Breda posa rumb cap a la República catalana

Més de 130 persones assisteixen a la presentació oficial de la Plataforma Unitària Independentista per a la República Catalana | Hi han participat els diputats Jordi Turull i Benet Salellas i el senador Santi Vidal

15 d'octubre del 2016
Actualitzat el 17 d'octubre a les 8:38h
La Plataforma Unitària Independentista per la República Catalana de Breda ja és una realitat
La Plataforma Unitària Independentista per la República Catalana de Breda ja és una realitat | Jordi Purtí
El municipi de Breda ha posat la directa cap a la República catalana. Aquest nit passada més de cent-trenta persones han assistit a la presentació oficial de la formació de la Plataforma Unitària Independentista per la República Catalana de Breda, una iniciativa ciutadana pionera a la qual s'hi han implicat l'Ajuntament, els partits polítics, les entitats sobiranistes i ben aviat també les entitats. Una presentació que ha comptat amb la participació de dos diputats al Parlament de Catalunya, Jordi Turull de Junts pel Sí i president del seu Grup Parlamentari -a mig acte substituït per la també diputada Natàlia Figueras- i Benet Salellas de la CUP-Crida Constituent, i un senador a Corts Generals per ERC, Santi Vidal.

"No hi ha marxa enrera", aquesta va ser una de les idees principals que tots tres van posar sobre la taula. Asseguren que el procés avança i que ara s'està en el punt on s'havia d'estar "és una oportunitat històrica que tenim els catalans i no podem desaprofitar-la, mai s'havia arribat tant lluny i les futures generacions ens jutjaran per si ho hem fet possible o no", va dir Jordi Turull.

Per la seva banda, Benet Salellas va animar la ciutadania a seguir empenyent i a no delegar el procés i també va dir que el Parlament de Catalunya ha de complir el mandat sorgit de les urnes del 27-S, tot i reconèixer que "en algun moment hi haurà la necessitat de desobeir les decisions de l'Estat".

El jutge Santi Vidal, ara senador a Madrid, va ser clar en el el sentit que "la desobediència civil no pot ser ni un delicte ni una il·legalitat". Ho argumenta dient que no complir una llei perqupe se n'obeeix una altra és un conflicte, però no pas un delicte. Tampoc no va escatimar crítiques cap al Tribunal Constitucional "no és un tribunal de justícia, com sembla, és un Tribunal d'interpretació i fa temps que ha deixat de ser-ho per posar-se al costat del govern central". Vidal diu que l'Estat ens podrà espantar i la llista d'expedients sancionadors segur que creixerà "quan tinguem un nou Estat tot quedarà arxivat i hauran fet feina per res", sentencia.
 

Ponents en la presentació de la PUI Foto: Jordi Purtí


Per tant, en opinió dels ponents i  referint-se al títol de la xerrada "Com desobeir l'Estat espanyol?", no és qüestió de desobir les lleis espanyoles pel sol fet de desobeir-les, sinó fent cas a l'obediència d'un mandat democràtic dels catalans a les urnes, obeir la llei catalana i obeir les lleis internacionals.

La Plataforma Unitària Independentista per la República Catalana de Breda ja camina, en els popers mesos se seguiran organitzant més actes, i el d'ahir es va fer amb tota normalitat, malgrat que Societat Civil Catalana ho va posar en coneixement de la policia.
 

Expectació a Breda per la presentació de la Plataforma Unitària Independentista Foto: Jordi Purtí