Ripoll bat el rècord de llangonisseta

Una quarantena de carnissers del Ripollès i d'arreu aconsegueixen elaborar 1.126 metres de l'element gastronòmic més genuí de la vila a benefici de l'Escola Ramon Suriñach d'educació especial

Elaboració de la llangonisseta més llarga del món
Elaboració de la llangonisseta més llarga del món | Arnau Urgell
Arnau Urgell
16 de juny del 2014
Els carnissers de Ripoll, amb la llangonisseta de rècord Foto: Arnau Urgell

Repte assolit, rècord superat. Els carnissers de Ripoll, i de la resta de les comarques gironines, van aconseguir aquest diumenge elaborar una llangonisseta de 1.126 metres, la més llarga feta mai. La iniciativa, que va aplegar centenars de vilatans i visitants a l'entorn del Monestir de Santa Maria, va ser en benefici de l'AMPA de l'Escola Ramon Suriñach, l'únic centre d'educació especial de la comarca.

"Això era absolutament impensable", reconeixia Carlos Carrasco, un dels carnissers de Ripoll. "Els pares del Ramon Suriñach un dia ens van proposar què podíem fer per ajudar-los econòmicament amb la llangonisseta com a protagonista i, finalment, va sortira aquesta idea", afegeix. L'objectiu és que es pugui cobrir el cost de les activitats d'estiu que, en requerir de molts professionals, és molt car i inassumible per moltes famílies.

Als carnissers de Ripoll s'hi van afegir una trentena de companys d'altres comarques. Els ramaders van col·laborar aportant porcs mentre que moltes entitats i empreses van assumir alguns dels costos del muntatge. "Volíem que tot fos pel Ramon Suriñach per això vam desestimar certificar-ho amb l'organització del Rècord Guiness", explica Carrasco. D'aquesta manera, oficialment es va parlar de la "llangonisseta solidària més llarga del món".

Més de 400 persones ja havien adquirit anticipadament "metres" de llangonisseta a sis euros. El mateix dia se'n van continuar venent mentre que desenes de persones més van menjar a la plaça de l'Ajuntament un menú amb el producte més genuí de la vila, pa amb tomàquet i una mica de vi. Els trabucaires, grups de música i corals de gòspel van acabar d'amenitzar la jornada amb una meteorologia amenaçant però que no va aigualir la celebració.

Més de mil quilos de carn

"Per poder fer tota aquesta llangonisseta hem necessitat 1.050 quilos de carn que vam picar dissabte", va explicar Magda Perramon, una altra de les carnisseres de Ripoll. Des de fa més de sis mesos que l'associació i l'escola estava treballant en aquest projecte. "Hi hem destinat moltes hores, hem fet quatre proves abans de realitzar aquest acte, estimem l'ofici i creiem que era una gran idea", va afegir. Per fer possible els 1.126 metres de llangonisseta d'una sola peça –xifra que coincideix amb la del Monestir- es va utilitzar un toro mecànic que cobria tota la llargada de la plaça mentre s'elaborava.

Procés d'elaboració de la llangonisseta més llarga del món. Foto: Arnau Urgell