El cronòmetre «amenaça» la urbanització de la Torre de Ripoll

Queden onze mesos perquè els terrenys esdevinguin rústics

Redacció
20 d'agost del 2009
Urbanització la Torre de Ripoll
Urbanització la Torre de Ripoll | Arnau Urgell


A la zona de la Torre de Ripoll el més calent és a l'aigüera. L'octubre de 2008 es va anunciar que es reiniciaven les obres d'urbanització després d'estar encallades durant tres dècades. Tanmateix en prou feines es van fer uns moviments de terres i al cap de poques setmanes el soroll de les màquines es va aturar. A diferència d'altres projectes, on deixar córrer el temps pot ser una estratègia vàlida, en el cas de la Torre esdevé una amenaça: el 25 de juliol de 2010, just d'aquí a onze mesos, ha d'estar finalitzada i amb les cessions a l'Ajuntament executades. En cas contrari, els terrenys passaran a ser rústics.

Eudald Casas, regidor d'Urbanisme de Ripoll, ha explicat a ElRipollès.info que el termini és “inamovible”. “Se l'estan jugant” ha afirmat en referència als onze mesos que queden abans que expiri la possibilitat de mantenir la zona com a urbanitzable. En aquest sentit Casas ha explicat que els serveis tècnics avaluen si encara hi ha temps material per finalitzar les obres d'urbanització. Si el dictamen fos desfavorable i l'empresa igualment volgués reiniciar les obres, l'Ajuntament els hi exigiria un aval per tal de poder sufragar els possibles costos de restaurar el terreny. Així mateix, un altre aval ja dipositat assegura la restauració en cas que el projecte quedés definitivament aturat.

En el moment de constituir-se la junta de compensació, el projecte aprovat parlava d'un termini de 15 mesos. Casas no ha volgut pronunciar-se si aquest període estava calculat a “l'alça” i, en tot cas, considera que cal esperar a l'informe tècnic del consistori.

El responsable d'Urbanisme també ha explicat que fa uns mesos els promotors van proposar certes modificacions en el projecte aprovat que al final no es van registrar. Aquesta va ser, segons Casas, la darrera vegada que ambdues parts van tenir contactes. La junta de compensació, formada per Josel SL -empresa de Nuñez i Navarro- i petits parcel·listes, va escollir com a constructora a la ripollesa Roca i Coma SL.



Una urbanització polèmica

La Torre de Ripoll ha estat marcat per un procés llarg i enrevessat. La urbanització d'aquest sector -situat a l'oest de la variant del Calvari, als peus del Remei- es va iniciar a mitjans dels 70. Nuñez i Navarro els va comprar al preu simbòlic d'una pesseta però es va topar amb la reclamació de parcel·listes als quals el propietari els hi havia venut un 20% dels mateixos terrenys anteriorment.

El desacord, que no es va solucionar fins el 2007, va suposar l'abandonament del sector i la seva progressiva degradació. Hores d'ara només queden visibles restes com les tapes del clavegueram, part de la vorera i algun sector semiasfaltat. El Pla parcial del sector permet construir-hi fins a 93 habitatges.


Mostra Projectes, serveis, transformacions i infraestructures Ripollès en un mapa més gran