La Generalitat acull la capella de Joan Triadú

L'escriptor i pedagog ribetà va morir dijous als 89 anys. L'Ajuntament de Ribes de Freser declara tres dies de dol oficial

Redacció
01 d'octubre del 2010
Capella ardent de Joan Triadú al Palau de la Generalitat
Capella ardent de Joan Triadú al Palau de la Generalitat | ACN
Capella ardent de Joan Triadú al Palau de la Generalitat Foto: ACN

Familiars i destacades personalitats del món polític i cultural han acomiadat el poeta, crític literari i pedagog ribetà Joan Triadú, mort aquest dijous a Barcelona als 89 anys. Cap a la una del migdia, els fills del poeta, Joaquim i Teresa Triadú, i els presidenst de la Generalitat i del Parlament, José Montilla i Ernest Benach, han rebut les despulles de Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921).

La capella ardent ha quedat instal·lada al Saló Sant Jordi, on romandrà oberta fins a les vuit del vespre. També han volgut acomiadar el poeta personalitats de la política i la cultura, entre elles el president de CiU, Artur Mas; el poeta Màrius Sampere; el president de la Fundació Carulla, Carles Duarte; i Josep Maria Pelegrí, secretari general d'UDC

Poeta, crític literari i ànima de la resistència cultural catalana
Joan Triadú va morir dijous al matí a l'Hospital de Barcelona a causa d'un càncer. Triadú, nascut a Ribes de Freser l'any 1921 però que vivia a Barcelona, es considera un dels crítics literaris catalans més importants del segle passat.

Creador del Concurs Parroquial de Poesia de Cantonigrós -avantsala de les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra- i responsable de la gestació del Premi Sant Jordi i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. L'any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2002 la Medalla d'Or de la Generalitat. A més,va guanyar el Premi d’Honor Jaume I (1982) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1992). En l'àmbit pedagògic va fundar l'escola Thau de Barcelona i va dirigir l'Institut Cultural del CIC.

La seva obra comprèn una vintena llarga de títols. Entre aquests cal destacar: Antologia de la poesia catalana (1900-1950), Antologia del contistes catalans (1850-1950) i La poesia catalana de postguerra. Triadú també va fer traduccions d’autors estrangers, va escriure assajos sobre autors catalans i gran quantitat de crítiques i articles.

Ribes de Freser li va dedicar el centre d'ensenyament secundari mentre que els Jocs Florals comarcals tenen el seu nom. De fet, l'entrega dels premis literaris del Ripollès i de Ribes del passat Sant Jordi va ser el darrer acte públic a la comarca en la qual va prendre part.

Joan Triadú, a l'entrega dels premis dels Jocs Florals de Ribes 2010.. Foto: Laia Deler

Consternació a Ribes de Freser
L'alcalde de Ribes, Marc Prat, s'ha mostrat "consternat" per la mort d'un "ribetà il·lustre". En aquest sentit ha destacat que tot i marxar de molt jove cap a Barcelona ha mantingut una gran relació amb la seva vila natal. "No fallava mai als premis literaris tot i el seu estat de salut" ha explicat. "Com a ribetans sentim molt la seva pèrdua i com a país som una mica més pobres" ha conclòs.

Capella ardent al Palau de la Generalitat
La capella ardent de Joan Triadú s'instal·larà al Saló de la Generalitat Palau de la Generalitat i estarà oberta al públic des de la 1 del migdia fins a les vuit del vespre. Abans, a dos quarts d'una, el president José Montilla rebrà els familiars del difunt. El Govern ha lamentat la seva pèrdua en un comunicat.

- Comunicat de la Generalitat

Les banderes de l'Ajuntament de Ribes, a mig pal. Foto: Mercè Mauri

Comunicat de l'Ajuntament de Ribes de Freser

El consistori de Ribes de Freser expressa el condol a la família del Sr. Joan Triadú i Font, davant la pèrdua d’un dels il·lustres ribetans del municipi.

Avui és un dia trist pel poble de Ribes i també pel país ja que l’escriptor, pedagog i crític literari era una de les figures més rellevants del panorama literari català.

El senyor Joan Triadú, nascut a Ribes de Freser, malgrat no residir actualment al municipi, mantenia una estreta relació amb el mateix, especialment amb el consistori i l’institut d’estudis secundaris del municipi que porta el seu nom.

Val a dir que cada any el senyor Triadú participava en l’entrega dels premis literaris en motiu de la festivitat de Sant Jordi i que l’ultim dia en que es va comptar amb la seva presència, va ser en les jornades d’enguany.

Aquest matí l’alcalde del municipi el Sr. Marc Prat i Arrey, ha fet arribar el condol a la família, i s’ha decretat tres dies de dol oficial a comptar d’avui dijous dia 30 de setembre de 2010 on les banderes del municipi ondejaran a mitja asta.

Comunicat del Consell Comarcal del Ripollès

El Consell Comarcal del Ripollès lamenta la pèrdua de l'escriptor i pedagog ribetà Joan Triadú i Font, que va morir ahir a l'edat de 89 anys. Enguany aquest ens havia celebrat la 19ena edició dels Premis literaris infantils i juvenils que porten el seu nom i va tenir ocasió de gaudir de la seva presència en l'acte de lliurament dels premis el dia 22 d'abril passat.

Joan Triadú gairebé mai va fallar a la seva cita anual per animar els joves en l'aventura d'escriure i fer volar la imaginació. Segons Enric Pérez, president del Consell Comarcal del Ripollès, “trobarem a faltar la seva presència el dia del repartiment de premis perquè les seves paraules entranyables sempre feien reflexionar”. Per Pérez, “hem perdut un referent cultural per Ribes de Freser, pel Ripollès i per Catalunya, ja que el seu activisme i la defensa de la llengua i la cultura catalanes, sobretot en l'època del franquisme, han estat exemplars”.

El Consell Comarcal del Ripollès, en nom del seu president i de la pròpia institució, ha expressat el condol als familiars de Joan Triadú i ha assegurat que el llegat de l'escriptor i pedagog continuarà vigent a la comarca amb la celebració anual del certamen literari que porta el seu nom i que servirà any rere any per homenatjar-lo.