​Detingut el responsable del departament informàtic de l'Ajuntament de Mollet

Haurà de declarar davant del jutge per la contractació dels sistemes de control semafòric amb sanció a la ciutat

Un furgó de la policia espanyola a Mollet del Vallès
Un furgó de la policia espanyola a Mollet del Vallès | Albert Segura
Redacció
03 de juliol de 2018, 12:24
Actualitzat: 12:32h
La policia espanyola ha detingut el responsable del departament informàtic de l’àrea de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, en el marc d'una macrooperació policial d'abast estatal. Així ho han confirmat fonts consistorials a NacióDigital. L’Ajuntament assegura que es basa en el principi de presumpció d’innocència i declina, ara per ara, fer declaracions públiques al respecte.

La investigació que la UDEF està duent a terme a Mollet del Vallès se centra en una presumpta trama de corrupció que hauria cuinat adjudicacions públiques per afavorir una filial del grup Sacyr, i esquitxaria a governs municipals governats pel PP, PSC i Ciutadans de tot l’Estat. L'operatiu compta amb un desplegament d'uns 600 agents.

A Mollet, la investigació posa el focus en el sistema de multes que l’Ajuntament imposa a partir del sistema de càmeres instal·lat en diversos espais de la ciutat. Concretament, es tracta de càmeres de control de pas que al juny de 2011 es van instal·lar en semàfors de dues cruïlles semafòriques, una al carrer de Can Flequer i l’altra a l’avinguda de Burgos. Al 2013 se'n van posar dues més a l’avinguda de Badalona.

Un sistema posat en qüestió  

Es tracta d’un sistema que detecta el pas de vehicles amb el semàfor en vermell, moment en què es fa una fotografia i s’imposa la sanció corresponent. Aquest sistema va ser objecte de polèmica ja des del seu inici, però al gener d’aquest mateix any va tornar al ple municipal a través d’una moció del grup municipal ERC-MES, en què posava en dubte la legalitat del sistema.

Concretament, es remetia al cas de l’Ajuntament de Catarroja (Horta Sud, País Valencià), on un jutjat va declarar nul·la al 2014 la sanció de 200 euros i la retirada de 4 punts del carnet a un conductor. El cas es remetia a què no es podia imposar una sanció per mesurament lumínic, sinó que havia de ser per mesura mètrica.

En aquesta ocasió l’Ajuntament va argumentar que el cas no tenia extensió al sistema utilitzat a la ciutat de Mollet, donat que s’ajusta a la legalitat vigent i la denúncia l’efectua un agent de la Policia Municipal. Segons dades d’ERC-MES, el sistema va suposar una recaptació de 2.301.455,47 euros en l’exercici de 2016.

Pel seu cantó, l’Ajuntament de Mollet declina ara per ara fer declaracions al respecte i es basa en la defensa del principi de presumpció d’innocència. No obstant, avancen que si es confirma que hi ha hagut delicte en la contractació del servei, s’actuarà en conseqüència. De la mateixa manera, destaquen que es tracta d'un càrrec tècnic, no electe, i que haurà de declarar en les properes hores davant del jutge.