si tot s'agreuja, el pla segueix sent el d'intervenir la pressió de l'aixeta, però no fer-hi talls de subministraments. De moment, la mitjana barcelonina manté uns 173 litres per habitant i dia, mentre que el nou escenari d'emergència posaria el topall als 200 litres per habitant i dia.

Aquestes són les xifres previstes en l'episodi d'emergència de la fase 1. Ara bé, això podria canviar i agreujar-se només "si no plou", ha puntualitat l'enginyer en cap de l'ajuntament, Oriol Altisench. El següent pas, si segueixen sense arribar les precipitacions, ens portaria a una fase 2 en la qual el límit per persona s'establiria en els 180 litres diaris de mitjana. Aquest punt podria arribar al voltant del mes d'abril, segons els càlculs municipals. Aquesta xifra de consum domèstic ja va ser superada aquest mateix agost (181 l/hab), així com els tres mesos de l'estiu del 2022. Però encara hi hauria la possibilitat de decretar una fase 3 d'emergència per sequera, si seguís sense ploure de la manera habitual. Aquest escenari es produiria cap al juliol. Llavors, el límit previst és el de 160 litres per habitant i dia. És un registre que darrerament només s'ha respectat darrerament un mes: l'abril del 2022. En la resta de casos la mitjana de consum ha estat més elevada.

La gran pregunta a resoldre és quines mesures es prendran a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per afrontar aquesta realitat, si s'arribés a produir. En aquest sentit, la directora general de Barcelona Cicle de l'Aigua, Cristina Vila, ha apuntat que cal seguir veient si les dades de consum també es van reduint amb el pas dels mesos, amb la resta de mesures en marxa. Si no, s'optaria per una intervenció a les llars que se centraria en reduir la pressió actual de l'aigua. Això només passaria a partir del juliol, amb la fase 3. "Ara quan tu obres l'aixeta surt molta aigua. Hi ha un marge de maniobra entre això i que deixi de sortir aigua. Anar baixant la pressió", ha explicat Vila. Així es reduiria el consum domèstic. "En tot cas, això seria en el pitjor dels casos", ha afegit, sobre una mesura que ara mateix no està previst aplicar-la si tornen les precipitacions habituals.

Per contra, el que ha pràcticament descartat del tot és que hi hagi "talls de subministraments en horaris concrets". La responsable de la política hídrica barcelonina ha considerat poc probable que s'arribi a requerir aquesta intervenció, fins i tot si la sequera s'allarga. "Els vaixells ja estarien arribant", ha rematat.
Arxivat a