Un sector de les ADF defensa ser només un «complement en l'extinció d'incendis»

Es desmarquen del secretariat de les ADF i, com els sindicats de Bombers, mostren el suport al pla impulsat per Interior

Part de les ADF i els sindicats de Bombers estan d'acord amb el PAGI impulsat per Interior
Part de les ADF i els sindicats de Bombers estan d'acord amb el PAGI impulsat per Interior | Josep M Montaner
Redacció
10 de juny del 2024
Actualitzat a les 16:43h

No totes les agrupacions de defensa forestal (ADF) estan en contra dels plans d'Interior per organitzar la lluita contra els incendis forestals. Un sector, organitzat amb el nom d'Associació d'ADF Rurals de Catalunya, s'ha desmarcat del secretariat nacional i defensen ser només "un complement en l'extinció". Per tot plegat, com fan els sindicats de Bombers, reclamen tirar endavant amb el pla d'Actuació del Grup d'intervenció (PAGI).

La tasca de les ADF

La nova Associació d'ADF Rurals de Catalunya s'ha desmarcat de la manifestació que va convocar el secretariat nacional el divendres passat a la plaça Sant Jaume. En un comunicat, han advocat per mantenir-se com a complement en l'extinció d'incendis "sempre, sense cap dubte, sota criteri de Bombers".

La seva tasca, defensen, ha de ser la gestió forestal, donar suport a la pagesia i contribuir a l'augment de les pastures sota arbrat. Admeten que hi ha part de les ADF descontentes amb el nou PAGI però han subratllat que "no totes" s'hi oposen i que ells el veuen amb bons ulls.

Els sindicats de Bombers, a favor del PAGI

Els sindicats de Bombers de la Generalitat, per la seva banda, reclamen al Govern que restableixi el PAGI. En una carta adreçada al president de la Generalitat i al Govern, enuncien "la ingerència i extorsió" del secretariat de les ADF en les polítiques d'extinció d'incendi forestal. A la missiva, creuen que hi ha ADF que "volen més protagonisme i més presència en grans incendis" i denuncien les "pressions polítiques a un Govern interí i afeblit".

Segons expliquen, el cos no té "cap problema" amb la col·laboració amb les ADF en la primera intervenció, el suport i el coneixement del territori i subratllen que fan una feina "necessària i inestimable". Tot i això, remarquen que la gestió dels incendis "cada vegada és més complexa i arriscada" i requereix, per tant, uns coneixements tàctics, tècnics i estratègics que "no es poden donar en una formació en línia de 12 hores ni en 6 hores de formació presencial, que és la màxima formació que rep un ADF".

"Dins d'un escenari de foc forestal existeixen riscos que ens generen problemes greus de seguretat que encara no hem resolt del tot com organització i això esdevé encara una tasca més complexa amb voluntaris de tota mena, població civil i espontanis en mig d'un escenari incert i caòtic", expliquen. "De la mateixa manera que en un foc d'indústria o d'un edifici no posarem a fer extinció als seus inquilins o propietaris no podem posar a apagar el foc forestal a un exèrcit de ciutadans voluntariosos", afegeixen.

En aquesta línia, adverteixen que la possibilitat de patir un accident greu o mortal en un foc forestal és "molt alta" i diuen que, si passa, "pot col·lapsar l'organització canviant el focus d'atenció de l'incendi pel de l'accident".