L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya impulsa l’acció comunicativa Guanya el hacker coincidint amb el Dia de la Internet Segura, que enguany se celebra aquest dimarts 11 de febrer arreu del món. L’objectiu d’aquesta efemèride és conscienciar infants, adolescents i adults dels principals riscos que es poden trobar a la xarxa i oferir-los eines per saber com afrontar-los. Guanya el hacker proposa un joc interactiu que persegueix un doble objectiu. Per una banda, l’usuari podrà analitzar i valorar els coneixements que té sobre la seguretat a Internet.
Per l’altra, a través del joc s’ofereixen explicacions detallades que serveixen per ampliar coneixements bàsics. El resultat final, més enllà de la puntuació, permet a l’usuari fer-se una idea de quines habilitats necessita i quines li manquen per estar més segur al món digital. El joc té tres versions diferents, una per a infants de 9 a 12 anys, una altra per a adolescents i una tercera per a adults. Cadascuna d’aquestes opcions està enfocada i orientada als riscos i perills amb què es pot trobar cada perfil d’edat.
La iniciativa pretén dotar la ciutadania d’habilitats i capacitats per tal que tingui nocions bàsiques de ciberseguretat i estigui més protegida davant les ciberestafes, els robatoris de comptes o les filtracions de dades. La directora de l’Agència de Ciberseguretat, Laura Caballero, considera que tenir eines i recursos és clau per fer front als riscos: “No hem de tenir por d’Internet, però hem de ser conscients que calen uns coneixements mínims sobre què podem fer i què no al món digital per estar més segurs i protegits. No podem oblidar que a Internet hi ha actors maliciosos i volem que la ciutadania tingui prou habilitats i coneixement per esquivar-los”.
Riscos i perills per als menors
Alguns dels principals riscos a Internet per als infants són els jocs en línia, a través dels quals poden patir ciberassetjament o ser víctimes d’adults que es fan passar per menors per guanyar-se la seva confiança. A més, en aquestes edats ja comencen a fer ús de les xarxes socials: segons un informe de l’entitat Internet Matters, el 57% dels menors de 12 anys fan servir Instagram, tot i que l’edat legal per fer-ho és a partir dels 13. Per aquest motiu, el joc se centra a sensibilitzar els infants a no compartir informació privada, a aprendre a fer servir contrasenyes segures i a no interactuar amb persones desconegudes a Internet, entre altres.
Pel que fa als adolescents, ja fan un ús massiu de les xarxes socials i de les aplicacions de missatgeria, a més dels jocs en línia. A través d’aquests canals, s’exposen a patir ciberassetjament, extorsió sexual, fraus o infecció dels dispositius. És significatiu que el 20% dels menors a l’estat espanyol que alguna vegada han enviat fotos íntimes han patit un ús indegut d’aquestes imatges, segons un informe del grup de recerca EU Kids Online. En aquest cas, el joc posa l’accent en la importància de no compartir contingut íntim per Internet i de tenir molta cura amb la informació personal que es comparteix a les xarxes socials, entre altres qüestions.
I prevenir estafes
Finalment, els materials dirigits als adults estan enfocats, principalment, a prevenir les ciberestafes, la suplantació d’identitat i el robatori dels comptes. Segons les dades del Ministeri de l’Interior, del gener al setembre del 2024 s’han registrat a Catalunya més de 50.000 denúncies relacionades amb les ciberestafes.