Els propers 8 i 9 d'octubre Breda celebrarà la cinquena edició de la Fira de l'Olla, una mostra que busca difondre i potenciar el sector ceramista i terrissaire, puntal en el desenvolupament econòmic del municipi al llarg dels anys. Mes d'una cinquantena d'expositors de ceràmica, terrissa, productes artesans i el comerç del municipi seran presents durant tot el cap de setmana mostrant els seus productes als visitants. Ceramistes i terrissaires tant de Breda com d'altres indrets mostraran els seus millors productes durant tot el cap de setmana. A més, la Fira de l'Olla comptarà amb demostracions d'elaboració de ceràmica, exposicions i conferències, i un fort component gastronòmic, fent visible la importància dels recipients de terrissa dins de molts plats de la nostra cuina.
Novetats de la cinquena edició
Cada cop més consolidada, la Fira de l'Olla tracta de renovar-se any rere any per a mantenir l'atractiu per als seus visitants. Enguany els que s'acostin a Breda el 8 i 9 d'octubre gaudiran de dues grans novetats: la primera serà la possibilitat de fer les seves pròpies peces ornamentals gràcies a la instal·lació d'un forn de Rakú, una antiga tècnica ceramista oriental. Els assistents podran modelar i coure les seves peces en el mateix recinte de la fira i endur-se-les a casa. La segona té a veure amb l'aspecte gastronòmic, en la que els hostalers locals oferiran els seus millors plats durant les dues jornades de la Fira.
La millor cuina de cassola
Enguany l'aspecte gastronòmic de la Fira es veu reforçat. Es substituirà el sopar de tastets que els hostalers locals oferien en cada edició i s'habilitarà un espai on s'oferiran esmorzars, vermuts els dos dies de la Fira, i menjar de forma continuada des de les set de la tarda fins ben entrada la nit en la jornada de dissabte. Aquest espai oferirà els millors plats dels hostalers bredencs amb el fil conductor de ser àpats servits en recipients de ceràmica. Per altra banda, es mantenen els Menús de Cassola, que els restauradors del municipi oferiran als seus locals durant el cap de setmana de la Fira.
Cultura i Patrimoni, presents a la Fira de l’Olla
La Fira de l'Olla mantindrà elements permanents des dels seus inicis, com demostracions de fabricació de ceràmica de forma tradicional, demostracions de cuina o exposicions d'eines i altres elements relacionats amb l'ofici. També es reforçarà el vessant divulgatiu amb conferències, presentacions de llibres i exposicions. En aquest sentit, es presentarà el llibre Paraules que treballen el fang, de l'Associació de Terrissers Artesans de Quart. Per tal de donar un segell propi, també s'oferirà la xerrada Josep Aragay i la Ceràmica a càrrec de Xavier Castanyer, director del Museu Municipal Josep Aragay de Breda, en la que repassarà l’ús de tècniques ceramistes en les seves obres. Josep Aragay va ser un artista i teòric del Noucentisme, fortament vinculat amb la Vila de Breda.
Més enllà de la tradició ceramista del municipi, durant aquest cap de setmana de Fira els visitants també podran descobrir l'important llegat arquitectònic i patrimonial de la Vila de Breda gràcies a les visites guiades que s’oferiran al nucli històric, presidit pel conjunt del Monestir de Sant Salvador, un cenobi benedictí del s.XI. Amb aquesta cinquena edició Breda vol consolidar totalment la Fira de l'Olla i convertir-la en un punt de referència del sector ceramista i terrissaire, cabdal durant generacions en la vida econòmica del municipi.