El Conductàlia aplegarà a Berga uns 400 joves i posarà el focus en l'objectiu de víctimes zero

Alumnes i professors de fins a set instituts de la comarca participaran en una jornada que busca sensibilitzar-los sobre seguretat viària i responsabilitat al volant

Pilar Màrquez Ambròs
03 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:46h
Foto conjunta dels assistents a la presentació de la 4a edició de Conductàlia a Berga.
Foto conjunta dels assistents a la presentació de la 4a edició de Conductàlia a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Uns 400 joves de 4t d'ESO i una cinquantena de professors de fins a set centres educatius de Berga, Bagà, Gironella i Puig-reig prendran consciència sobre la perillositat de les imprudències al volant i se sensibilitzaran sobre seguretat viària i la importància que el nombre de víctimes de trànsit arribi a ser zero. L'aprenentatge el rebran a la quarta edició del Conductàlia, una jornada que organitza el Montepio de Conductors el proper 8 de maig al Teatre Municipal de Berga. "Amb aquest acte pretenem tocar-los el cor i fer-los funcionar el cap", ha expressat el president del Montepio, Llorenç Juanola, en la presentació pública de l'activitat aquest dijous al matí. Juanola ha destacat que "l'activitat té una vessant més emocional pel fet que, a través de diverses ponències, es compta amb persones que viuen de primera mà com es pateixen els accidents i quines en són les conseqüències, des de Mossos d'Esquadra, Bombers, i serveis socials, i inclou experiències personals de membres de l'associació Stop Accidents o de l'Institut Guttman". 

Enguany, també hi haurà la presència de la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech. El tècnic d'Educació per a la mobilitat segura del Servei Català de Trànsit, Albert Jarne, ha incidit en l’objectiu que es marca aquest organisme perquè el número de víctimes d’accidents de trànsit arribi a ser zero, una prioritat al voltant de la qual ha girat l'última campanya de Trànsit a partir de diversos espots televisius que també es projectaran durant el Conductàlia a Berga. "Hem d'assumir i compartir la responsabilitat per fer-ho possible ja que no és qüestió de números, sinó de persones", ha dit Jarne que serà un dels ponents de la jornada. De la mateixa manera, Llorenç Juanola ha subratllat "la importància de vetllar per reduir la sinistralitat a les carreteres i fer que els joves siguin conscients dels riscos existents durant la conducció". 
 

Roda de premsa de presentació del Conductàlia a l'Ajuntament de Berga, que arriba a la quarta edició. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Conductàlia, que es porta a terme també a Manresa, té l’objectiu, a partir de diverses ponències i la simulació d'un accident, de sensibilitzar els joves sobre la importància que tenen els elements que formen part de la seguretat vial a l'hora de portar a terme una conducció responsable i evitar accidents de trànsit. El regidor de Mobilitat de Berga, Eloi Escútia, ha posat en valor la celebració de la jornada per quart any consecutiu a la ciutat i ha destacat que "sovint oblidem que som nosaltres, les persones, l'element més important de seguretat quan portem el vehicle". Escútia ha afirmat que "com a ciutat estem molt contents que s'adrecin part dels esforços que suposa l'activitat a un sector d'edat que s'incorpora tot just ara a la mobilitat, i més en un moment de relaxació en què cada vegada es dona més responsabilitat a la màquina i no a la persona que la porta". El cap d'àrea de trànsit de la Catalunya central, Avelí Garcia, ha afegit en aquest sentit que Conductàlia és "una finestra d'oportunitat per parlar amb els joves", alguns dels quals ja condueixen ciclomotors.

El cap del parc de Bombers de Berga, Juli Lladós, ha assegurat que "aquesta és una oportunitat per fer pedagogia preventiva, posant el focus en els acompanyants dels conductors per millorar la seguretat dins del vehicle". 

Distraccions i Noves Tecnològies

Un altre element que s'ha posat de rellevància i que també es parlarà en jornada al Teatre municipal de Berga seran les distraccions a causa de mòbils i d'altres aparells tecnològics. L'agent de la Policia Local de Berga, Efren Garcia, ha posat l'accent en aquestes distraccions, concretament en el risc que suposa per a la seguretat que els vianants es distreguin quan manipulen el mòbil i no estiguin prou atents al que els envolta quan transiten pel carrer. Garcia justament serà l'encarregat de parlar-ne el dia 8 durant el Conductàlia.

Recreació d'un accident

La jornada començarà a dos quarts d'11 del matí a l’escenari del Teatre Municipal, on es portarà a terme la recreació d’un accident de trànsit, en què hi participaran cinc dels alumnes i professors assistents. La participació activa de l'alumnat és una de les novetats de l’edició d’aquest any, després que els centres educatius expressessin en anteriors edicions que hi havia aquesta inquietud per part dels alumnes, segons ha comentat el director del Montepio, Ramon Baraldés. Posteriorment, abans d'una sessió que inclourà vuit ponències, hi haurà la benvinguda dels representants del Montepio de Conductors i de l’Ajuntament de Berga.

Les intervencions dels ponents seran de format breu i s'hi tractaran diverses temàtiques relacionades amb la seguretat viària com per exemple les causes dels accidents, la responsabilitat dels acompanyants o els efectes dels consum d’alcohol i altres drogues en la conducció. Durant la sessió, parlaran Albert Jane, del Servei Català de Trànsit, Efren Garcia, de la Policia Local de berga, Juli Lladós de Bombers, Toni Salas, del Servei d'Emergències Mèdiques, Joan López de Mossos d'Esquadra, Mireia Sanz que explicarà la seva pròpia experiència després de patir un accident de moto, Marilina Ferrer d'Stop Accidents, que n'exposarà les conseqüències i clourà l'acte la directora del Servei Català de Trànsit. 
Arxivat a