Intel·ligència artificial per optimitzar el reg en plena sequera

L’IRTA recomana un major coneixement dels cultius i presenta una plataforma digital per saber previsions i els volums d’aigua disponible

L'ús d'intel·ligència artificial pot fer més eficient el reg al Canal d'Urgell
L'ús d'intel·ligència artificial pot fer més eficient el reg al Canal d'Urgell | ACN
16 de febrer de 2024, 14:50
Actualitzat: 14:51h
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya (IRTA) ha presentat aquest divendres a Lleida diverses mesures per lluitar contra la sequera i fer un ús eficient de l'aigua en agricultura. En el context de les protestes del sector primari d’aquest mes de febrer, el director general de l’organisme, Josep Usall, ha desgranat davant la Taula Institucional de Lleida i Pirineus les propostes per sobreviure a la sequera persistent que afecta el país, que passen per conèixer millor els cultius i per les noves tecnologies.

Usall ha parlat de la necessitat que els agricultors tinguin el “coneixement sobre els requeriments hídrics dels cultius” per fer possible la correcta informació sobre les necessitats de cada conreu i com s'han d'aplicar en cada fase del seu creixement. Utilitzar l’aigua de manera precisa generaria, al seu parer, “un gran estalvi”. El director general de l’IRTA ha apuntat que la major informació sobre els sembrats permetrà “una millor planificació” i la possibilitat de fer “plans de contingència” per fer front a èpoques de dificultats com la que està patint actualment el sector.
 

Irriland, la plataforma que ajuda a regar

En aquest sentit, Usall ha defensat l’ús de les noves tecnologies aplicades a l’agricultura com la teledetecció, la intel·ligència artificial i el big data juntament ambl'estadística i la informàtica, com a elements claus per a l'agricultura del present i del futur.

L’augment de les eines informàtiques al camp es concreta amb la plataforma digital Irriland, un aplicatiu que concentra el coneixement de mes de 30 anys de recerca i que les comunitats de regants i els assessors de reg poden consultar per saber recomanacions regulars de reg, el coneixement de l'estat actual del sòl i les previsions de futur. El sistema identifica en temps real quanta aigua hi ha disponible i quanta en necessita el conreu i, a partir d'aquí, utilitza imatges satèl·lit i intel·ligència artificial.

 
Les mesures que ha apuntat l’IRTA arriben just quan el Govern i la Plataforma Pagesa han començat a acordar la flexibilització de les restriccions per la sequera, unes mesures que s’aparellarien amb possibles solucions a l’excessiva burocràcia i les ajudes de la PAC.
 

La Taula Institucional de l'IRTA de Lleida i Pirineus. Foto: IRTA


Una de les línies de treball que es desenvoluparà els pròxims dies és com ajustar les restriccions al llindar de la viabilitat de les explotacions. També s'estudiarà flexibilitzacions específiques en aquelles explotacions agrícoles que hagin realitzat millores en el reg mentre que a les explotacions ramaderes que no siguin d'engreix es garantirà l'aigua necessària per garantir la supervivència dels animals.

Un dels acords assolits fins ara ha estat indemnitzar fins al 80% de les pèrdues als productors que han patit restriccions d'aigua. També s'ha acordat constituir una taula de treball, en el marc de la Taula Nacional de l'Aigua, per abordar qüestions com la modernització dels regadius, la incorporació d'aigües regenerades per regar i la revisió de les polítiques de conservació d'ecosistemes forestals, entre altres.