Rècord a Manlleu per la contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió. Des que ha començat l'any 2022, a la capital del Ter s'ha superat el límit de dies de contaminació per PM10 permesos en tot un any. La Unió Europa estableix com a topall les 50 µ/m³ durant com a màxim 25 dies. I, fins aquest dimarts, la capital del Ter, ja l'havia superat en 29 dels 39 primers dies de l'any.
El químic i investigador del CSIC Xavier Querol va anunciar aquests alts nivells de contaminació a través del seu perfil de Twitter i s'ha produït un fort ressò mediàtic. En declaracions a Osona.com, Querol apunta que la capital del Ter des de fa una desena d'anys "ha estat una de les estacions que pitjors dades de contaminació [de partícules en suspensió] ha donat", de Catalunya i també de l'estat espanyol, conjuntament amb Villanueva del Arzobispo, a Jaén.
L'investigador explica que en altres municipis, com Vic, Lleida o Girona, s'ha produït aquesta situació, però "no de manera tan aguda". Querol apunta que ja s'han entregat diversos estudis a l'Ajuntament o la delegació de la Generalitat de Catalunya exposant aquesta problemàtica, que aquest 2022 ha fet rècord.
"Són les partícules més nocives per a la salut humana", alerta Queralt. De fet, com més fina és, més perillosa és per al cos humà, ja que entren al pulmó, on poden provocar afeccions respiratòries o càncer de pulmó, i algunes també arriben al torrent circulatori, cosa que es tradueix en patologies cardiovasculars.
[h3] De la crema de biomassa a l'amoníac dels purins [/h3]
Querol apunta que aquesta contaminació és causada per diversos factors. Un dels principals és "la crema de combustibles de biomassa". Pot provenir d'alguna zona industrial, però en els estudis previs es va observar com hi havia moltes llars que utilitzaven calderes de llenya. A això també s'hi afegeix la crema agrícola i de rostolls.
D'altra banda, Osona és una de les zones amb més concentració d'amoníac d'Europa i del món, que bàsicament prové de "les granges porcines i de la utilització de purins en l'agricultura". "La barreja d'aquest amoníac amb altres gasos, com òxid de nitrogen i diòxid de sofre, i la boira és la tempesta perfecta per la creació i dispersió d'aquestes partícules", afegeix.
Finalment, uns dels altres factors són la mateixa orografia i la meteorologia. El fet que estigui en una zona enclotada, com la Plana de Vic, quan hi ha estabilitat atmosfèrica, com l'actual anticicló, "no hi ha vent que dispersi aquesta contaminació". Manlleu està situat a la zona més baixa de la comarca (entre 450 i 480 metres d'alçada). I a això també cal sumar-hi el fenomen de la inversió tèrmica, on la humitat es condensa més fàcilment en aquestes zones baixes.
[despiece][h4] No és com l'ozó troposfèric [/h4]
A Osona s'han viscut altres episodis de contaminació atmosfèrica a causa de la seva orografia. A l'estiu, per exemple, s'han superat els nivells d'ozó troposfèric. En aquest cas, l'origen prové de la conurbació metropolitana. L'òxid de nitrogen és traslladat per la marinada a través del congost de la C-17, on arrossega altres gasos, i queda estancat a la Plana de Vic. L'ozó troposfèric es crea després de reaccionar amb la radiació. En el cas actual, l'investigador reitera que es tracta de "contaminació local".[/despiece]
[h3] L'Ajuntament prohibeix la crema de rostolls almenys fins al març [/h3]
"No és una situació nova, però sí que per primera vegada és sostinguda", explica Maite Anglada, regidora de Medi Ambient i Pagesia de Manlleu, per la seva banda. També apunta que aquest "cúmul de causes" s'ha vist agreujat per la situació meteorològica.
Des de l'ajuntament, que s'ha pogut contactar amb Querol, es reitera que no se'n pot fer una valoració fins que no hi hagi un estudi que determini d'on sorgeix més aquest contaminat. De moment, han demanat a la Diputació de Barcelona si pot fer aquest informe i també s'ha demanat instal·lar diverses estacions mòbils de control de l'aire.
Actualment, n'hi ha una de fixa a prop de l'Hospital Sant Jaume. "Abans estava situada a la vora de l'Institut Antoni Pous i no ens donava aquests valors", afirma la regidora, remarcant que diverses estacions mòbils permetran "contrastar les dades" i veure si és igual a tot Manlleu o només zones determinades.
D'altra banda, l'Ajuntament ha emès un Ban d'alcaldia per prohibir la crema de rostolls i marges, bardisses, d'esbarzerars, així com també restes d'aprofitament forestals, agrícoles, de jardinera o de poda. La prohibició durarà fins al 31 de març amb la possibilitat d'allargar-se si la situació de contaminació no millora.
La regidora destaca que a més d'aquesta prohibició, des de Manlleu s'està treballant des d'altres fronts per evitar aquesta contaminació atmosfèrica, com l'aposta per la mobilitat sostenible, amb el carril bici o amb la substitució dels vehicles elèctrics, tant els del mateix Ajuntament o els que hagi de comprar de nou l'empresa encarregada de fer la recollida de residus.
[plantillaosona]
Per què Manlleu és una de les ciutats més contaminades?
Des de l’inici del 2022, s’ha superat un 75% de dies el límit de contaminació atmosfèrica fixat per la Unió Europea
ARA A PORTADA
Publicat el 11 de febrer de 2022 a les 06:00
Actualitzat el 11 de febrer de 2022 a les 09:16
Et pot interessar
-
Societat Zetak, Alosa o Jose Luis Redondo completen el cartell del Festival Cantilafont
-
Societat Torelló celebra el centenari del Teatre Cirvianum
-
Societat 30 anys de Depuradores d'Osona
-
Societat «L'envelliment accelerat de la població obliga a fer un canvi de mirada en l'atenció sanitària»
-
Societat Dia Internacional dels Museus 2025: així ho viuran els equipaments d'Osona
-
Societat El bisbe de Vic elogia el caràcter «proper a la gent» de Lleó XIV i la «defensa dels més necessitats»