NEWSLETTER

Els «streamers» i els taurons

Els creadors digitals han viscut molts anys de benevolència per part del públic i de desconeixença per part dels mitjans, però ara això s'ha acabat

Totes les novetats de Next, en aquesta newsletter
Totes les novetats de Next, en aquesta newsletter | Nació
01 de març del 2024
Actualitzat el 04 d'abril a les 12:29h

Ser un tauró és una expressió que pot aglutinar des de Ferran Torres fins a un fan del gran hit estiuenc de Henry Méndez. Des de fa uns anys, però, aquest concepte va lligat als que abans eren més coneguts com els flipats del pati, aquells que són capaços de vendre't la moto per quatre euros o els que entabanarien a la seva mare per aconseguir un negoci rendible. Un criptobro o el que et vol vendre un curs de trading perquè et subscriguis a un canal xunguíssim de YouTube que et deriva a links que acabaran robant-te els estalvis. Fins aquí, tots identificats. I aquesta explicació, per què? Perquè des de que ha començat el 2024, un col·lectiu de creadors digitals, conegut a tot arreu com a streamers (youtubers, per aquells que no han travessat la línia del 2014) han estat notícia. Però no per afers que impliquen xarxes o els universos on es mouen, no. Pels seus negocis.

TheGrefg és l'estrella d'enguany en aquest terme -amb permís del Xokas- per haver protagonitzat un litigi judicial amb una anciana de 80 anys a qui volia fer fora del seu pis d'Andorra. L'immoble era de la propietat del murcià de 26 anys des de feia temps, però la llogatera no volia abandonar-lo perquè assegurava tenir un contracte "aparaulat" i que no la mourien. Primer existia la intenció de desnonar-la. Després fer un comunicat dient que no hi té res a veure. Streams posteriors queixant-se. I finalment, la justícia desestima el seu requeriment i la seva societat vol vendre l'immoble. Directe final assegurant que ell "només vol fer viure fent streams tranquil·lament". La vida tranquil·la en la qual adquireixes una societat, Grefito SLU, per fer negoci immobiliari.

El fons de la qüestió és que TheGrefg no és ni el primer ni l'últim dels gegants de l'streaming i la creació de contingut digital que surfeja en el món dels negocis fora de les plataformes on aglutinen els seus fans. A excepció d'altres de la seva rellevància com Ibai -que sempre ha estat transparent amb els seus projectes, encara que a nivell empresarial no doni dades-, un bon grapat dels principals streamers del catàleg hispanoamericà s'ha endinsat en aquest món. I diversos no n'han sortit ben parats.

Ni Willyrex amb els NFT o Hisenda, passant per El Rubius amb més problemes amb l'Agència Tributària. Altres, sense problemes fiscals, sí que han basculat al món dels negocis, com El Xokas amb Knoweats, Vegetta777 al sector dels eSports o DaniiRep en l'immobiliari. Aquest darrer és un àmbit que ha atret molts creadors digitals (com per exemple Illojuan), que realitzen els seus negocis en un perfil baix mentre atrauen les mirades a la pantalla. Els creadors digitals han viscut molts anys de benevolència per part del públic i de desconeixença per part dels mitjans. Els taurons nedaven sense cap control entre les cames dels seus espectadors. Potser això s'ha acabat.

1200 1709312942streamers
Willyrex, TheGrefg i Rubius, en imatge d'arxiu

 

El Timeline de la setmana
 

Des de Nació us fem un recopilatori de les notícies, temes o reportatges més destacats dels darrers dies!

- Aquesta setmana han destacat dos noms en el món dels streamers: els Petazetaz, creadors de contingut que van ser detinguts per abusar sexualment de, com a mínim, quatre menors d'edat. Ambdós van ser posats en llibertat en un rebombori que va esclatar les xarxes. T'ho expliquem tot aquí

- La setmana passada vam publicar un diccionari perquè molts de vosaltres, que encara no esteu a l'última, pugueu entendre les paraules, conceptes o expressions que són tendència en els nostres entorns digitals. O en els adolescents i joves que teniu al vostre voltant. Aquí us deixem l'entrega (i aquest cap de setmana podreu llegir a Nació una segona part!).

La Fúmiga va estrenar disc i nosaltres vam parlar amb ells. "Tot està per fer" és un projecte que combina el seu bon rotllo, l'electrònica i l’essència de la música valenciana. Podeu llegir i veure l'entrevista en aquest enllaç.

- L'Església també ha estat protagonista a les xarxes aquesta setmana. Sacerdots retrògrads, ultranacionalistes i que demanen la mort del Papa: el que s'anomena la «fatxosfera». Un grup de capellans protagonitzen una polèmica que sacseja l'Església espanyola i posa en escac l'arxidiòcesi de Toledo, escenificant la impunitat de la ultradreta i els ultraconservadors a les xarxes socials. Ho teniu tot aquí explicat.

- I un altre streamer espanyol ha estat notícia en aspectes judicials. TheGrefg no guanya sempre, i és que l'streamer vendrà l'immoble d'Andorra després del revés judicial. La justícia andorrana va desestimar la demanda de la seva empresa, Grefito SLU, que pretenia desnonar una anciana per fer pisos de luxe. T'ho expliquem fil per randa.

- La nostra col·laboradora Noelia Karanezi torna a escriure un relat des del metro de Barcelona i exposa bona part de les seves intimitats per traslladar-nos en un dels sentiments que ens traspassa més quan creixem: la vergonya. El podeu llegir sencer aquí.

- Nova polèmica en el món dels videojocs competitius. L'entrenador de «VALORANT» del Barça denuncia que el club no li paga el sou: «És un infern». Lucas Rojo, conegut en el món dels eSports a l'Estat, assegura que treballen sense rebre una retribució des de fa quatre mesos. Hem parlat amb diverses fonts.

 

Arxivat a