El catedràtic Francesc Granell diu que no hi ha crisi de l'euro

Creu de Sant Jordi l'any 2012, ha participat en el sopar-tertúlia organitzat pel Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny

Redacció
21 de juny del 2012
Francesc Granell, al centre de la imatge
Francesc Granell, al centre de la imatge | Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny
Francesc Granell, al centre de la imatge Foto: Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny

El catedràtic d'Universitat en Organització Econòmica Internacional, Francesc Granell, assegura que l'euro viu "un moment superexitós". Aquesta afirmació l'ha feta en el sopar-tertúlia que regularment organitza el Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny i dintre de la ponència "Perspectives de l'euro i decisions empresarials".

Segons l'argument del ponent, hi ha  un seguit d'accions que s'han fet malament per arribar a la situació actual, però hi ha un seguit d'aspectes que demostren una reacció per potenciar l'euro i la Unió Econòmica Europea. D'acord amb aquests paràmetres diu que des de l'any 1992, amb els acords de Maastricht i el lideratge de Delors, no s’ha fet res i l’ampliació de 15 a 27 països, ha fet que s’allarguessin les gestions i els acords tinguin molta demora.

Granell explica que la Unió Europea té un problema congènit amb un pressupost molt baix, l’1% del PIB de tots els països comunitaris i les diferències entre els països del nord i els dels sud, s’accentuen des del 2000. A més, les transferències i fons estructurals rebuts per Espanya, 120 mil milions d'euros, no han servit de res. Tot això ha portat que els països de la UE s’hagin posat a treballar seriosament, el que ell en diu "neofuncionalisme reactiu", per avançar cap a la Unió Econòmica. Aquesta afirmació la reforça amb una sèrie de fets com la creació de l'Agència Bancària Europea a principis d’any i el control pressupostari de tots els països membres, assumint certa renuncia a la sobirania de cada país.

La pressió d'Angela Merkel

El catedràtic ha avançat que es crearà un Fons d’Estabilitat a partir del mes de juliol i que una de les conclusions del G20 en data 20 de juny 2012, ha estat marcar l’objectiu cap a una consolidació fiscal. La pressió d'Angela Merkel és una forma de fer prendre consciència i que els països menys competitius apostin per sectors més productius.

Conclou que no hi ha crisi de l’euro, perquè és una moneda estable, molt més que el dòlar, degut a un alt rigor de control aplicat pel Banc Central Europeu. El que sí que diu que està en crisi, són una sèrie de països que no han sabut adaptar-se competitivament, acostumats a tenir serveis públics excessius.

Explica també motius del perquè no es sortirà de l’euro: La Unió Monetària Europea no desapareixerà, el dòlar és una moneda molt inestable, a més no està previst que un país surti de l’euro, ja que primer s’ha de sortir de la Unió Europea, això faria depreciar  la pesseta  i es generarien seriosos problemes duaners. En una situació com aquesta, no s’aconseguiria finançament dels mercats. 

La sensació que va quedar en tots els assistents va ser de cert optimisme enfront el futur immediat de l’euro i la Unió Europea. Francesc Granell ha rebut aquest any 2012 la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria prestigiosa al nostre país i influent en l'àmbit europeu.