e-STRINGS: una forma de fer i viure la música que trenca esquemes

El projecte és un quintet de corda, teclat i bateria que experimenta amb la música per crear sons únics en indrets sorprenents

La banda d'e-STRINGS, durant una actuació
La banda d'e-STRINGS, durant una actuació | Michal Novak
28 de setembre del 2023
Actualitzat el 29 de setembre a les 12:24h
Sobre els escenaris o enmig del circuit de Barcelona - Catalunya de Montmeló, podem trobar i escoltar e-STRINGS, un quintet de corda que integren Edgar Casellas i Irma Bau -al violoncel-, Blanca Coll i Naeon Kim -al violí-, Elena Martinez -a la viola- i l’acompanyament d’Adrian Ghiardo amb els teclats i com a figura de productor musical. “El que fa especial la marca, és que sempre intenta portar les experiències musicals un punt més enllà”, relata Alba Albert, brand manager de la banda, que recorda com el projecte va néixer a principis de 2022, en postpandèmia, quan l’Edgar i en Jaume Sabaté -director general de la Gio Symphonia- van agrupar a un seguit de músics que ja coneixien i els van proposar de fer quelcom plegats amb una premissa molt clara; la qualitat.
 

Som molt perfeccionistes i busquem sempre la perfecció

Alba Albert | Brand manager d'e-STRINGS
 
Així va ser com al llarg del 2022, la banda va oferir dues preestrenes, una a Les Planes d'Hostoles i l’altre a Girona, que els van servir per veure com sonaven en directe i per endinsar-se a tocar amb instruments electrònics quan, durant tota la vida, els havien fet sonar de forma acústica o clàssica. “Al principi no estàvem acostumats als instruments i ens va costar”, confessa Bau, una de les violoncel·listes que explica a Nació com amb aquests instruments, endollats al corrent, “canvien les distàncies, l'afinació és molt diferent, són molt més sensibles i, si fas més o menys pressió amb l'arc, canvia totalment el so sense moure els dits”. Un fet que els ha portat a aprendre a controlar tots aquests factors per tal d’oferir un resultat totalment únic i sorprenent.
 

El quintet musical e-STRINGS, durant una actuació Foto: Michal Novak


“Sovint es pensa que quan es toca instruments elèctrics, són més fàcils de tocar i que és una música de segones”, diu l’Edgar, l’altre violoncel·lista, quan afegeix que precisament, és tot el contrari. “Venim de la clàssica, tenim TOC amb l'afinació i amb aquests instruments, és molt difícil arribar a afinar del tot. En algun assaig hi hem estat treballant com si estiguéssim en un grup de cambra clàssica i realment la cosa canvia, no és el mateix”. Però aquesta no és l'única diferència, si amb clàssica els músics estan habituats a tocar un pas pel davant de la música, amb la música moderna com és el rock and roll, normalment es va una mica per enrere de la pulsació o del tempo.
 
Però si sis membres no eren suficients per integrar la banda, a últim moment van decidir incorporar un bateria, en Pepe Soler, per completar el grup. “Amb l’electrònica, podem jugar amb efectes de tota mena que enriqueixen molt el so”, explica l’Adrian, el productor musical, que recorda quan “amb l'Irma es va donar un moment totalment psicodèlic en un concert, quan el seu cello sonava a qualsevol cosa menys a un violoncel, igual que el teclat”. Un resultat que, juntament amb el bon rotllo i la complicitat que es tenen tots dalt l’escenari, aconsegueixen fer transmetre el públic que els ve a veure i els afegeix al carro de la diversió i del gaudi d’aquesta combinació musical tan excepcional.
 

No només som músics, sinó apassionat de la música

Adrian Ghiardo | Teclista i productor musical d'e-STRINGS
 

Un repertori versàtil i sorprenent

De fet, tot seria normal si no fos perquè el seu, tampoc és un espectacle qualsevol. A banda de la música que toquen i que engloba tots els estils, des de Rosalía fins a AC/DC passant per David Guetta o Lady Gaga, la vestimenta, el decorat, l’escenificació i els instruments que utilitzen als seus concerts, tampoc deixen a ningú indiferent. “Els instruments són foradats, només existeix l'estructura, el màstil”, diu Albert. Un fet que acompanyen amb el decorat, on el disseny de llums i l’escenografia juguen un paper important i és a la vista de tots, a causa de la transparència dels seients i de tot el que els envolta.
 
 
La banda es caracteritza per fusionar de forma sorprenent gèneres tan diversos com la música clàssica, el pop, el rock, el dance o els ritmes llatins, amb el so únic d’instruments totalment elèctrics. Un repertori que, tal com apunta la banda, té variacions tot i partir d'una mateixa base que es va adaptant segons la situació i l’indret on es toca. “La idea és anar-lo ampliant i seguir evolucionant”, confessen, perquè els temes no se’ls acaben.
 

Un sector precaritzat

Tots els membres que formen e-STRINGS estan involucrats en altres projectes i toquen en altres orquestres sent pluriempleats més no poder, diuen, però afirmen que es pot viure de la música tot i la precarietat que denuncien que existeix al sector. “Ens trobem en una precarietat en el sentit administratiu, més que en el sentit econòmic”, apunten, i afegeixen com “tal com nosaltres facturem, no està contemplat enlloc, és com si no existíssim per l'administració d'aquest país”. Un fet que denuncien i que reivindiquen per tal que se’ls reconegui la feina que fan i deixin de trobar-se dins la categoria de “musicos y toreros”, a l’hora de facturar com autònoms. D’altra banda, el productor musical del grup, l’Adrian, puntualitza que per tal de sobreviure en aquest món, és necessari que tots els músics siguin els més polivalents possibles. “Com en més projectes participis i més diversos siguin entre si, més possibilitats tindràs de créixer i de desenvolupar-te com a professional”. 
 
"La gent al·lucina, no entenen res, però els encanta i ens en demanen més"

 
La banda té com a objectiu que el seu, sigui un espectacle que es pugui representar arreu del món, per l’espectacularitat i per la singularitat que presenten. Pel que fa a les reaccions del públic, tots coincideix amb el mateix; la sorpresa de la gent. "Però, què acaba de passar aquí!"; “Què és això? Em conec totes les cançons i en vull més!”; “Vull seguir ballant al ritme de la música!”, els exclama el públic des de les grades. “Normalment, tenim el públic assegut i, quan els veus, notes com dubten a aixecar-se per posar-se a ballar”, confessa Bau, que diu com “al final de l’espectacle, no es poden aguantar més, s'aixequen i ho donen tot”.
 

El quintet musical e-STRINGS, durant una actuació Foto: Michal Novak

 
e-STRINGS va néixer sota el paraigua de GIO Productions SL, l’empresa que va crear i gestiona la GIO Symphonia, un projecte orquestral versàtil i innovador que en els seus dotze anys de trajectòria, ha actuat en els principals teatres, auditoris i festivals del país, al costat de prestigiosos directors i solistes, nacionals i internacionals. L’equip que completa la banda de e-STRINGS està format per Toni París, tècnic de so i Hèctor Boada en la producció. Un equip, al complet, que es podrà veure aquest dissabte, 30 de setembre, a Riudellots de la Selva de forma totalment gratuïta. Un dels bolos que faran en la recta final d’aquest 2023 i que els servirà per encarar un 2024 amb una programació que estan acabant d’enllestir per seguir causant sorpresa i sensacions en un públic que els aclama i els demana per allà on passen.
Arxivat a