El Saló de l'Ensenyament ha obert les portes aquest dimecres al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona amb més de 250 expositors, un 12% més que l'any passat. El saló, que s'allargarà fins diumenge, l'organitzen el Departament d'Educació i Formació Professional (FP) i el de Recerca i Universitats amb la voluntat de mostrar les novetats curriculars del curs 2025-2026 i donar a conèixer tota l'oferta d'estudis postobligatoris.
I, en aquesta oferta, hi té un paper fonamental l'FP, que continua creixent i ja representa gairebé el 40% dels estands del saló. A més, s'han organitzat 200 activitats d'orientació amb l'objectiu d'oferir una atenció cada cop més personalitzada per ajudar alumnes i famílies en la tria del futur formatiu. Els centres d'ensenyament de cicles formatius, de grau bàsic, mitjà o superior, sumat a les escoles d'idiomes són els que impulsen el creixement de l'oferta d'enguany. Tot i això, els graus universitaris i altres estudis superiors mantenen el protagonisme ocupant prop de la meitat de l'espai firal.
Hi són presents les 12 universitats catalanes i els seus centres adscrits, escoles de negocis i altres institucions que imparteixen estudis superiors. També tenen el seu espai els ensenyaments esportius, d'arts plàstiques i disseny, música, arts escèniques, a més d'altres cursos d'especialització tècnica dissenyats per a la inserció laboral i altra formació no reglada. I, a més l'oferta del saló inclou també la participació de gremis, institucions i empreses amb programes de formació dual propis, així com fundacions, entitats públiques o centres de formació ocupacional, així com institucions educatives de l'estranger, com ara de França, Alemanya, el Regne Unit, Xipre, Eslovàquia o Hongria.
Un 18% més d'activitat d'orientació
Les 200 activitats d'orientació organitzades suposen un increment del 18% respecte al saló de l'any passat. Així, hi haurà més xerrades, visites guiades, tallers i assessorament a mida. També augmentaran els serveis de consulta en línia i per missatgeria electrònica, que estaran disponibles fins al 4 d'abril.
En l'edició d'enguany, el Departament d'Educació i FP ha ampliat també l'apartat adreçat a l'orientació de l'alumnat, l'Espai Orienta't, que passa dels 16 punts fins als 20. A més, tots els orientadors podran informar sobre tots els ensenyaments de la conselleria, evitant que s'acumulin cues en els orientadors sobre els més sol·licitats. Una altra novetat és el Saló Àgora, on s'oferiran xerrades a càrrec de personal del Departament però també d'alumnes dels cicles. Per exemple s'abordarà com fer la preinscripció, l'oferta d'idiomes de les escoles oficials, l'FP dual i l'FP intensiva o la tria de batxillerat.
Pel que fa a Recerca i Universitats, concentrarà la informació sobre els graus oficials per al curs vinent a l'estand del Palau 1. S'oferiran xerrades i assessorament individualitzat sobre l'admissió, ajuts i beques i novetats en les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). A més, el Saló tindrà l'Espai Ciència, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), que oferirà uns 40 tallers, experiments i activitats divulgatives per despertar l’interès del jovent pels estudis STEM.