Salut confia en deixar resolt el brot de la residència de Ribes els propers dies

Dels 39 residents que havien donat positiu, 33 ja han estat desaïllats i ja fan vida normal

La residència municipal de Ribes
La residència municipal de Ribes | Laia Deler
Redacció
07 de novembre del 2020
Actualitzat a les 18:57h
El brot de Covid-19 de la Residència Municipal per a la Gent Gran de la Vall de Ribes es preveu que aquesta setmana podria quedar resolt, segons ha explicat un portaveu del Departament de Salut a NacióRipollès. El centre ha registrat set defuncions de residents, tots amb patologies prèvies.

Dels 39 residents que hi havia positius, la setmana passada se'n van desaïllar 14, i aquesta setmana han estat 19 més que han passat a fer vida normal. Als sis residents restants, està previst que els facin testos Elisa per tal de comprovar l’estat immunològic i procedir al seu desaïllament en les properes hores en cas que tinguin anticossos de la malaltia. L'evolució clínica de tots es bona, excepte un dels residents del qual preocupa la seva situació per la patologia de base, més que no pas per l'afectació de la Covid-19.
 
Les alarmes van saltar el 13 d’octubre quan una treballadora va resultar positiva per PCR. Tot seguit des del Departament de Salut, l’Ajuntament de Ribes, la direcció de la residència i l’atenció primària es va coordinar per implantar i reforçar les actuacions, entre les quals l’aïllament preventiu de tots els residents el mateix dia 13 i es van extremar les mesures de protecció.

El dia 14 es va comunicar un cas positiu en un resident que presentava una patologia no associada a Covid-19 i l’inici de símptomes de dos residents més. El dia 15 es va dur a terme un cribratge general a tots els 47 residents, amb 39 positius en total. Pel que fa als treballadors, ens aquests moments n'hi ha 14 de positius molt lleus o  asimptomàtics. 

Des que es va detectar el brot el Departament de Salut està fent un seguiment i control de la residència juntament amb la direcció per garantir que la sectorització del centre, les mesures d’aïllament, prevenció i protecció es fan correctament per contenir l’avanç del virus i la informació a les famílies, també en col·laboració amb l'Ajuntament. També s’ha rebut el suport de l’empresa Sumar pel que fa al reforç de personal. Per la seva banda, el seguiment clínic dels residents ha estat controlat per l’Equip d’Atenció Primària de Ribes de Freser-Campdevànol i l’Hospital de Campdevànol, que han destinat dues infermeres i un geriatra al seguiment i control dels residents.

El brot de Ribes de Freser és el primer que afecta un equipament d'aquestes característiques del Ripollès. La Residència Municipal per a la Gent Gran de la Vall de Ribes és de titularitat pública i la gestiona l'entitat Sumar, vinculada a la Diputació de Girona.