El Pla de Lleida tanca el cicle pandèmic amb un creixement moderat del PIB

Un informe del BBVA apunta que el sector primari ha patit una caiguda del 16,1%, afectat per la sequera i l’augment dels preus de les matèries primeres

Una imatge d'arxiu d'una construcció
Una imatge d'arxiu d'una construcció | Arxiu
Redacció
26 de setembre de 2024, 15:10
Actualitzat: 17:09h

El 2023 marca un punt d’inflexió per a l’economia del Pla de Lleida, que, amb un creixement del PIB del 2,1%, ha superat per primera vegada els nivells del 2019, en un context de recuperació postpandèmica. Tot i que aquest increment es manté per sota de les dades d'altres regions catalanes, com el Camp de Tarragona (3,2%) i l'eix de Girona (3,0%), el Pla de Lleida mostra signes positius en diversos sectors.

L'Anuari Econòmic Comarcal 2024 de BBVA presentat pel catedràtic emèrit de la UAB, Josep Oliver, i José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya, destaca que el PIB català ha crescut un 2,6% el 2023, impulsat per la recuperació de la indústria i els serveis privats, malgrat les dificultats derivades de la inflació i l'augment dels tipus d'interès. En aquest context, la demanda externa ha estat un dels motors clau, aportant 1,4 punts al creixement, amb les exportacions internacionals creixent un 7,1%.

Una recuperació desigual

Al Pla de Lleida, la moderació del creixement econòmic ha estat marcada per la caiguda del sector primari, que ha experimentat una reducció del VAB del 16,1%, principalment a causa de la sequera i l’augment de preus de les matèries primeres. Així i tot, el sector terciari ha mostrat una bona evolució, amb un increment del 3,5% en els serveis privats, que han ajudat a compensar les pèrdues en altres àrees.

La construcció ha crescut un 1,2%, reflexionant l'impacte de les alces de tipus d’interès en les inversions. Tot i que els resultats no són espectaculars, indiquen una tendència de recuperació que s’alinea amb l’evolució general de Catalunya.

Perspectives de futur

El balanç de l'economia lleidatana, tot i ser moderat, és un reflex d'una dinàmica més ampla que afectava el conjunt de Catalunya. Amb els 3,6 milions d’afiliats a la Seguretat Social, que superen en un 7,2% els nivells de 2019, les Terres de Lleida es posicionen en un escenari d'oportunitat per al futur. Les millores en l’ocupació i l’evolució positiva dels serveis privats i la indústria, malgrat les dificultats, poden ser els fonaments per a una recuperació més sòlida en els pròxims anys.