Una moció de censura fa a Mercè Llistosella nova alcaldessa de Vallgorguina

L'ha presentat Junts i un exregidor d'ERC i ha tombat el govern d'Alternativa-CUP i ERC liderat per Anna Herrero

Pla general de la sessió plenària de la moció de censura que ha propiciat el canvi de govern a l'Ajuntament de Vallgorguina.
Pla general de la sessió plenària de la moció de censura que ha propiciat el canvi de govern a l'Ajuntament de Vallgorguina. | Jordi Purtí
13 de desembre del 2023
Actualitzat a les 18:53h
Mercè Llistosella de Junts per Vallgorguina és des d'aquest migdia la nova alcaldessa del municipi, després de prosperar la moció de censura que el passat 23 de novembre van presentar Junts i un exregidor d'ERC, Rubén Blanco. La nova alcaldessa ha obtingut sis vots a favor, cosa que ha suposat el canvi de majories de l'Ajuntament de Vallgorguina i d'alcaldia que des del passat mes de juny i fins avui tenia Anna Herrero, de L'Alternativa - CUP que governava amb ERC. El ple s'ha celebrat en mig d'una gran crispació amb crits i insults dirigits tant a Junts com a Rubén Blanco. L'anterior equip de govern ha abandonat el ple abans d'acabar-se la sessió, després de la votació.

La nova alcaldessa ha reivindicat que la moció no va en contra de ningú, contràriament del que es vol fer creure i que de la mateixa manera que el passat mes de juny van pactar L'Altertnativa-CUP i ERC per governar, deixant a l'oposició Junts tot i ser la força més votada en les quatre meses electorals, ara les condicions havien canviat, des del moment que es van retirar totes les responsabilitats al regidor Rubén Blanco i demanar-li la dimissió i l'entrega de l'acta, "cosa que si ha negat i ha decidit seguir treballant per Vallgorguina". Ha denunciat les coaccions que ha rebut l'exregidor d'ERC i ha defensat la similitud de programes electorals i ha criticat la supressió d'un vigilant, la vigilància nocturna i els caps de setmana, àrea que era responsabilitat de l'exregidor d'ERC, Rubén Blanco.

Mercè Llistosella ha volgut deixar clar que qui ha demostrat que vol el poder és qui ha governat fins ara i se'ns acusa de "ser els de sempre, quan som tots nous". Ha dit que governarà per a tots els vallgorguinencs i vallgorguinenques per dur a terme els diversos projectes amb els que van concórrer a les eleccions municipals el passat mes de maig i que consideren necessaris.

"Treballarem amb molta il·lusió, implicació i compromís i amb una comunicació molt oberta i una relació molt propera", ha dit la nova alcaldessa. Ha allargat la mà a l'oposició per si volen seguir treballant per Vallgorguina i els han demant un traspàs de les regidories per al bon funcionament per al poble. Ha tingut un agraïment per "les moltes persones que durant tots aquests dies els han donat suport de manera discreta pèrò amb molta força".
 

En primer pla Rubén Blanco i al fons la nova alcaldessa, Mercè Llistosella i a l'extrem dret Anna Herrero, alcaldessa sortint. Foto: Jordi Purtí

Anna Herrero: "És la moció de la vergonya"

La fins avui alcaldessa de Vallgorguina, Anna Herrero, ha considerat la intervenció de Mercè Llistosella de demagògica i que s'ha tractat d'una moció "de la vergonya i per la poltrona que s'ha presentat sense cap motiu polític més que per recuperar el poder, aprofitant-se d'un trànsfuga que no es va entendre ni amb l'equip de govern ni amb la dinàmica de treball i ha decidit de manera unilateral, amb egoisme i sense mirar pel bé comú deixar el poble sense l'oportunitat de canvi esperat i regalant el govern de Junts".

Ha remarcat que regalar "és literal", perquè Junts no li pot donar cap regidoria ni tinença d'alcaldia ja que en el moment de signar la moció de censura ja se li havien retirat totes i, en cap cas, se li poden millorar les condicions anteriors. "No sabem que li han ofert a part de perdre la dignitat, quedar com un traidor i que això el marqui per tota la vida".

Anna Herrero ha assegurat que l'actual equip de govern té la majoria del poble en contra "els vots de L'Alternativa i ERC superaven els de Junts i els votants d'esquerres en cap cas volien un pacte amb la dreta". Ha dit que també tindran en contra votants seus "no heu tingut ni ètica ni moral. En la política no tot si val". Considera surreal que la nova alcaldessa no viu ni al poble, mai s'ha dedicat a la política i mai ha format part d'una entitat de Vallgorguina, ni de les activitats que s'han dut a terme.

Amb tot, Herrero ha posat èmfasi en el fet que després de tot això "sortirem més reforçades que mai". Diu que es tracta d'un retorn al passat recuperant les polítiques de dretes de Convergència externalitzant serveis, clientelismes, reaccions reactives enlloc de proactives.

Sobre Rubén Blanco ha dit que "des de l'inici només ha actuat amb mentides i pel darrere i això que sempre havia rebut el nostre suport per sentir-se protegit i encara ha tingut el valor de dir que no se'l tractava bé i no era més que una altra mentida, deixant en evidència que no hi ha cap motiu per aquesta moció". Li ha etzibat que és una persona vulnerable i avui ha d'assumir les responsabilitats i de les conseqüències dels seus actes "més enllà de les persones que hi hagi al darrere  i de les persones que l'estan utilitzant."

Virginia Cumplido: "No som aquí per motius polítics, és per ego" 

La regidora d'ERC, Virgínia Cumplido, ha començat la seva intervenció assegurant que "avui no estem aquí per motius polítics i sí per una qüestió d'ego d'una sola persona". Quan se li diu que no ha entès la feina i que s'ha de continuar formant i aprendre a la vegada que ha de fer un pas al costat "decideix anar per lliure i no entregar la seva acta, cosa que suposa posar en perill el seu propi govern, trair als seus companys i començar un joc d'enganys, mentides i moments de xantatge polític".

La regidora republicana ho ha definit com una falta de respecte a la seva pròpia paraula, als votants d'ERC i vulnerar la decisió d'un poble que "ha apostat per un canvi". Per Cumplido no s'ha trencat un pacte de govern perquè "a l'oposició seguirà i serà molt fort". Ha dit que és una persona sense ètica ni moral perquè ha "mentit, enganyat i traït". També ha recordat que l'actual equip de govern van trucar, tant a ella com a L'Alternativa "per entrar a formar part del nou govern, i això ja fa pensar molt".
 

Nou equip de govern d'esquerra a dreta: Jaume Francia, Berta Utrillo, Adrià Rovira, Mercè Llistosella, Montse Reixach i Rubén Blanco. Foto: Jordi Purtí

Rubén Blanco: "He patit molta pressió i amenaces"

El regidor que ha fet possible el canvi de govern municipal a l'Ajuntament de Vallgorguina, Rubén Blanco, considera que els seus antics companys l'han arraconat tant com han pogut i que no és cert el que es diu d'ell. "Han volgut passar per sobre de les meves regidories i ara venen que jo he volgut trair al poble quan no és així. Ara a treballar".

Ha manifestat que no li ha estranyat la pressió i les amenaces patides aquestes darreres setmanes, però que la seva intenció no és escalfar cap cadira i sí col·laborar i treballar per tirar endavant un projecte bonic per Vallgorguina.
 
Arxivat a