Polèmica entre el MAP i l'Ajuntament de Campdevànol per l'adjudicació del servei de jardineria

Segons l'alcalde Joan Manso, la Fundació MAP no es va presentar al concurs perquè pel preu que es pagava no podien atendre el servei | El president del comitè d'empresa del MAP acusa l'alcalde de mentir dient que el preu de licitació s'havia apujat per evitar que ells es poguessin presentar-se

Treballadors de la Fundació MAP fent tasques de jardineria
Treballadors de la Fundació MAP fent tasques de jardineria | Fundació MAP
Isaac Muntadas
26 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:55h
La polèmica entre la Fundació MAP i lAjuntament de Campdevànol està servida. El motiu és la recent adjudicació del contracte pel servei de manteniment de jardins i zones verdes en favor d'Arico Forest SL -fins ara ho portava el MAP-. La controvèrsia s'ha desfermat arran d'una pregunta en el darrer ple del regidor d'ERC, Toni Riera, que ha demanat a l'alcalde si el consistori estava content amb els serveis prestats per la Fundació MAP. El batlle campdevanolenc, Joan Manso, li ha contestat que ''mai hem estat descontents amb el MAP''.

Relatant la cronologia dels fets, Manso ha explicat que es va fer públic un nou procés selectiu per fer-se càrrec de les tasques de jardineria del municipi, ja que s'havia acabat l'últim contracte. A partir d'aquí, el consistori va treure una licitació pública amb un preu de 64.000 euros més l'IVA anual. Segons diu l'alcalde, la Fundació MAP considerava que amb el preu que s'estava pagant no es podria atendre el servei tal com es feia fins ara. ''Pensàvem que si quedava desert per manca d'empreses, ja ho tornaríem a licitar'', diu Manso.

El MAP no es va presentar al concurs, però si que ho van fer dues empreses privades: La Cyca (Negocios Puertos 1975) i Arico Forest SL. D'acord amb la puntuació de l'informe tècnic, el contracte se'l va adjudicar aquesta última. Arico Forest SL és una empresa de les Preses (La Garrotxa) que porta la jardineria de molts ajuntaments de la demarcació de Girona i compta amb una plantilla de més de 40 treballadors.
 

El regidor d'ERC, Toni RIera, ha preguntat si hi havia hagut algun problema amb la Fundació MAP Foto: Isaac Muntadas


La relació entre el preu i la feina, la clau del conflicte

Manso ha explicat que, com a alcalde, té la obligació d'aconseguir ''el millor servei per la població amb el millor preu'' i que no pot fer distincions entre els diversos proveïdors. ''El MAP m'ha dit que per aquest preu no poden treballar'', ha sentenciat. De fet, l'alcalde ha exposat al ple que el preu de licitació és exactament el mateix que s'ha pagat els darrers cinc anys a la Fundació MAP. Precisament, ara fa un lustre només duien el 50 per cent del servei i es va decidir licitar la resta -s'ho va adjudicar la Fundació MAP després de presentar la millor proposta-. Manso ha relatat que es va parlar amb els responsables d'aquesta institució per tal d'ampliar aquest contracte però no va ser possible.

L'opinió d'ERC sobre aquest assumpte és que la Fundació MAP no s'ha presentat perquè se'ls ''ha ofegat donant-los més feina del normal''. A aquesta afirmació, l'alcalde ha contestat que, tractant-los amb el màxim respecte, se'ls hi han contractat feines extres ''per tal d'aconseguir el màxim servei possible''. A més, Manso ha volgut deixar clar que és ''impossible'' adjudicar una feina a algú que no s'ha presentat al procés selectiu. ''Si consideres que econòmicament no et surt a compte, doncs és normal que no et presentis'', ha afegit. Tot i així, l'alcalde no entén perquè no s'han presentat si el preu era el mateix que els darrers anys i, en canvi, si que s'hi han presentat dues empreses privades, que a més van fer un rebaixa del 15% del preu de licitació -l'adjudicació s'ha fet per 54.758,40 euros més IVA anuals-.

El portaveu d'ERC, Toni Riera, també ha remarcat que sempre han estat a favor de què les feines es donin a gent del poble o de la comarca, i més, amb el servei ''excel·lent'' que prestaven i la funció social que representa donar feina a persones amb discapacitat. L'alcalde li ha reiterat que sinó s'han presentat al concurs és impossible guanyar-lo i ha dit que estan totalment compromesos amb la Fundació MAP, però també han de defensar els interessos dels ciutadans. Per demostrar que no tenen cap problema amb aquesta institució, l'alcalde ha posat l'exemple de la licitació del servei de neteja del Consell Comarcal -del què ell és president- al seu favor. Manso ha defensat que s'ha d'exigir sempre el millor servei perquè sinó la feina de jardineria la podrien fer treballadors del consistori -com es feia abans- que també té el seus avantatges i els seus inconvenients.

Riera només desitja que la nova empresa sigui prou professional ''per complir i fer la feina igual de bé de com ho feia el MAP''. Manso ha replicat que si aquesta feina no es pogués fer pel preu demanat demanaria disculpes però, en principi, això no hauria de passar. Tot i així, l'alcalde també ha volgut destacar que amb els diners que han sobrat de la licitació degut a la rebaixa es podran reinvertir en altres millores per la jardineria. El batlle campdevanolenc també ha posat l'exemple de l'adjudicació del servei de neteja en favor del Grup Sifu, demostrant que per un preu baix es pot fer una bona feina. ''Fa tres mesos que funciona i tan la llar d'infants com l'escola n'estan encantats'', ha reivindicat.
 

El ple municipal ha estat l'escenari de la polèmica entre la Fundació MAP i el consistori Foto: Isaac Muntadas


Tensió entre l'alcalde i el president del comitè d'empresa de la Fundació MAP

El moment més tens de la sessió ha arribat al torn de precs i preguntes per part del públic. Entre els assistents hi havia el president del comitè d'empresa de la Fundació MAP, Joan Montero, que ha volgut donar la seva versió dels fets. Montero ha acusat a Manso de ''disfressar'' la realitat i de mentir en alguns aspectes dient que el preu de licitació era superior perquè ''el tipus impositiu ha passat del 10 al 21%''. ''Ho has fet expressament perquè no ens presentem'', li ha etzibat i ha afegit que no s'han presentat perquè era ''deficitari'' i ''perquè el treball s'ha doblat pel mateix preu''. ''No t'admeto que diguis informacions falses'', li ha replicat Manso.

L'alcalde ha deixat clar que el preu no s'ha modificat i ha fet intervenir la secretària perquè ho confirmés. A més, ha dit que l'IVA dels serveis els marca l'Estat i ells no hi tenen res a veure. Montero ha acabat dient que ''ja es veurà si l'empresa privada és capaç de fer la feina''. La tensió ha anat decreixent i Montero ha emplaçat a Manso a parlar en privat per aclarir-ho tot.