Jocs de taula amb DO Catalunya

El 2014 ha estat prolífic en l'aparició de jocs creats per catalans, ideals per demanar als Reis d'Orient | El 1714, la temàtica estrella, per bé que també n'han sortit sobre calçots i jardineria

Bernat Ferrer
02 de gener del 2015
Actualitzat a les 16:33h
Selecció de jocs de taula sobre Catalunya apareguts recentment, ideals per demanar als Reis.
Selecció de jocs de taula sobre Catalunya apareguts recentment, ideals per demanar als Reis. | B.F.

S'acosta la diada de Reis i molts encara no tenen del tot clar què demanar-los. D'uns anys ençà, els jocs de taula han anat agafant cada cop més embranzida a Catalunya, ja sigui gràcies al festival Dau, ja sigui per mil altres motius.

Enguany, precisament, han estat diversos els jocs de taula que han sortit al mercat creats per catalans, ja sigui sobre motius històrics, ja sigui sobre motius més generals. Nació Digital n'ha fet una selecció per a totes les edats:


"Victus. El joc de cartes" i "1714: El Cas dels Catalans"
 

Simulació d'una partida de 'Victus'. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


L'any del Tricentenari s'ha fet notar en tots els àmbits. I el dels jocs de taula no n'ha quedat al marge. Al llarg de l'any, l'empresa Devir n'ha publicat dos: el joc de cartes d'Oriol Comas basat en la novel·la Victus d'Albert Sánchez Piñol, i el joc de taula "1714: El Cas dels Catalans", d'Ivan Prat.

Tots dos, amb uns acabats impecables, de primer nivell. A "Victus. El joc de cartes", els borbònics no necessàriament han d'imposar-se als austriacistes. Tot i que es troben en inferioritat numèrica, Martí Zubiría i Antonio de Villarroel tenen l'oportunitat de guanyar el Duc de Berwick, el Duc de Pòpuli i Joris van Verboom. Ells cinc s'enfronten en sis camps de batalla diferents -baluard del Portal Nou, baluard de Santa Clara, la Travessera, les Tres paral·leles, el Túnel amb explosius i la bandera de Santa Eulàlia- i compten amb tot de personatges del text original que els poden ajudar o perjudicar, des del carlista Sebastià Dalmau al botifler Bernat Sala, des del propi Carles III al botxí Cigalet.

 
En canvi, al joc de Prat, aparegut a l'octubre, hi prima l'estratègia i la negociació, ja que els jugadors representen els països que van formar la Gran Aliança. Cada jugador controla una de les potències aliades -la Gran Bretanya, les Províncies Unides dels Països Baixos, Àustria, Savoia i Portugal-, i ha d'aconseguir les millor concessions possibles en un nou Tractat d'Utrecht. Els objectius dels jugadors són secrets i canvien a cada partida.

"1714: El Cas dels Catalans" no és tant un joc d'habilitats militars a l'entorn de la ciutat de Barcelona. De fet, Catalunya no és un actor principal en el taulell, sinó que "és la víctima de les potències europees", que negocien deixant-la abandonada, explica Prat.

"Els escacs del 1714":
 

Els escacs ideals del Tricentenari. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


I els afeccionats als escacs que vulguin recrear les batalles d'ara fa 300 anys poden fer-ho amb "Els escacs del 1714". Els peons austriacistes són integrants de la Coronel·la de Barcelona, el rei borbònic és Felip V, Rafael Casanova és l'alfil austriacista, la Torre de l'Homenatge d'Almansa és la torre borbònica...

Les figures són d'allò més simpàtiques, creades en poliuretà i poden suposar un toc sorprenent per als escaquistes del país, a més a més que també es poden utilitzar com a figures decoratives sobre un taulell de fusta noble.

El joc, concebut per Josep Soler, també té una versió per pintar, pensada tant per a afeccionats a les miniatures com per a escoles que s'ho prenguessin com a manualitat. Enguany, aquest producte es pot trobar a un preu realment atractiu: 28 euros.

"Calçotada Wars":
 

'Calçotada Wars', un àpat d'allò més entretingut. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


L'igualadí Marc Miquel signa un joc deliciós, per llepar-se'n els dits. A partir d'una idea tan sorprenent com la de convertir un àpat en un joc de cartes, "Calçotada Wars" aconsegueix enganxar tant al llepafils com al vallenc de soca-rel. El jugador ha de completar tantes sèries com pugui de cartes que segueixin l'ordre d'una calçotada: troncs, foc, graella, calçots i salsa. I, en tant que "el secret és a la salsa", que deia un anunci, és la carta de la salsa la que acaba determinant els punts aconseguits en cada sèrie. 

A més, "Calçotada Wars" també té tota una sèrie de cartes especials (pinces, pa amb tomàquet, porró...) que fan encara més dinàmic el joc -per bé que sovint cal tenir a mà el llibret d'explicacions per tenir clar què fa cadascuna d'aquestes cartes especials. 

Tot plegat, amb uns acabats de luxe, en un projecte microfinançat a través de Verkami i que augura un futur d'allò més lluït a l'autor.

"Gardens":
 

'Gardens', de Perepau Llistosella, ...o quan fer de jardiner no és una activitat del tot innocent. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


De la gastronomia passem a la botànica. Perepau Llistosella ha presentat enguany un nou joc, "Gardens", que per la seva temàtica també pot ser molt simpàtic per a molta gent. Els jugadors-jardiners han d'anar ampliant el jardí comú tot procurant de construir parterres amb flors del seu color. Paral·lelament, poden impedir que els altres jugadors-jardiners es desplacin lliurement pel taulell i perdin el torn, o bé poden situar les fitxes de tal manera que el parterre que un estava a punt d'assolir sigui totalment impossible de finalitzar.

El joc està funcionant d'allò més bé al mercat alemany, molt més avesat als jocs de taula que el català. I és que Llistosella creu que "omple un buit dins els jocs familiars: s'aprèn en cinc minuts i a mesura que vas jugant, descobreixes que té molt de potencial. No és un joc tant inofensiu com podria semblar pel tema de les flors: poden haver-hi "punyalades" subtils entre els jardiners, i en el joc de dos contra dos aquestes són molt evidents".

"Gardens" també ha estat editat magistralment per Devir, amb unes fitxes d'allò més detallistes. De fet, el mateix autor reconeix: "He quedat molt content amb el disseny. Al final del joc, hagis guanyat o no, sempre et pots quedar embadalit veient com entre tots hem creat un jardí ben original, i cada vegada diferent! També és un plaer mirar la peça que has de col·locar i adonar-te dels petits detalls que té al seu interior: un nenúfar, un ànec, un pont..."

"El joc de TV3"
 

TV3, a examen. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


Un altre producte 100% familiar és "El joc de TV3", de la factoria catalana Educa Borràs, en què els jugadors han de demostrar el grau de coneixement que tenen dels programes de la televisió pública catalana.

El joc conté fins a 1.400 preguntes diferents, que forcen els jugadors a fer memòria sobre la història de la cadena i els seus programes mitjançant diverses proves orientades a rememorar-ne els principals moments.

"Lectron Catalunya":
 

Preguntes i respostes sobre Catalunya per a nens de més de sis anys. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


Per als menuts de casa, a partir de sis anys, la també catalana Diset ofereix el seu popular "Lectron" en versió "Coneix Catalunya". El tradicional joc de preguntes i respostes amb un sistema de cables connectors que indiquen si la resposta és correcta o no, el nen ha d'identificar les comarques, les parts del cos, el Camp Nou, animals... En total, fins a divuit temes diferents que permeten que el nen jugui durant hores i hores.

Kanicat:
 

El nou joc de bales 'Kanicat'. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


Les populars bales apareixen ara de la mà de Kanicat amb motius referents a la cultura popular i tradicional catalana, des dels focs de Sant Joan a la sardana, passant pels castells i els diables. Un set de deu bales d'allò més resistents que ajudarà a més d'un a guanyar al "guà".