Indústria potent i serveis que sostenen: les claus del creixement econòmic del Vallès

El dinamisme de la indústria a Catalunya permet un increment postpandèmic del 2,6%, segons el BBVA

Polígon industrial de Santa Margarida, a Terrassa
Polígon industrial de Santa Margarida, a Terrassa | Cedida
Redacció
26 de setembre de 2024, 14:57
Actualitzat: 17:18h

L'economia catalana -i també la dels dos Vallesos- es recupera després de la crisi durant la pandèmia de la Covid-19 quan el món (i l'economia) va frenar en sec. Això es desprèn de l'Anuari Econòmic Comarcal 2024 de BBVA que s'ha presentat aquest dijous al migdia. 

El model dels Vallesos, que combina una indústria potent i uns serveis que els sostenen, hauria de ser el model a seguir per consolidar el creixement, segons ha apuntat el catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB i director de l'estudi, Josep Oliver, que ha presentat l'informe de la mà del director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester. 

En termes de VAB (valor afegit brut), el Vallès Occidental ha crescut un 4,1% mentre que els anys anteriors, a la comarca aquest valor se situava al 6,2% l'any 2022, al 7,2% el 2021 i en un -10,9% l'any 2020. Pel que fa al Vallès Oriental, l'increment l'any 2023 ha estat del 2,7%, mentre que els anys anteriors, a la comarca aquest valor se situava al 6,4% l'any 2022, al 6,6% el 2021 i en un -11,5% l'any 2020.

Per regions, les comarques del Camp de Tarragona lideren el creixement amb un 3,2%, seguides de l'eix de Girona amb un 3%, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb un 2,9%, les Terres de l'Ebre 82,7%), les comarques centrals (2,6%), el Pla de Lleida 82,1%) i les de muntanya (2%). 

Canvi de model

L'economista ha insistit en "un incipient canvi de model productiu, caracteritzat per la combinació de manufactures i sectors professionals, que ja s'intuïa abans de la pandèmia i que tenia el seu punt fort en les exportacions industrials catalanes". D'aquesta manera, el territori situat a la segona corona metropolitana té un paper clau en el desenvolupament de l'economia catalana. 

Una dada clau per explicar la nova dinàmica és l'empenta dels serveis privats al Vallès Occidental (4,1%), un increment de la indústria (4,3%) un manteniment de la construcció (3,1%), amb una contracció del sector primari (-16,3%). En el Vallès Oriental, la davallada del primari és del -12,4%, la indústria (3,4%), la construcció ha patit un decreixement (0,9%) i serveis (2,4%). 

En termes generals, a Catalunya hi ha increments sensibles de l'ocupació: hostaleria (6%), transports (4,5%), serveis a empreses (2,5%), comerç (2,1%). "Catalunya és un país essencialment terciari, amb un pes relatiu de la construcció", ha subratllat Oliver.