La vaga de Núria eliminarà totes les circulacions entre Ribes i Queralbs

El Govern fixa serveis mínims del 50% que els treballadors compliran operant el cremallera entre Queralbs i Núria. Del 29 al 31 de març hi haurà concentracions a les nou del matí

Arnau Urgell
27 de març del 2013
Un cremallera arribant a Núria ben nevat.
Un cremallera arribant a Núria ben nevat. | Vall de Núria
Núria viurà una Setmana Santa amb neu i vaga. Foto: Vall de Núria

El Departament d'Empresa i Ocupació ha fixat serveis mínims del 50% per a la vaga de Vall de Núria, segons han informat a aquest mitjà fonts del comitè d'empresa. Finalment, treballadors i direcció de FGC han acordat que es compleixin fent circular el cremallera només entre les estacions de Queralbs i Núria –les dues de Ribes quedaran fora de servei-.

Aquesta solució arriba després que el comitè hagi considerat "abusius" uns serveis mínims que consideren que "vulneren el dret de vaga". Hores d'ara encara no es disposen els horaris definitius que del divendres 29 al 31 de març restringiran el pas dels cremalleres entre Queralbs i Núria –excepte la primera circulació de pujada i la darrera de baixada per traslladar els treballadors dels hotels i restaurants-. Cal recordar que mentre els representants dels treballadors proposaven un 25% per tractar-se d'un servei "no essencial", la direcció de FGC ho elevava fins al 75%.

En l'assemblea d'aquesta nit s'ha acordat realitzar concentracions els tres dies de vaga a les nou del matí a l'estació de Ribes-Vila.

Negociació sense acord

La vaga al cremallera i a l'estació d'esquí de Núria es va confirmar oficialment el divendres passat després que acabessin sense èxit les negocacions. El comitè d'empresa de Núria, juntament amb el del cremallera i els funiculars de Montserrat, plantejaven aturar la retallada d'una paga extraordinària. Una mesura laboral que la direcció de FGC no va voler negociar escudant-se en el fet que és una decisió del Govern que afecta a tots els treballadors de les empreses públiques de la Generalitat.

Cal recordar que els treballadors de Vall de Núria, tant del cremallera com de l'estació d'esquí, van acordar convocar la vaga farts de les retallades salarials que pateixen des del 2010. En aquest sentit el portaveu del comitè, Xavier Formatger, assenyalava dies enrere que no només no són funcionaris sinó que tenen un conveni propi, de Turisme i Muntanya, inferior al del conjunt de Ferrocarils.

Més enllà d'aquesta reivindicació el comitè també plantejava aspectes de l'organització del treball que FGC sí que estava disposada a negociar. Concretament, es tracta de qüestions derivades de la implantació de l'agent únic com són l'insuficient personal per vendre bitllets en moments de màxima afluència i altres temes de caràcter contractual.

Horaris dels serveis mínims

Nota de premsa de FGC (pdf)