Què és el «grooming», la pràctica per la qual ha estat acusat injustament l'streamer Komanche?

El creador de continguts salvadoreny ha negat qualsevol de les acusacions i ha al·legat que aquestes són totalment falses; a més, la persona que va generar el rebombori ja ha admès l'equivocació

Segons un estudi, un de cada cinc menors ha patit «grooming»
Segons un estudi, un de cada cinc menors ha patit «grooming» | EP
Redacció
19 de març del 2024
Actualitzat el 05 de juny a les 10:16h

L'streamer salvadoreny "Komanche" ha tornat a ser objecte de crítica i escarni a les xarxes socials. Encara que el creador de contingut és un dels més polèmics als entorns digitals, aquest cap de setmana va ser objecte d'una acusació molt greu que va resultar ser tota una invenció. Ara bé, el terratrèmol que es va generar a les xarxes ens serveix per posar en valor que els joves (i especialment els adults amb fills menors que tenen accés a internet) estiguin alerta per una pràctica duta a terme per pedòfils.

En concret, ha estat acusat a les xarxes socials per exercir una pràctica que porta de bòlit moltes agències policials del món: el "grooming". I què significa, això? Aquest terme anglès fa referència a l'acció o accions que duu a terme un major d'edat per fer-se passar per un menor o per establir contacte amb un. L'objectiu principal és guanyar-se la seva confiança i després incitar-lo a diversos actes sexuals, ja sigui a través d'entorns digitals o per quedar en persona després.

En aquest cas, un usuari de X (anteriorment Twitter) havia revelat converses [ja demostrades que eren falses i inventades per una amiga de la responsable del fil] en les quals el polèmic creador de continguts se li acostava seductorament tot i saber des del principi de la conversa que la jove tenia només 14 anys. Tot i això, Komanche ja ha remarcat que aquestes acusacions de la menor són completament falses. Ha resultat que tenia raó.

El grooming és un perill digital pels menors

No obstant això, el "grooming" no deixa de ser un dels delictes més freqüents dins de les xarxes. La facilitat que ofereixen a l'hora d'amagar la veritable identitat i d'actuar com una persona completament diferent, permet que activitats delictives com aquesta siguin molt freqüents. 

En el cas de l'Estat, un estudi de Save the Children, ha demostrat que aquesta és una pràctica més habitual del que es pot pensar en una primera instància. En una enquesta realitzada a quasi 400 joves, s'ha pogut observar que un de cada cinc ha patit "ciberassetjament pedòfil" a través de les xarxes i que el 15% ho ha experimentat en més d'una ocasió.

La manera en la qual els acusadors s'acosten a les seves víctimes a través de les xarxes fan que aquests es guanyin la seva confiança fàcilment per aïllar-les del seu entorn. Un cop establerta una relació més íntima, l'assetjador busca aconseguir algun contingut sexual de la víctima a través de xantatges o amenaces.

La fragilitat que pateixen les xarxes socials dificulten una possible solució a activitats delictives com aquestes. Tot i això, és important que des de ben joves es tingui consciència respecte als riscos d'internet i el que pot comportar tenir-hi un perfil per prevenir possibles problemes. D'aquesta manera, és important educar als nens i nenes un cop tinguin accés a les xarxes per evitar pràctiques com el "grooming".
 

Arxivat a