Apple ha engegat la 25a edició de la seva conferència de desenvolupadors WWDC mostrant al món les noves versions dels seus sistemes operatius: l'OS X 10.10 Yosemite per Mac i l'iOS 8 per dispositius iPhone, iPad i iPod. La presentació, però, no ha deixat cap nou dispositiu.
OS X 10.10 Yosemite
Imatge promocional de l'OS X 10.10 Yosemite Foto: Apple
Craig Federighi ha presentat la nova versió del sistema operatiu d'Apple per ordinadors, l'OS X 10.10, amb el nom Yosemite, seguint la nomenclatura de localitzacions americanes que a partir del 10.9 Mavericks va substituir els tipus de felins. La nova versió, que continuarà sent gratuïta, canvia en l'aspecte gràfic per assemblar-se més a iOS, amb finestres translúcides, i ofereix algunes novetats especialment remarcables en la cerca mitjançant Spotlight i al centre de notificacions.
La cerca, que apareix al centre de la pantalla com fins ara ho feien aplicacions com Alfred, cerca entre aplicacions, però també mostra documents recents per aplicació, converteix entre unitats de mesura o ofereix resultats directes de la Viquipèdia o dels mapes.
Al centre de notificacions hi apareixen els ginys, que poden incloure's instal·lant diverses aplicacions, substituïnt la funció del "dashboard" d'anteriors versions.
Entre les altres novetats hi ha iCloud Drive, que ara permet desar-hi qualsevol tipus d'arxiu i està disponible tant en Mac OS, com en iOS i també per Windows; Maildrop, per enviar adjunts de fins a 5Gb independentment del servidor de correu, o les novetats del Safari, que es redueix a la barra d'adreces per fer cerques mantenint al màxim l'espai de navegació i amb millores importants de rendiment gràfic i en execució de Javascript i més eficiència energètica.
Federighi també ha presentat Continuity, un seguit d'opcions com Handsoff o Instant Hotspot, que permeten, respectivament, continuar treballant entre un dispositiu iOS i un Mac de forma molt ràpida movent l'aplicació i el contingut (correus electrònics, documents o pàgines web, entre d'altres) i connectar-se a Internet sense massa complicacions a través del mòbil. Fins i tot es poden rebre i fer trucades des del Mac. Tot això cal fer-ho, però, amb els dispositius implicats de costat. Ha estat durant una d'aquestes demostracions en què Federighi ha trucat, des del Mac, a Dr Dre de Beats, empresa que Apple va comprar per 3.000 milions de dòlars, a través de la línia de l'iPhone.
La nova versió ja està disponible per a programadors i durant l'estiu començarà una nova fase pública de proves de la versió beta.
iOS 8
Imatge promocional de l'iOS 8 Foto: Apple
Federighi també s'ha encarregat de mostrar la nova versió del sistema operatiu dels dispositius mòbils de la companyia, l'iOS 8. Les novetats destacades es basen sobretot en les notificacions, que ara permeten, estirant cap avall quan apareixen, respondre directament si és un missatge o realitzar accions sense haver de canviar d'aplicació, també des de la pantalla de bloqueig. A més, el llistat d'aplicacions al que s'accedeix tocant dos cops el botó inferior també mostra els contactes favorits.
L'aplicació Mail millora la gestió de correus oferint més opcions si es desplaça el correu de la llista per marcar-lo com a llegit o esborrar-lo. I quan escrivim un nou correu, podem apartat-lo per veure altres correus rebuts, i recuperar l'esborrany de nou estirant-lo des de la part inferior de la pantalla.
La cerca mitjançant Spotlight a iOS també millora, igual que en l'OS X, oferint com a resultats, entre d'altres, aplicacions de l'App Store, notícies, ubicacions o cançons, entre d'altres. A més, la cerca a Safari oferirà autocompletar-se a partir de Google o la Viquipèdia.
El teclat també ofereix novetats: QuickType, que funcionarà en diversos idiomes que inclouen l'anglès o el castellà, però no el català en un principi, donarà opcions per autocompletar el text que escrivim, a partir del què ens hagin dit o el què estem escrivint i en funció del context.
Messages també inclou novetats, la majoria ja presents al WhatsApp, per exemple: silenciar converses, sortir de missatges en grup, compartir la ubicació o enviar missatges de veu o de vídeo.
Per la seva part, Health serà una nova aplicació que recollirà la informació d'altres aplicacions i dispositius centrats en la salut, i permetrà compartir aquesta informació amb determinats centres mèdics perquè els metges puguin fer un seguiment continu dels seus pacients.
A través de "Family Sharing", es podran configurar fins a sis comptes amb una mateixa targeta de crèdit que compartiran fotografies, calendaris o compres a iTunes, de llibres i d'aplicacions. Aquells membres que siguin nens podran sol·licitar als pares que acceptin compres dins de les aplicacions ràpidament. També milloren les fotografies, que ara es desaran automàticament a l'iCloud, i Siri, que inclourà 22 nous idiomes i reconeixement de cançons per Shazam, a més de poder-lo activar dient "Hey Siri", en la demostració en anglès.
L'Appstore inclou diverses millores i novetats, que arribaran a la tardor, i que inclouran paquets de més d'una aplicació o versions de prova específiques a les que els programadors podran convidar usuaris perquè provin les aplicacions en desenvolupament instal·lant-les directament des de l'AppStore.
Novetats pels programadors
L'iOS 8 oferirà novetats també als programadors, que acabaran repercutint de ben segur en els usuaris: entre d'altres, hi ha la comunicació directa entre aplicacions que deixa de ser un terreny específic pels usuaris d'Android o Windows Phone i arribarà també a iOS, juntament amb la possibilitat de crear ginys per l'àrea de notificacions. També es permetrà, com a novetat, utilitzar teclats com a aplicacions externes.
Per la seva part, Homekit proposa una sèrie d'estàndards pels programadors d'iOS per treballar amb dispositius de domòtica des de l'iPhone, oferint opcions de seguretat o control via Siri. Cloudkit també els facilita la tasca d'escriure aplicacions que requereixen comunicació amb algun servidor o notificacions, de forma gratuïta amb límits molt amplis.
Swift és el nom del nou llenguatge de programació per iOS, que vol facilitar la tasca dels programadors i millorar aquells aspectes en què Objective-C generava més queixes o problemes, i que a més podrà conviure en una aplicació amb codi en Objective C i C.
Les previsions han fet llarg
Després de l'adquisició de Beats i les declaracions d'alguns dels directius de la companyia durant les darreres setmanes s'esperava algun dispositiu o novetats més destacables en una presentació marcada sobretot pels detalls: alguns d'ells milloraran i molt l'experiència d'usuari, i d'aquests n'hi ha que són realment bones idees sortides del no-res.
Però per altra banda, sembla que Apple comença a cedir al què molts ja pensavem que li feia falta i havíem vist -i portem molt temps veient- als dispositius amb Android, per exemple: teclats que es puguin instal·lar -perquè opcions com Swiftkey són molt interessants-, una millor comunicació entre les aplicacions instal·lades al dispositiu o els ginys, encara que siguin a l'àrea de notificacions.
Caldrà posar-hi paciència: normalment, una nova versió d'iOS equival a un nou dispositiu, possiblement l'iPhone 6, que es podria presentar just abans que aparegui la versió definitiva per a tots els usuaris, que podria ser entre setembre i octubre. De totes maneres, l'evolució actual és prou prometedora, tot i no passar d'això: una evolució.