Maties Serracant: «Se'ns ha denunciat per fer bé la nostra feina»

L'empresa SMATSA ha denunciat l'alcalde de Sabadell i part del govern municipal per la investigació oberta en la contractació durant l'època Bustos | El batlle es reafirma en la intenció de fiscalitzar el contracte del servei

Maties Serracant, amb Joan Berlanga, Juli Fernàndez i Marisol Martínez
Maties Serracant, amb Joan Berlanga, Juli Fernàndez i Marisol Martínez | Albert Segura
19 d'abril de 2018, 10:50
Actualitzat: 20 d'abril, 10:51h
L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, assegura que l'empresa concessionària del servei de neteja viària i la recollida d'escombraries, SMATSA, els denuncia "per fer la seva feina bé" com a govern. Així s'ha pronunciat en una roda de premsa en què hi han participat els tinents d'alcalde de tots els partir que conformen el govern municipal, després de la querella presentada pels expedients oberts contra l'empresa en què es posa de manifest un possible sobrecost en la seva activitat.

Serracant ha comparegut en una roda de premsa ja programada des d'ahir, després que Smatsa hagi fet públic que el magistrat del jutjat número 3 de Sabadell l'havia citat inicialment per al proper 14 de maig en qualitat d'investigat per un presumpte delicte de prevaricació, però en caure en festiu (se celebra la festivitat local de La Salut), s'ha mogut la data al 24 de maig. El batlle ha estat citat arran d'una querella interposada per l'empresa concessionària de la neteja viària i recollida de residus en aquest municipi, SMATSA, el mes de juliol de 2017 i admesa a tràmit en el mes d'octubre de l'any passat.

Serracant ha comparegut en una roda de premsa ja programada des d’ahir, en companyia dels tinents d’alcalde Joan Berlanga (Unitat pel Canvi) i que també fa les funcions de portaveu, Juli Fernàndez (ERC) i Marisol Martínez (Guanyem Sabadell. També hi han assistir els regidor Lluís Perarnau (Crida per Sabadell) i Xavier Guerrero (ERC), tots dos inclosos dins la querella, així com el regidor portaveu del PP, Esteban Gesa, i el regidor de Ciutadans Adrián Hernández.

Berlanga ha estat el primer en obrir foc, assegurant que la decisió al voltant dels expedients oberts a SMATSA és compartida per tot l’equip de govern, que té com objectiu, ha dit, fiscalitzar i fer seguiment de les concessions públiques a empreses: “Per això vam presentar cinc expedients per suposats incompliments a la companyia responsable de la neteja a la ciutat”, ha detallat, mentre que també s’ha recordat que hi ha quatre informes oberts més que podrien acabar també en expedient.

"Fem el que toca, no és només una voluntat política, és el que toca fer legalment, seguirem desenvolupant la nostra obligació, que és fer complir el contracte i garantir un millor servei a la ciutadania"

Tot respon als dubtes que el govern municipal té al voltant de la concessió del servei, feta durant el darrer tram del mandat de Manuel Bustos (PSC) a Sabadell, al 2012, i que hauria comportat, segons l’executiu, un greuge econòmic per la ciutat. Entre els perjudicis hi figura un sobrecost per la feina feta que s’eleva fins els 3,5 milions d’euros, a banda d’altres incompliments com el seguiment a temps real del recorregut dels camions o la neteja de certes parts de la ciutat. L’empresa compta amb un contracte de 21 milions d’euros que es va renovar l’any 2012, per un termini de 15 anys i 5 més de prorrogables. 

“Fem el que toca, no és només una voluntat política, és el que toca fer legalment, seguirem desenvolupant la nostra obligació, que és fer complir el contracte i garantir un millor servei a la ciutadania”, ha expressat Serracant. L’alcalde, a més, ha apel·lat a la transparència com a motivació per desenvolupar els expedients, després que la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat no hagi pogut iniciar els tràmits per analitzar el contracte donat que part de la informació era en mans de la jutgessa que instrueix el cas Mercuri. Tot i la sol·licitud de la documentació, en tractar-se d’una peça que es trobava en fase d’instrucció, la jutgessa va denegar el trasllat de la documentació.

“Ens han denunciat per fer bé la feina, la feina que toca, no podem fer una altra cosa, en tot cas no era imprevisible que podien optar per aquesta via”, ha afegit Serracant, que ha defensat que prevaricar seria, precisament, no expedientar l’empresa si es detectés alguna possible anomalia en el contracte o el servei prestat. 

No hi haurà dimissions

Amb tot, Serracant preveu un recorregut curt de la querella, i ha manifestat el seu suport i confiança tant als regidors com tècnics i l’assessor que estan inclosos amb ell a la querella, puntualitzant que no es planteja renunciar al càrrec. Al 2015, però, l’alcalde, llavors tinent d’alcalde d’Urbanisme, va renunciar temporalment al càrrec després que una denúncia del PSC local i una treballadora de l’Ajuntament van interposar per haver beneficiat suposadament el col·lectiu El Tallaret amb la cessió de Cal Balsach.

Serracant, però, va mantenir l’acta, i mesos més tard va recuperar les seves competències al govern local. Amb tot, el jutge va acabar arxivant la causa contra l’ara alcalde. A diferència de llavors, diu Serracant, ara no renunciarà, donat que en aquell moment els va agafar per sorpresa i no comptaven amb tota la informació possible, però en aquest moment saben molt bé de què parlen.

El govern té previst traslladar aquest dijous mateix la situació als grups de l’oposició de manera oficial, que ja han convocat rodes de premsa per replicar al govern entre avui i demà.