Els aliments prohibits a la UE per combatre la desforestació

El Parlament Europeu dona llum verda a una llei pionera que també vetlla pel compliment dels drets humans en la producció

Es faran controls i s'imposaran sancions a les empreses que no compleixin amb els requisits de la nova legislació
Es faran controls i s'imposaran sancions a les empreses que no compleixin amb els requisits de la nova legislació | EP
Nació
19 d'abril de 2023, 17:04
Actualitzat: 20 d'abril, 9:32h
El ple del Parlament Europeu ha adoptat aquest dimecres una nova llei que limita les importacions de tercers països al mercat comunitari d'oli de palma, carn de boví, fusta, cafè, cacau o soja si aquests contribueixen a la desforestació i a la degradació forestal.

La legislació ha estat aprovada amb 552 vots a favor, 44 en contra i 43 abstencions i si bé no prohibeix cap país o producte, obligarà les empreses a garantir que els seus productes no procedeixen de terres desforestades com a requisit per a vendre'ls en el mercat de la Unió Europea (UE). Les companyies també hauran de verificar que aquests productes compleixin amb la legislació pertinent del país de producció, fins i tot sobre drets humans, i que s'hagin respectat els drets dels pobles indígenes afectats.

A banda dels productes que, en si mateixos, estan coberts per la nova legislació són, també es protegeixen els altres productes que els contenen o que han estat elaborats o alimentats amb ells, com ara el cuir, la xocolata, els mobles, el cautxú, el carbó vegetal, el material de paper imprès i diversos derivats de l'oli de palma.


 

Tres nivells en l'escala de riscos

La Comissió Europea serà l'encarregada de classificar els països, o parts d'ells, com de risc baix, estàndard o alt mitjançant una avaluació objectiva i transparent en eels 18 mesos posteriors a l'entrada en vigor del reglament, que encara ha de ser formalment aprovat pel Consell. Així, els productes de països de baix risc estaran subjectes a un procediment simplificat de deguda diligència, mentre que la proporció de controls es realitzarà als operadors segons el nivell de risc del país: 9% per a països d'alt risc, 3% per a risc estàndard i 1% per a baix risc.

Les autoritats competents de la UE tindran accés a la informació pertinent proporcionada per les entitats, com ara les coordenades de geolocalització, i faran controls amb l'ajuda d'eines de seguiment per satèl·lit i anàlisi d'ADN per comprovar d'on procedeixen els productes. Per la seva banda, les sancions per incompliment seran "proporcionades" i dissuasives i la multa màxima haurà de ser d'almenys el 4% del volum de negocis anual total a Europa de l'operador o comerciant infractor.