NEWSLETTER

Antidepressius per a joves

«Per molt que les xarxes socials, les plataformes, els eSports o els influencers siguin una via d'escapament, el problema s'amaga darrere una pantalla»

Newsletter_Next
Newsletter_Next | Núria Garrido
05 d'abril del 2024
Actualitzat el 10 d'abril a les 0:44h

Uns 21.000 adolescents de Catalunya prenen alguna mena d'antidepressiu per combatre problemes de salut mental. Són dades revelades aquest divendres per La Vanguardia, extretes del pla de seguretat i addiccions de la Generalitat de Catalunya. Unes dades esfereïdores, si es té en compte un fet: la xifra gairebé es duplica respecte del 2021, quan eren 12.000 menors. Quin és el factor diferencial? Les conseqüències de la pandèmia. Generacions senceres que es van veure afectades per un canvi radical en les seves educacions, conductes i maneres de relacionar-se en les edats més tendres.

La salut mental és un tema primordial en les agendes socials de la pràctica majoria de mitjans de comunicació, però tot sembla perdre's a l'aigüera. El Govern va atendre més de 10.000 joves que van demanar ajuda a través d'un programa pilot, però les atencions generals se centren més en problemes com el TikTok, els videojocs o les perspectives romàntiques d'uns joves que, com en cada generació de cada segle, descobreixen l'amor com poden. El problema és més greu i més profund.

Una resposta farmacològica és només una tireta en una fuita d'aigua que requereix un manteniment prolongat, amb dedicació, amb tots els esforços possibles. La falta de recursos per a teràpies o, directament, la nul·la capacitat dels adults per comunicar-se amb els més joves, aproximar-se als seus problemes i ajudar-los, estan aprofundint la ferida. Els resultats són evidents i requereix una solució. Perquè per molt que les xarxes socials, les plataformes, els eSports o els influencers siguin una via d'escapament, el problema s'amaga darrere una pantalla. I cal abordar-lo ja.

El Timeline de la setmana

Des de Nació us fem un recopilatori de les notícies, temes o reportatges més destacats dels darrers dies!

- Tornen els sacerdots de la «fatxosfera»... i se'ls cola una bandera franquista. Els capellans ultracatòlics de Toledo que van desitjar la mort del Papa republiquen una entrevista per esquivar el veto del Vaticà. Un nou episodi dels ultranacionalistes a les xarxes.

- Ets soci de GAME? Pots tenir un problema molt greu amb els teus punts. Els canvis de la companyia fan esclatar una onada de crítiques entre els usuaris, que relaten que han arribat a perdre fins a 200 euros. Milers de persones es veuen afectades i es queixen a les xarxes. T'ho expliquem.

- Google eliminarà totes les dades emmagatzemades del mode incògnit. Davant d'una demanda col·lectiva la companyia ha acceptat esborrar la informació guardada i oferir claredat sobre com funciona realment el navegador privat. Com t'afectarà això? Aquí t'ho relatem.

- I per acabar, una entrevista. Ven'nus: «Som una generació que s’aferra al present perquè sempre hem tingut un futur distòpic». La cantant sabadellenca acaba de publicar el seu tercer àlbum, "Post-mullet", un retrat a una generació que li ha tocat viure enmig de la incertesa i la inestabilitat. Llegeix-la aquí.

Fins a la setmana vinent