De Martin i Juanjo a XQC o Komanche

«Ridiculitzar aquells joves i adolescents que mantenen ídols no té cap sentit, però saber de quin peu calcen les estrelles ho pot capgirar tot»

Newsletter_Next
Newsletter_Next | Núria Garrido
22 de març del 2024
Actualitzat el 10 d'abril a les 0:29h

Els quatre noms que integren el títol són noms que, de per si, poden no voler dir res. Com agrupar quatre aliments sense sentit que, si algú ni els coneix, poden semblar suahili. Però hi ha un denominador comú entre tots ells: són ídols juvenils i adolescents. Cada parella per motius diferents. En Martin i en Juanjo són exconcursants de la darrera edició d'Operación Triunfo, i l'XQC i en Komanche són dos streamers molt coneguts a la xarxa de Twitch. Ara bé, per què aquesta dicotomia entre aquests dos suposats bàndols? Per una pregunta retòrica sorgida a les xarxes socials que ha derivat en una broma irònica: "Aquest és el teu ídol?".

És una frase que s'utilitza en un context d'humor, especialment entre creadors de contingut o d'streamers, i que s'explica fàcil amb un exemple. Ibai Llanos diu que és del Reial Madrid, però participa en la Kings League, que la seva primera final va ser al Camp Nou. Li van fer broma sobre el fet que no lluités per anar a l'estadi blanc i li etzibaven a l'audiència: "Aquest és el vostre ídol?". Explicacions fetes, tornem als quatre protagonistes del títol i al nucli del debat. Els ídols són part de l'imaginari adolescent i juvenil per molts motius diversos. Però la ceguesa que provoquen en els seus fans els impedeix veure el rerefons d'aquestes persones que, a vegades, només són famoses... perquè ho són.

Contraposem-los, que és al que hem vingut. Els dos joves d'OT 2023 van participar aquest dimecres en una sèrie d'entrevistes, però la més sonada va ser a Dentro, el programa de Radio Primavera Sound que comanden Iñaki Mur i Alba Riera. Hi havia més de 1.500 persones en llista d'espera i una efervescència digna de cantants consolidats amb anys de carrera. L'expectació va ser màxima, però la idolatria que reben tots dos és un símptoma que els temps canvien... si es vol. Màxim respecte per als fans i també d'aquests cap als cantants. Emocions, bon tracte, bones paraules i molta atenció a les seves explicacions. Certs valors que arriben per tots dos costats i que sí, es dibuixen a sobre d'una idolatria fanàtica cap a dos cantants, però no és una cridòria sense sentit.

I a l'altre costat del ring, dos exemples de cretins que mantenen un altaveu a les xarxes socials davant de centenars de milers de persones (la immensa majoria joves). XQC és el líder dels Estats Units a Twitch i ha tornat a la primera línia mediàtica per afirmar que ell no feia rentadores. Es comprava centenars de samarretes i se'n posava una de diferent cada dia. És clar, ho ha solucionat: va contractar "algú" perquè li fes les rentadores. I més enllà ens trobem Komanche que, tot i haver estat objecte d'un atac injust durant la darrera setmana, és un misogin bavós que, en directe, cosificava i sexualitzava noies. Entre aplaudiments. Més d'un milió de seguidors a Instagram, centenars a Twitch. Dades colpidores.

Per això mateix, fer-se la pregunta "aquest és el teu ídol?" no és només una broma. També ha de ser una responsabilitat. Perquè ridiculitzar aquells joves i adolescents que mantenen ídols no té cap sentit, però saber de quin peu calcen les estrelles ho pot capgirar tot.
 

El Timeline de la setmana

Des de Nació us fem un recopilatori de les notícies, temes o reportatges més destacats dels darrers dies!

-Lamine Yamal i Nico Williams són les noves víctimes de la «fatxosfera» més racista. Els joves davanters han rebut atacs xenòfobs a les xarxes socials per part de la comunitat ultraconservadora, amb molta potència mediàtica i d'incidència digital, per ser membres de la selecció espanyola de futbol. T'ho expliquem.

- Auronplay trasllada el «set up» a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm en un esdeveniment multitudinari. El nostre company i estudiant en pràctiques Marc Vilaseca es va poder colar entre els seients i bambolines per explicar-vos en aquesta crònica tot el que va passar dimarts a la tarda.


Què és el «grooming», la pràctica per la qual ha estat acusat injustament l'streamer Komanche? El creador de contingut d'El Salvador va ser objecte d'un atac a les xarxes socials, que va acabar destapant-se com a mentida, però que també va colpejar a la més que polèmica figura que el rodeja des de fa mesos. Aquí t'ho expliquem.

Els joves catalans, els que més compren criptomonedes o tenen pensat fer-ho. La nova enquesta del CEO mostra que un 17% de les persones d'entre 18 i 24 anys adquireixen monedes virtuals i gairebé un 10% ho han considerat alguna vegada. Et desgranem, amb context, aquestes dades

- Us mantenim informats també d'altres situacions precàries dels joves i és que els salaris són un dels afers que més preocupen. Segur que molts de vosaltres ho patiu o coneixeu algú que n'és víctima. Per això mateix és important saber que Europa ha denunciat el tracte vexatori en sous que pateixen els joves. Us ho expliquem aquí.

- I per acabar, una pregunta senzilla i directa: estàs enganxat al mòbil? 10 hàbits per utilitzar-lo menys. Tots aquí.

Fins a la setmana vinent!
 

Arxivat a