Inicien la tercera fase de restauració del castell de Rocabruna

Redacció
08 d'octubre del 2008
 
L'arquitecte i cap del servei de restauració de patrimoni de laDiputació de Girona, Lluís Bayona, diu que l'objectiu final de larestauració d'aquest castell del que es situen els seus orígens alsegle X passen per conversar 'les restes arqueològiques' i crear unsistema per 'ensenyar i explicar' millor al visitant aquestes restes.
 
Aquest dilluns un helicòpter ha traslladat una mini excavadora i undúmper a més del material necessari per poder fer l'actuació. Entre elmaterial transportat hi ha un grup electrogen, una bastida, ciment oaigua. D'aquí a unes tres setmanes es farà l'operació per baixar elmaterial un cop acabada l'obra. El vicepresident de la Diputació deGirona i diputat de l'àrea de cultura, Roger Zamorano (ERC), que havisitat el castell destacava que el transport aeri és el sistema 'méseficaç, econòmic i sostenible' per fer aquest tipus de transport.L'accés al castell pel personal que farà l'obra es farà amb un vehicletot terreny fins a la base del turó on està situat i a peu fins a dalt.

La restauració del castell de Rocabruna va començar l'any 2006 quan esva fer una neteja de la vegetació de l'entorn i es van consolidar elselements visibles 'més malmesos' tal i com explica Bayona. La segonafase de restauració es va fer durant els anys 2006 - 2007 i es va centraren la consolidació de les restes de parets del recinte exterior, de lesdiferents edificacions i van iniciar les excavacions a la partsuperior del castell, recinte Sobirà. Aquesta tercera fase volconsolidar els treballs arqueològics realitzats consolidant lesestructures visibles i les que apareguin com a resultat dels treballsarqueològics que es realitzaran a partir d'ara on es traurà uns dosmetres i mig de terra acumulada.


Un castell al cim d'un turó
El castell de Rocabruna està situat a 995 metres d'alçada. Els seusorígens es remunten al segle X. El nom del castell s'apunta que provédel color del sòl i de les pedres de l'entorn que és ennegrit . L'accésal castell és bastant difícil, ja que el turó es troba completamentenvoltat de bosc. Només és possible d'arribar-hi a través d'un corriolmig abandonat que puja des de la base del puig. Arquitectònicament, el castell mostra torres i murs. L'element que més destaca d'aquestconjunt és la torre de l'homenatge, situada al límit de les muralles ide planta rectangular. També s'aprecien bona part dels murs quedividien cadascuna de les dependències que formaven part de lafortificació. Una part remarcable de l'edifici és un pany de paret ambuna antiga porta. Existeixen altres restes del mur de pedra, de lacapella de Sant Llorenç o la torre circular.

A l'entorn del castell de Rocabruna existeixen moltes llegendes. En destaca una que explica que en temps dels àrabs, estant assetjat el nucli deRocabruna, els seus habitants van fer una llarga mina per tal de baixara buscar aigua al riu. També es diu que al castell hi ha un bou d'orenterrat. És tan ferma la creença que una vegada hi caigué un llamp iels veïns hi anaren amb l'esperança que l'enderroc d'un pany de murallainterior fet pel llamp hagués exposat a l'exterior el famós bou d'or.