Mellado i Champi: «El LoL necessita més esdeveniments presencials»

Els dos locutors de la Lliga de Videojocs Professional (LVP) marquen tendència en el sector del "League of Legends" i són influents en les futures narratives del competitiu més important del planeta

Jaime Mellado i David Pérez, a les oficines de la LVP
Jaime Mellado i David Pérez, a les oficines de la LVP | Hugo Fernández
03 de febrer del 2024
Actualitzat a les 19:20h
No hi ha ningú en el món dels eSports que no conegui el nom dels dos protagonistes d'aquesta entrevista. Jaime Mellado (Madrid, 1998) i David "Champi14" Pérez (València, 1997) són dues eminències en l'ecosistema del League of Legends, dels videojocs competitius i de la creació de contingut. Integrants de l'equip de càsters (locutors) de la Lliga de Videojocs Professional (LVP), en només quatre anys s'han consolidat com dues figures influents, cabdals i determinants per entendre el LoL a tot l'Estat.

Per a molts eren els hereus de la plantilla "original" dels eSports a Espanya, en la que hi era Ibai Llanos, però han demostrat diversos elements: tenir un talent innat, aconseguir crear una comunitat única i expandir la narrativa del videojoc per seguir demostrant que el sector té un poder que continua aglutinant les masses.

Tots dos ens obren les portes del backstage on treballen dia sí dia també durant la setmana, a les catacumbes de l'edifici de Mediapro, a la Diagonal de Barcelona. Entre un croma, pantalles, cables i estadístiques de League of Legends, ens reben per abordar la situació actual del videojoc, de la comunitat sencera, de la importància de les narratives amb el públic jove i de com han aconseguit consolidar-se en les seves feines. Com a narradors de l'LVP, membres del pòdcast La Prèvia amb Skain i creadors de contingut més que reconeguts arreu del sector de parla castellana, en Mellado i en Champi parlen sense embuts... com en les seves retransmissions.

Enhorabona per la feina que teniu a sobre i la quantitat de projectes que teniu entre mans. Per això mateix, reposem-nos una mica. Com esteu? Què tal porteu el ritme tan trepidant del 2024?

Jaime Mellado: Molt bé, la veritat. És un any en què tenim molts focus al cap, però l'objectiu serà el mateix. Remar pel League of Legends i per tot allò que comporta. Intentarem donar de nosaltres mateixos allò que la comunitat es mereix. Gràcies al nou equip espanyol de la LEC [la màxima competició de LoL a Europa], la gent està molt a sobre del videojoc. Nosaltres ens estem esforçant per donar el màxim de nosaltres mateixos, tant en internacional com aquí a la Superliga. A més, no parem de participar en projectes perquè tot continuï creixent.

Dani Pérez (Champi 14): Jo vaig entrar el 2020 aquí a l'LVP, però abans ja vaig participar en moltíssimes altres coses relacionades amb el LoL.Vaig viure el boom que va suposar la pandèmia i ara estem vivint aquesta etapa més de caiguda, de depressió, posterior al Covid.L'any passat va ser molt exagerat en aquest aspecte. El2023 tenia com una aura molt estranya.Ara s'ha volgut tallar amb això, és la meva sensació i començar pràcticament de zero.L'any passat tant en Mellado com jo, com molta altra gent, ens vam deixar la pell treballant i m'ha vingut molt bé aquest nou començament.És la primera vegada, el 2024, que noto que hem començat alguna cosa, ja que abans tot tenia massa continuïtat.És un any que marcarà molt els propers.

"A la nostra generació ens costa retenir l'atenció, fem set coses alhora, tenim TikTok obert, necessitem coses que durin 15 segons, dopamina i adeu"

Parleu de remar o de salvar el LoL, vau fer molta feina de trinxera i de resistència l'any passat.En poques setmanes tot ha canviat, especialment gràcies al nou equip espanyol (amb Ibai com a un dels referents).Esperàveu aquests resultats tan positius i tan aviat aquest any?


Jaime: Sabia que ho "petaria" l'equip que es formaria d'espanyols, amb Ibai al darrere.Però aquests números d'audiència no me'ls esperava la primera jornada.El primer cap de setmana de la LEC, a xarxes socials es vivia una sensació com si fossin els Worlds a final de temporada.Nosaltres ho comentàvem.Qualsevol declaració que fèiem nosaltres a Twitter, ho rebentava.

Champi: Hem estat molts anys pensant a expandir-nos, a arribar a més gent que no coneixia el LoL... que acabes per no adonar-te que vas perdent gent pel camí.
N'aconsegueixes de nous, però també els perds.Aquest equip de Mad Lions KOI ha recuperat molta gent, que els ha fet recordar les etapes d'equips com Origen el 2015, Giants amb els seus espanyols, el G2 del 2019... És un projecte on es nota que tothom se sentpartícip.Els que els agradava el joc, van tornar.I molta gent que no en té ni idea, s'ha enganxat.Tot i que aquests últims van arribar més durant la pandèmia.

 

Mellado i Pérez, a les oficines de la LVP Foto: Hugo Fernández


Ibai Llanos hi va tenir alguna cosa a veure, segur.

Jaime: Sobretot perquè, a més, pel que fa a la LEC, ens faltaven referents.
Teníem alguns puntuals. Fa molts anys, amb xPeke, Ocelote, Araneae, Werlyb... fa relativament poc hem sumat ElYoya, Razork i Flakked.Finalment Oscarinin... però és que ara hi ha set espanyols i tres dels deu equips ho són.Ostres, no havia passat mai.La comunitat no només ja se sent representada, sinó que es veu a ella mateixa ben representada al panorama internacional.

Champi: I la rivalitat entre Espanya i França sempre havia estat molt representativa, però com en un segon pla.
Hem viscut alguns moments destacats, però necessitàvem que el Karmine Corp vs MAD Lions KOI fos el gran escenari.Es va notar tant... Va ser el peak d'aquest any.Tot i que en portem poc.



Amb en Champi vam parlar a la final de la Superlliga al Palau Blaugrana i tot pintava malament. Ara, però, tot sembla el contrari. Tireu-vos flors a vosaltres mateixos, que heu vist passar molts jugadors i la majoria venen d'aquesta lliga feta aquí.

Jaime: No només la Superlliga els ha impulsat a ser on són, sinó que gràcies a aquesta competició molts han creat narratives i se'ls coneix.
Que els set que estiguin jugant al màxim nivell europeu hagin passat per aquí els hi dona una gran exposició.

Champi: Els que han pujat aquest any, abans de fer el salt, l'última cosa que van fer va ser jugar contra un equip francès, a Montpeller, davant de milers de francesos representant Movistar Riders.
Això demostra alguna cosa.La Superliga és la competició més antiga d'Occident i en allò que és formar talent, pocs rivals tenim.La feina dels esdeveniments presencials, el Circuito Tormenta... amb tot això, arriben preparadíssims.

Amb aquests jugadors ha canviat la mentalitat dels que hi havia abans a la màxima competició europea, que semblaven estancats?

Jaime: Ha estat un xoc per a tot el panorama internacional.Nosaltres ho vèiem!Teníem xavals a la nostra lliga que segur que ho haguessin fet millor en escenaris europeus.Hi ha hagut molt d'endollisme a la LEC. Eren els mateixos deu jugadors en la mateixa posició, que rotaven entre equips.Si vols aspirar al màxim, necessites els millors.S'ha trencat la barrera que a les lligues com la nostra hi sobra talent i després el paper del públic, que colla: guanyar la LEC i plantar cara als Worlds.La gana que tenen de menjar-se el món és impressionant.

Champi: Aquesta gent porta aspirant a aquest objectiu 4 o 5 anys. Hi aniran amb tot.

"És normal que els números no siguin tan alts, perquè en el moment que perds peces importants, necessites renovar-te i portes noves cares"

Faig d'advocat del diable. Sense aquest projecte de MAD Lions Movistar KOI, el League of Legends hauria seguit en dinàmica negativa i descendent?

Jaime: No només passa al món dels eSports, sinó també al món de Twitch, que el que funciona és allò que provoca estímuls curts. Una sèrie de pocs capítols d'un streamer o un videojoc. Després desapareix i baixen els números, però torna a passar. És un sector en què la gent necessita estímuls constants, no com el futbol amb una lliga de 38 jornades. Hi ha hagut canvis de format en tornejos per millorar això. Sense aquest equip, jo crec que hauria passat alguna cosa, però a la LEC no hauríem tingut tantes expectatives i la comunitat no hauria respost així. Arriba un punt que hi ha tant League of Legends que cansa molt.

Champi: Això passa amb tot, a nosaltres perquè ens agrada molt, però la gran majoria ho veu com a entreteniment. A la nostra generació ens passa amb Twitch. Ens costa retenir l'atenció, fem set coses alhora, tenim TikTok obert, necessitem coses que durin quinze segons, dopamina i adeu. En una cosa complexa com el LoL, encara és més difícil. I fins i tot es fa estrany que hagi arribat a tanta gent, però si estirem història, ha passat sempre. Acaba de començar la temporada i fa la sensació que han passat set mesos.

 

Un dels espais de feina de la LVP Foto: Hugo Fernández


I de cara a la Superlliga, com ho veieu?

Jaime: És normal que els números no siguin tan alts, perquè en el moment que perds peces importants, necessites renovar-te i portes noves cares.
Fins que no creixin altres jugadors, es creïn narratives al seu voltant, com als nous equips, és un any de molts canvis.Això és un cercle viciós.

Champi: El 2021 teníem una LEC amb rotacions entre ells i a Superliga van entrar KOI i Heretics.
Com a generadors de talent cal continuar fent el mateix.Nosaltres des d'aquí intentem innovar en tot allò que podem.Tot el que pugui funcionar estem oberts per fer-ho.

Aquest any celebreu la temporada 25 de la Superlliga, com afronteu aquesta fita i des de dins de l'equip que projecte hi ha per a aquest futur pròxim?

Champi: A mi realment se'm fa estrany això de les 25 temporades, perquè semblen 25 anys (riu).Jo fa més de deu anys que la veig i se'm fa estrany formar part de tot això, no estava com a comentarista però sí com a fan.He vist el progrés, és molt de temps, una fita molt gran.M'embafa molt, és molt bèstia.En un any de canvis, a sobre.No sé com afrontar-ho, m'agafa al mig.Quan arribi la final i puguem preparar un bon espectacle es podrà notar.

Jaime: Als Playoffs es notarà i a la final a Torrevella la gent ho gaudirà molt.
Serà en família.Serà més homenatge, commemoratiu.


Vaig parlar amb vosaltres fa tres i quatre anys, en les vostres primeres vegades en presencial i éreu un manat de nervis.
  Ara ja heu viscut de tot i teniu experiència de sobres.Si mireu enrere, com veieu el vostre camí fins aquí i la vostra pròpia evolució?

Jaime: Jo és que penso en el que hem passat i noto molt la meva progressió com a comentarista.Sobretot davant del públic.Però després recordo tots aquests que fa 25 anys que comenten el mateix com Manolo Lama, menudes taules han de tenir.Intento sobreviure cada moment i sentir que són únics.El públic connecta molt amb nosaltres.A la pantalla es veu a vegades avorrit, però en viu és una burrada.A tots dos se'ns noten els anys que portem aquí i els ho agraïm a la LVP.Els esdeveniments presencials és el que ens ha fet millors que no pas retransmetre des de l'estudi, perquè és una càpsula del temps.Treballem molt a transmetre les emocions perquè és important.

Champi: Jo m'ho noto amb el temps, que ja no em poso ni nerviós.
El meu cervell ha apaivagat tot això i estic molt relaxat.De vegades és fins i tot dolent, perquè necessito una mica de tensió (riu) perquè em noto fora d'ona.Són moltes hores, moltes partides, viatges, esdeveniments...

"Tant de bo es deixessin els interessos personals de costat o certes picabaralles on treballem"

Enmig de tota aquesta voràgine i de tants projectes, us fa temps a notar el feedback de la gent?
Fins i tot amb el programa amb Skain


Champi: La gent ens transmet molt el seu afecte, per exemple amb La Prèvia [el podcast que tenen amb Skain i que ha estat un èxit a Spotify, Twitch i YouTube] quan acabem.Ens demanaven molt de tornar.Amb l'Spotify Wrapped sortim moltíssim als rànquings de la gent.Abans llegia molt els xats i les opinions de la gent per agafar idees, encara que també n'hi havia molt.A dia d'avui, valores el feedback de les persones que valen la pena.

Jaime: Em passava una mica el mateix, ho llegia tot per veure què deien.
Als esdeveniments es nota molt l'afecte que ens té el públic, quan fan les bromes dels nostres programes o de xorrades que dèiem en retransmissions.Ho valoro moltíssims.

 

Champi14 i Jaime Mellado, dos dels càsters més importants del panorama del LoL Foto: Hugo Fernández


Heu estat sempre sincers i transparents. Us faig un exercici perquè sigueu autocrítics: què creieu que hauria de millorar en el vostre entorn de treball o de sector per millorar?

Champi: Ho tinc molt clar, a part del croma (riu), però no hi va. Tant de bo tothom es pogués ajuntar amb tothom, es deixessin els interessos personals de costat o certes picabaralles on treballem. Ja n'hi ha prou. Ens traiem el rotllo amateur de l'època antiga, tornem al romanticisme del LoL antic. Poder convidar algú a parlar a un problema sense que hi hagi cap problema. O voler fer alguna cosa amb alguna persona que et demani diners per fer alguna cosa durant dues hores. Què m'estàs explicant? Tot és més professional, és una feina, és una cosa seriosa, però com que és la nostra passió, moguem-nos per això.

Jaime: A part del croma, crec que calen més presencials per connectar amb l'audiència. Si pogués demanar alguna cosa, intentar acostar molt més el producte i no tant per les pantalles.