Centinela, cap de cartell de les festes i festivals d'estiu per evitar que et droguin de manera involuntària

Un grup d'amics i empresaris de Pamplona enceten una campanya pionera durant els Sanfermines que acabarà saltant a tot arreu

La polsera per evitar que et droguin
La polsera per evitar que et droguin | aglaya.personalizacion
Redacció
12 de juliol de 2024, 15:41

En època de festivals, milers de persones acudeixen a desenes d'esdeveniments massius on la gresca, l'alcohol i també les drogues són principals acompanyats de moltíssima gent. Encara que diverses associacions intenten que els consumidors prenguin consciència de les substàncies que ingereixen, no amaguen el fet que aquestes tenen una presència constant en aquesta mena de festivals. I tampoc cal negar el fet que moltes persones que no consumeixen es poden veure perjudicades perquè algú, ja sigui de manera involuntària o amb la pitjor de les intencions, hagi contaminat amb droga la seva beguda o el seu got.

És per això, que donada aquesta situació, un grup d'amics i empresaris de Pamplona va posar en marxa un projecte revolucionari durant els Sanfermines que pot acabar sent cap de cartell dels festivals. És la Centinela, una polsera que detecta si t'han posat drogues a la beguda. Un invent que podria solucionar moltíssims problemes de cara al futur. 

Cadascuna d'elles reprodueix un dels elements tan identificatius dels festivals, com les polseres, pèro n'hi ha de dos tipus: una amb només un test i un preu de 3,70 euros; i la més completa, que val 5 euros amb dos testos i que pot detectar substàncies més complexes. La més simple, pot determinar si en el líquid hi ha èxtasi o ketamina; la segona detecta ambdues substàncies, afegint-hi LSD o burundanga, entre d'altres. Les polseres han tingut molt d'èxit a Navarra i el seu impacte ha arribat fins a terres catalanes. Els creadors del producte n'han parlat a RAC1, on han explicat que el seu funcionament és "molt senzill" i que el resultat positiu, en cas de tenir-lo, "és molt clar".

El seu èxit és immens. Explicava Angel Gastón, un dels creadors, que tenen en llista d'espera 200 entitats per poder adquirir-les, a més d'una cua immensa de compradors a la botiga en línia. Ara bé, adverteixen que no es poden fer servir de qualsevol manera. Sí, són fàcils d'utilitzar, però no per fer-ho sense consciència.

Com funciona la polsera i quan ho hem de fer?

Cada una d'elles porta un test (la més cara en porta dues) amb unes gotes que cal col·locar a la beguda. Al cap de cinc segons, ja tens el resultat. Si has adquirit la polsera simple, et detectarà que tens droga si la teva beguda es posa de color taronja. En el cas de la polsera amb dos tests, sortirà d'un color blau. Si veus qualsevol altre color, no hi ha cap substància. "No té pèrdua", explicava Gastón. Ara bé, ha deixat molt clar que no es poden anar gastant perquè sí. 

En cap cas s'han de fer servir si no es tenen indicis de què t'han pogut col·locar alguna substància o droga a la beguda. Avisen que cal actuar amb responsabilitat i si et notes estrany, perquè la seva característica principal és intentar ser preventives, informatives i dissuasives. Com una espècie d'identificador. Aquest projecte neix de l'experiència d'un dels impulsors i creadors, perquè va ser drogat i va patir un robatori en quedar inconscient. 

Les drogues sintètiques són una de les màximes preocupacions de les entitats que controlen el consum de substàncies d'aquestes característiques. Si saltava l'alarma de l'aterratge a Barcelona d'una nova droga de disseny des del Primavera Sound, més tard va ser el neguit que s'estenia a tot el país per la detecció de pastilles "més perilloses i més potents". Apareixia el superèxtasi, una pastilla "quatre vegades més potent" que la que és considerada la dosi habitual de la substància. El projecte Energy Control -qui va detectar la clefedrona al festival barceloní- i l'Observatori Català de Drogues i Addiccions van posar en avís els consumidors d'aquesta nova pastilla sintètica.