El coronavirus ja és pandèmia

L'OMS eleva el brot a la màxima categoria perquè considera que, en aquests moments, no és possible erradicar-lo

El coronavirus ja ha afectat 114 països d'arreu del món.
El coronavirus ja ha afectat 114 països d'arreu del món. | Europa Press
Sergi Ambudio / Carles Bellsolà
11 de març de 2020

El coronavirus ja és pandèmia. Així ho ha declarat aquest dimecres a la tarda l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "No és una paraula per utilitzar lleugerament", ha assegurat el director general de l'organització, Tedros Adhanom. Ara per ara hi ha 118.000 casos en 114 països i 4.291 persones han mort. "En les darreres dues setmanes, el nombre de casos de coronavirus fora de la Xina s'ha multiplicat per 13 i el nombre de països afectats s'ha triplicat", ha dit.

En la roda de premsa diària que fa l'OMS per informar sobre l'evolució del coronavirus, Adhanom ha assegurat que preveuen que el nombre de casos, de morts i d'afectats sigui "encara més gran" en els pròxims dies i setmanes.

"L'OMS ha estat valorant aquest brot contínuament i estem molt preocupats tant pels alarmants nivells de propagació i severitat com pels nivells alarmants d'inacció", lamenta l'organització.

Amb tot, el director general de l'OMS ha confiat poder controlar la pandèmia. "Mai abans hem vist una pandèmia per coronavirus i mai hem vist una pandèmia que pugui ser controlada al mateix temps", ha remarcat Adhanom, que ha afegit que des del primer moment han demanat als governs que prenguin "mesures urgents i agressives". "Tots els països poden canviar el curs d'aquesta pandèmia", ha subratllat.

Què implica una pandèmia?

L'OMS té uns criteris específics per considerar una malaltia com una pandèmia. Com a condicions prèvies, ha de tractar-se d'un agent infecciós nou, que no hagi circulat prèviament i que, per tant, no hi hagi persones amb anticossos per combatre'l. A més, ha de transmetre's amb facilitat de persona a persona, i ha de produir una malaltia greu. El SARS-CoV-2 compleix amb escreix tots aquests requisits.

En quant a la seva transmissió, la mateix OMS parla de fase pandèmica quan un brot s'ha registrat en diversos països de diferents regions del món, com també és el cas del coronavirus, cada vegada més estès. Quan s'arriba a aquesta fase, l'organització estima que ja no és pot erradicar -com s'esperava en els primers moments del brot de Covid-19-, sinó només tractar de controlar-la.