El diccionari català del League of Legends

El videojoc competitiu més important del planeta ja té la traducció dels personatges, habilitats i estratègies a la llengua catalana gràcies a Gamesports Electrònics, Òmnium Cultural i el Departament de Cultura

Una de les capçaleres del videojoc
Una de les capçaleres del videojoc | League of Legends
24 de setembre del 2023
Actualitzat a les 12:23h
No és habitual que la comunitat dels videojocs competitius ni el seu ecosistema rebin l'ajuda de les administracions. A Catalunya, però, per tal de preservar la llengua, les parts han col·laborat per brindar al públic un producte inèdit. Gamesports Electrònics, Òmnium Cultural i el Departament de Cultura s'han conjurat per crear el diccionari en català del League of Legends, el videojoc més seguit de tot el planeta en l'àmbit d'eSports.

En un document de més de 70 pàgines, un conjunt de persones han aconseguit traduir al català tots els termes necessaris per poder gaudir del joc en llengua catalana. Encara no existeix una interfície que et permeti canviar l'idioma un cop ets a dins, però entendre'l i tenir la versió en català -donada la immensa comunitat que existeix al país- era una necessitat.
 

La portada del diccionari del LoL en català Foto: Gamesports Electrònics


"És molt més que un diccionari, és el recordatori que sense l’acció de la societat civil no hi pot haver normalització del català", escriu Xavier Antich, president d'Òminum, en la introducció del document. Els conceptes que recull el diccionari, com apunta Antich, mostren la riquesa del llenguatge, però sobretot adapten a la llengua catalana un seguit de termes que ja s'han traduït a altres idiomes. Especialment el castellà, que gaudia des de fa més d'una dècada de les versions -amb molts anglicismes- en aquesta llengua de personatges, habilitats, estratègies, moviments o l'argot creat pels mateixos jugadors.


Un exemple: en la versió original existeix el gank, argot anglès que té un significat en concret. En castellà es va adaptar amb el gankear. En aquest diccionari, però, trobem més aviat les traduccions dels campions, de les seves habilitats i dels objectes. És un experiment, com diuen els seus creadors, però és extens, pioner i marca un precedent. Ara, el català té la seva versió pròpia: gankejar. L'objectiu, com apunten els traductors, creadors i col·laboradors del diccionari, és poder aprofundir en el joc en la llengua del país. També es pot gaudir de totes les descripcions dels més de 150 personatges que formen el joc, a més de conèixer en català les habilitats o els objectes que es fan servir a les partides.

La comunitat del League of Legends a Catalunya és immensa. Les competicions estatals tenen el seu punt neuràlgic en la Lliga de Videojocs Professional (LVP) a Barcelona, però la creació de la lliga Llop en català, promoguda per Gamesports Electrònics i autoritzada per Riot Games -empresa fundadora del videojoc i qui gestiona tot el producte a escala mundial-, ha consolidat encara més el sector al nostre país. A poc a poc, el producte en llengua catalana creix i es desenvolupa a un nivell més professional. Fer-ho en català era un requisit mínim que ara comença a consolidar-se.
 

Diccionari LOL en català by Naciodigital on Scribd