El Consell Comarcal torna a l'Eurodistricte

La institució també continuarà a l'Associació de Rutes del Romànic

Arnau Urgell
18 de juliol del 2012
El ple del Consell va acordar reingressar a l'Eurodistricte.
El ple del Consell va acordar reingressar a l'Eurodistricte. | Arnau Urgell
El ple del Consell va acordar reingressar a l'Eurodistricte. Foto: Arnau Urgell

El Consell Comarcal ha fet marxa enrere en la decisió d'abandonar l'Eurodistricte. Finalment, continuarà formant part d'aquest ens de cooperació transfronterera de les comarques gironines i nord-catalanes. A més, també continuarà a l'Associació de Rutes del Romànic.

El passat mes de març l'equip de govern va proposar abandonar tres consorcis: l'Eurodistricte, el Consorci de l'Alta Garrotxa i l'Associació de Rutes del Romànic. El president del Consell, Miquel Rovira, va justificar la decisió per tal d'estalviar 3.600 euros anuals. L'oposició s'hi va oposar i, finalment, va quedar sobre la taula la decisió sobre l'entitat que gestiona els Camins del Bisbe i l'Abat Oliba.

Mesos després, s'ha revocat la decisió sobre l'Eurodistricte. El motiu ha estat, segons va explicar el mateix Miquel Rovira, que les converses amb la delegació del Govern a Girona i la Casa de la Generalitat han suposat una reorganització que permetrà que institucions com el Consell Comarcal no hagin de fer cap aportació. Per Enric Pérez, portaveu del PSC, tot plegat demostra que “va ser un acord a la lleugera”. “Sempre és millor fer primer les gestions i després prendre les decisions” va concloure.

Per altra banda, s'ha decidit continuar formant part de l'Associació de Rutes del Romànic i el Consell ja ha nomenat el representant pertinent. D'aquesta manera, finalment només s'ha acabat abandonant el Consorci de l'Alta Garrotxa, una decisió que va caure molt malament a l'Ajuntament de Camprodon –és el segon municipi amb més hectàrees incloses en aquest espai protegit-.

Els consells comarcals es reivindiquen

L'equip de govern va aprofitar el ple per dur a debat una moció per reclamar el manteniment dels consells comarcals. El text es va aprovar per unanimitat tot i que hi ha cert consens de la necessitat de reformar aquestes institucions i apostar pel consell d'alcaldes com a plenari. També va tirar endavant amb el vot dels tres grups polítics un text a favor de la defensa de la llengua i contra les retallades en el centres de treball de persones amb discapacitat.

En canvi el vot de qualitat del president, Miquel Rovira, va servir per tombar una moció d'ERC contra les retallades en l'ensenyament, especialment a les llars d'infants municipals. Tant els republicans com els socialistes, a més, van lamentar que des de l'octubre no s'hagi reunit la Coordinadora Comarcal d'Educació. Per altra banda, CiU sí que va donar suport a una proposta d'Esquerra per solucionar els punts negres a la N-260, especialment a la zona de Ribamala. Els socialistes, com van fer a Sant Joan, es van abstenir recordant que cal enfocar els esforços en executar un projecte de millora valorat en set milions d'euros.

 Nota de premsa del PSC sobre les retallades en ensenyament (pdf)