Revelen per primer cop els perjudicis d'un «concurs» perillós que s'ha popularitzat

Les competicions clandestines s'han fet virals a les xarxes socials i fins i tot són professionals als Estats Units, però tenen conseqüències negatives a llarg termini

Els concursos de bufetades s'han popularitzat a Internet
Els concursos de bufetades s'han popularitzat a Internet | Unsplash
Redacció
23 de setembre de 2024, 17:13

L'ús de les xarxes socials deixa moltes modes absurdes que en molts casos es queden només en una mera anècdota. Però d'altres no són una broma i fer-les pot comportar moltes interaccions, però també perjudicis per a la salut. En aquest sentit, una investigació recent ha revelat les conseqüències per a la salut d'una de les modes més consolidades en la creació de vídeos a les xarxes socials.

Parlem dels coneguts com a competicions de bufetades. El primer estudi acadèmic que ha analitzat les seves conseqüències ha alertat dels riscos neurològics i cranials tant en el curt com en el llarg termini que poden patir els concursants. L'estudi ha estat dut a terme per experts de la Facultat de Medicina de la Universitat de Pittsburgh, als Estats Units, i s'ha publicat a la revista especialitzada JAMA Surgery.

Moda viral als Estats Units

Els autors de l'estudi han analitzat els signes visibles de commoció cerebral en individus que participen en competicions professionals d'aquestes característiques. Cal recordar que als Estats Units aquesta pràctica s'ha convertit en una lliga professional, fet que va generar indignació per la violència explícita gairebé fins a l'estat d'inconsciència dels participants.

Tenint això en compte, els investigadors han recollit les dades de fins a 333 bufetades donades en aquesta competició. I els resultats han determinat que en més de la meitat dels casos els participants experimentaven signes visibles de commoció cerebral. Això va des d'una disminució de la consciència de l'entorn fins a la pèrdua total de la capacitat de resposta.

Els perills a llarg termini

Les conseqüències a llarg termini són una de les grans preocupacions del grup d'experts. I és que la commoció cerebral pot provocar discapacitat i trastorns socioeconòmics, segons un dels principals autors de l'estudi. "El nostre objectiu és aconseguir que sigui un esport en què els competidors estiguin més segurs a escala neurològica", explica. Ara, investigaran si els protectors bucals similars als de futbol americà podrien ser útils.

Les baralles de bufetades, una activitat en gran manera clandestina, estan guanyant popularitat i acumulant milions d'espectadors a internet. Els competidors, separats per un podi a l'altura de la cintura, es col·loquen un davant l'altre i fan torns per anar-se propinant bufetades amb la mà oberta. La batalla no acaba fins que un dels dos quedi noquejat o ho decideixin els jutges.