L'oposició es mostra en desacord amb la gestió municipal de l'aigua

El debat per aprovar una comissió que estudiï la seva administració acaba esquitxant el model de gerència de la residència, també desaprovat per Junts i PSC

13 de gener del 2023
Actualitzat a les 9:18h
Un moment del ple ordinari, celerbat ahir.
Un moment del ple ordinari, celerbat ahir. | Lídia López
El primer ple ordinari del 2023 de l'Ajuntament de Berga va aprovar, amb els vots a favor de la majoria i l'abstenció de l'oposició, la creació d'una comissió d'estudi sobre el model de gestió públic d'abastament d'aigua. En el debat es va tornar a posar de manifest el desacord tant de Junts com del PSC en la possibilitat de municipalitzar-ne l'administració, i es va acabar retraient de retruc l'actual gerència de la Residència Municipal Sant Bernabé.

"No ens basem només en les teories d’un Excel", va reclamar el portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, que va incidir que "més enllà de la forma de gestió, hi ha l’equip de gestió". A més, Aymerich també va observar que, per terminis, "ens veiem a l'últim ple de la legislatura votant una hipoteca per Berga". En una línia similar, des del PSC, Abel Garcia va alertar sobre la possibilitat "d'hipotecar el futur d’un bé tan preuat com l’aigua", i va demanar a l'equip de govern que "pensem en totes les possibilitats, incloent-hi també un estudi sobre l’externalització del servei".

En resposta, el regidor de Municipalitzacions, Ramon Camps, va recordar que "a la memòria hi ha els números de la gestió directa", i que la proposta que hi havia sobre la taula "contemplava una baixada aigua del 4% i 200.000 euros d’inversió anual aquest 2023". Així, va etzibar que "es pot discutir si el model ens agrada o no, però a les comissions ningú ha estat capaç de tirar els números a terra".

En la rèplica, Aymerich va insistir que "no he dit que els números estiguin malament, sinó que el paper ho aguanta tot, i que a vegades, les premisses són optimistes", a la vegada que va puntualitzar que "les coses poden variar, i això s’ha dit en la comissió". Sigui com sigui, va tornar a posar el focus en l'administració del servei, el qual va considerar que es compon d'un sistema complex per les característiques de la ciutat, reclamant que "cal eficiència en la gestió, i no l'estem trobant en aquest ajuntament des de fa anys".

Retrets sobre l'administració de la residència
El debat sobre la possibilitat de municipalitzar el servei d'aigua va provocar que es posés de mal exemple d'aquest model l'actual forma de gestió de la Residència Sant Bernabé per part de l'oposició, qüestió que es va reprendre en un segon punt de l'ordre del dia del ple d'ahir. Camps va assegurar que serà en el si de la comissió de l'aigua que s'aprovarà l'equip gestor, i respecte del de la residència, va exposar que s'administrarà a través de BRG Serveis, que "s’està preparant per poder-ho fer bé".

Sigui com sigui, l'oposició es va mostrar molt crítica amb la situació actual d'aquest equipament públic. "Aquest ajuntament té un repte amb la residència, però no tot s’hi val", va replicar el portaveu de Junts, que va lamentar que "si la gestió municipalista no va bé, qui perd és la ciutadania, i en especial els usuaris". Així, coincidint amb aquesta lectura, Garcia va anunciar que "no acceptaré més documentació de la residència a través de WhatsApp", demanant rigor a l'equip de govern en la compartició d'informació oficial sobre el servei. 

Davant tot l'exposat, Camps va reconèixer que "som conscients que, actualment, la gestió de la residència no és la que toca", i va reiterar que "l'objectiu és que es tracti de la millor forma i desaparegui el dèficit".
 
Arxivat a