13
de març
de
2024, 09:31
Actualitzat:
9:33h
Tutti és la nova poma catalana adaptada al canvi climàtic. Després de 20 anys d'experimentació, està previst que aquesta tardor es comenci a vendre a l'engròs. Es tracta d'una varietat "ferma, molt crocant i molt sucosa" que resisteix temperatures superiors als 40 graus sense perdre les qualitats organolèptiques.
Al darrere de la Tutti hi ha una feina ingent d'investigació que ha durat dues dècades. La nova poma sorgeix d'un programa de millora de varietats que es va batejar amb el nom de Hot Climate Partnership, on hi ha representats l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), els principals productors del sector a Catalunya i un centre d'investigació neozelandès.
Any rere any, s'han anat creuant varietats (pol·linitzant estigmes d'una i altra) fins a arribar a obtenir 10.000 llavors. Totes elles s'han plantat, s'ha esperat que fessin fruits i se n'han tastat les pomes després de conservar-les en fred durant vuit setmanes. "A partir d'aquí s'han eliminat aquelles que eren petites, tortes o bé que no tenien el color i el gust adequat, fins a escollir les que tenien millors característiques", explica Joan Bonany, director de l'IRTA-Mas Badia.
La Tutti és el resultat de quatre fases diferents de selecció, en què no tan sols s'han tingut en compte les qualitats organolèptiques, sinó també la resistència a temperatures extremes. Perquè s'ha comprovat que, tot i haver de suportar calorades de més de 40 graus -aquí, el test s'ha fet a la finca que l'IRTA té a Gimenells- la poma no se'n ressent.
Joan Bonany subratlla que la Tutti és una varietat 100% catalana, perquè s'ha format a partir de "dos germoplasmes locals que tenien una qualitat gustativa molt alta. El resultat subratlla el director de l'IRTA-Mas Badia, és una poma ferma i molt sucosa, que al mateix temps té una coloració molt alta (a cavall del vermell intens i el groc). "En definim la textura com a moderna, perquè no et canses de menjar-la i a més et refresca", afegeix.
Tot i que la Tutti s'adapti al canvi climàtic, Bonany també precisa que això no és sinònim que necessiti menys aigua que d'altres varietats (com la Gala o la Golden). "No tenim cap estimació que ens porti a concloure que consumeix més o menys aigua i que, per tant, sigui més resistent a la sequera", subratlla el director de l'IRTA.
El director de l'IRTA-Mas Badia, però, ja avança que aquesta xifra anirà creixent exponencialment, perquè cada cop més productors s'animen a plantar-ne. "Probablement, aquesta superfície es doblarà ben aviat; ja hi ha un programa de plantació arreu de Catalunya i també una aposta decidida per part del sector per impulsar-la", diu en referència a la Tutti.
I això, de retruc, també permetrà que la nova poma adaptada al canvi climàtic s'estengui per fruiteries i supermercats. Fins ara, tan sols hi ha una cadena catalana que la ven, tot i que ho fa sota l'etiqueta del nom experimental (HOT84A1). A partir d'aquesta tardor, però, la Tutti -que no és tardana perquè es recull a mitjan setembre- ja es començarà a distribuir a l'engròs sota la nova marca. Serà amb una etiqueta on, al costat del nom, hi apareixerà la frase "Love every bite" (estima cada mossegada).
I si una varietat entra, una altra en surt. De fet, el director de l'IRTA-Mas Badia avança que la Tutti està cridada a agafar el lloc d'aquelles altres pomes que no s'adapten tan bé a les temperatures altes (sobretot, superiors als 35 graus). "Per les seves característiques, com que és una poma dolça, creiem que està destinada a substituir la Fuji, amb la qual tenim molts problemes de manca de coloració, textura o fisiopaties associades amb la calor", explica el director de l'IRTA-Mas Badia.
El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Carmel Mòdol, explica que la Tutti és "la primera varietat de poma que s'ha obtingut amb orientació al segle XXI". Entre d'altres, perquè s'ha investigat a consciència, el seu nom és "fàcil de recordar a escala mundial" i la varietat s'adapta a les noves condicions climàtiques.
Mòdol també explica que les primeres produccions es destinaran íntegrament als consumidors catalans, i que més endavant la Tutti es començarà a exportar (aquí, també hi ha un acord amb Nova Zelanda sobre aquells mercats on podran vendre-la uns i altres).
En espera que ja es pugui trobar a fruiteries i supermercats, la Tutti continua fent camí a fires especialitzades. Aquest dimarts, per exemple, es va presentar al Fòrum Gastronòmic de Girona. “Amb la poma Tutti s’obren noves oportunitats per als productors catalans, que gràcies a la recerca, la col·laboració del sector i el suport de l’administració, podran esperar un horitzó més esperançador per al futur del sector fructícola”, va assegurar Josep Usall, director general de l’IRTA, en aquest esdeveniment.
Al darrere de la Tutti hi ha una feina ingent d'investigació que ha durat dues dècades. La nova poma sorgeix d'un programa de millora de varietats que es va batejar amb el nom de Hot Climate Partnership, on hi ha representats l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), els principals productors del sector a Catalunya i un centre d'investigació neozelandès.
Any rere any, s'han anat creuant varietats (pol·linitzant estigmes d'una i altra) fins a arribar a obtenir 10.000 llavors. Totes elles s'han plantat, s'ha esperat que fessin fruits i se n'han tastat les pomes després de conservar-les en fred durant vuit setmanes. "A partir d'aquí s'han eliminat aquelles que eren petites, tortes o bé que no tenien el color i el gust adequat, fins a escollir les que tenien millors característiques", explica Joan Bonany, director de l'IRTA-Mas Badia.
La Tutti és el resultat de quatre fases diferents de selecció, en què no tan sols s'han tingut en compte les qualitats organolèptiques, sinó també la resistència a temperatures extremes. Perquè s'ha comprovat que, tot i haver de suportar calorades de més de 40 graus -aquí, el test s'ha fet a la finca que l'IRTA té a Gimenells- la poma no se'n ressent.
Joan Bonany subratlla que la Tutti és una varietat 100% catalana, perquè s'ha format a partir de "dos germoplasmes locals que tenien una qualitat gustativa molt alta. El resultat subratlla el director de l'IRTA-Mas Badia, és una poma ferma i molt sucosa, que al mateix temps té una coloració molt alta (a cavall del vermell intens i el groc). "En definim la textura com a moderna, perquè no et canses de menjar-la i a més et refresca", afegeix.
Tot i que la Tutti s'adapti al canvi climàtic, Bonany també precisa que això no és sinònim que necessiti menys aigua que d'altres varietats (com la Gala o la Golden). "No tenim cap estimació que ens porti a concloure que consumeix més o menys aigua i que, per tant, sigui més resistent a la sequera", subratlla el director de l'IRTA.
La producció es multiplicarà
De moment, a les comarques gironines hi ha unes 40 hectàrees de pomeres plantades amb la nova varietat, que el 2023 van donar una producció de 120 tones. A aquestes, se n'hi afegeixen 60 més procedents de camps de la zona de Lleida.Tutti, la nova poma catalana adaptada al canvi climàtic Foto: Cedida per l'IRTA
El director de l'IRTA-Mas Badia, però, ja avança que aquesta xifra anirà creixent exponencialment, perquè cada cop més productors s'animen a plantar-ne. "Probablement, aquesta superfície es doblarà ben aviat; ja hi ha un programa de plantació arreu de Catalunya i també una aposta decidida per part del sector per impulsar-la", diu en referència a la Tutti.
I això, de retruc, també permetrà que la nova poma adaptada al canvi climàtic s'estengui per fruiteries i supermercats. Fins ara, tan sols hi ha una cadena catalana que la ven, tot i que ho fa sota l'etiqueta del nom experimental (HOT84A1). A partir d'aquesta tardor, però, la Tutti -que no és tardana perquè es recull a mitjan setembre- ja es començarà a distribuir a l'engròs sota la nova marca. Serà amb una etiqueta on, al costat del nom, hi apareixerà la frase "Love every bite" (estima cada mossegada).
Substituir la Fuji
Joan Bonany concreta que, pel que fa a producció, la Tutti es troba dins la franja "mitjana-alta" (una mica per sota del grup de la Gala). "Sobretot, però, a més de la seva adaptació a temperatures extremes, en ressaltem les qualitats organolèptiques; és una varietat més que suficient per permetre que el productor n'extregui rendiment econòmic", explica.I si una varietat entra, una altra en surt. De fet, el director de l'IRTA-Mas Badia avança que la Tutti està cridada a agafar el lloc d'aquelles altres pomes que no s'adapten tan bé a les temperatures altes (sobretot, superiors als 35 graus). "Per les seves característiques, com que és una poma dolça, creiem que està destinada a substituir la Fuji, amb la qual tenim molts problemes de manca de coloració, textura o fisiopaties associades amb la calor", explica el director de l'IRTA-Mas Badia.
El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Carmel Mòdol, explica que la Tutti és "la primera varietat de poma que s'ha obtingut amb orientació al segle XXI". Entre d'altres, perquè s'ha investigat a consciència, el seu nom és "fàcil de recordar a escala mundial" i la varietat s'adapta a les noves condicions climàtiques.
Mòdol també explica que les primeres produccions es destinaran íntegrament als consumidors catalans, i que més endavant la Tutti es començarà a exportar (aquí, també hi ha un acord amb Nova Zelanda sobre aquells mercats on podran vendre-la uns i altres).
En espera que ja es pugui trobar a fruiteries i supermercats, la Tutti continua fent camí a fires especialitzades. Aquest dimarts, per exemple, es va presentar al Fòrum Gastronòmic de Girona. “Amb la poma Tutti s’obren noves oportunitats per als productors catalans, que gràcies a la recerca, la col·laboració del sector i el suport de l’administració, podran esperar un horitzó més esperançador per al futur del sector fructícola”, va assegurar Josep Usall, director general de l’IRTA, en aquest esdeveniment.