​El regidor d’Acció Social desmunta «els tòpics» de la crisi econòmica

El 2017 el Serveis Socials van atendre 16.380 persones, un 6% més que l'any anterior

El regidor presentant l'informe a la sala de plens
El regidor presentant l'informe a la sala de plens | Ajuntament de Sabadell
Redacció
11 de juliol de 2018, 18:00
Actualitzat: 18:05h
El regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha presentat aquest dimecres l’Informe de tendència social, amb dades de 2017. Fernàndez ha enumerat vuit claus d’aquest document, la majoria li han servit per desmuntar “els tòpics” que s’han forjat durant la crsi econòmica. Per exemple, que “hi ha famílies que viuen de l’administració”, ha mencionat.

El regidor ho ha corroborat amb dades com que “més de la meitat” dels usuaris atesos a Serveis Socials porten “cinc o menys anys sent atesos”, també que el consistori fa de mitjana “dues prestacions anuals”, remarcant que majoritàriament atorguen “xifres discretes” i “puntuals”. És a dir, Sabadell té 15,75 beneficiaris d’ajudes per cada 1.000 habitants.

Per això, Fernàndez ha afirmat que “les conseqüències de la crisi arriben ara” i ha avisat que el descens de les dades d'atur "no són a base de treball de qualitat, sinó amb contractacions de pocs mesos". Així, el 2017 Serveis Socials va atendre 16.380 persones, un 6% més que l'any anterior. 

Habitatge

Un dels aspectes que més ha destacat el responsable d'Acció Social ha estat l'habitatge, però ha volgut diferenciar "el d'emergència social del protegit". L'any passat van rebre 514 sol·licituds i es va donar sostre a 40 famílies. "Fora de Barcelona, Sabadell és la ciutat amb diferència amb el major parc d'emergència social", ha reivindicat Fernàndez.

Uns números que han estat possibles, ha subratlalt, per la modificació del reglament d'adjudicació per emergència social o econòmica. Tanmateix, ha reconegut que "estem lluny de donar resposta" a les necessitats "enormes" en aquest àmbit. També ha comentat el col·lectiu de majors de 65 anys, sobre els quals s'han destinat recursos i projectes. 

Classificació de vulnerabilitat 

En aquest treball s'ha fet una classificació, en cinc grups, de les diferents zones de la ciutat en funció de la vulnerabilitat. A l'extrem es troben, al grup 1, Can Puiggener i el sud, i també dins el mateix grau, però al grup 2: Merinals, Creu de Barberà i La Serra. En un punt entremig, el grup 3, Ca n'Oriac, el nord, Sant Oleguer i la Concòrdia. Gràcia i Can Rull, amb menys necessitats registrades s'han col·locat al grup 4 i, per últim, el 5, Creu Alta i Centre.