​La variant i l'habitatge, els únics punts de fricció d'un debat d'Olot analgèsic

La dues hores de discussió política entre els quatre candidats d'Olot han estat protagonitzades per la cama i l'absència de guanyadors

Els quatre candidats durant el debat, moderat pel periodista olotí Juanma Robles
Els quatre candidats durant el debat, moderat pel periodista olotí Juanma Robles | Martí Albesa
18 de maig del 2023
Actualitzat a les 11:23h
El debat electoral d'Olot, a ulls de l'espectador, segurament ha acabat tal com ha començat. Les dues hores de discussió política han servit més per convèncer els convençuts que per canviar opinions. Amb només una vuitantena de persones de públic, la majoria membres de partits, la Sala Torín d'Olot ha viscut un exercici democràtic, on, en general, hi ha hagut poca interacció d'arguments i la majoria de candidats han exposat més que contradit. Tot i això, alguns punts com la variant i l'habitatge han estat els que han provocat més fricció entre els quatre caps de llista amb actual representació a l'Ajuntament: Pep Berga de Junts, Josep Quintana d'ERC, Josep Guix del PSC i Jordi Gasulla de la CUP.

L'habitatge 

"El Nucli antic està més revitalitzat que fa quatre anys, però no està completat", ha assegurat Pep Berga en una de les seves primeres frases del debat. El candidat de Junts ha assegurat que tenen la "fórmula màgica" per arreglar el barri vell d'Olot i s'ha atrevit a posar data a la recuperació de la zona: el 2031. Tot i això, la resta de candidats han retret que l'equip de govern "no hagi fet res" en quatre anys per millorar l'habitatge i el barri olotí.
 

Pep berga, candidat de Junts Foto: Martí Albesa


Guix ha dit que amb el mig milió d'euros que s'ha invertit a pintar les façanes de la plaça Major, es podrien haver rehabilitat tres o quatre habitatges per a lloguer públic; Quintana ha considerat que l'habitatge és el repte més gran de la ciutat, en el qual cal ser "valents" per fer aplicar la llei i "evocar-hi diners"; i Gasulla ha considerat que Junts ha tingut "poca fermesa" amb els grans tenidors, ja que no ha aplicat recàrrecs a l'IBI a pisos buits, tot i aprovar-se durant tres anys a les ordenances fiscals de la ciutat. Com a resposta, Berga ha assegurat que la CUP està instal·lada en el "bla bla bla" que "acaba en res" i ha retret al candidat cupaire que mai li hagi donat un exemple d'un Ajuntament que se n'hagi sortit en mesures contra els pisos buits: "Sempre anem proposant coses que jurídicament després no són possibles de prosperar", ha afirmat Berga.

La variant

La confrontació entre el candidat juntista i el de la CUP ha estat una de les més notòries del debat i també s'ha donat en matèria de mobilitat, quan s'ha entrat a parlar, sobretot, de la variant. Gasulla ha volgut marcat terreny assegurant que la gent no sabia que la variant "no depèn de l'Ajuntament" i cal explicar "la veritat", també en els terminis de la infraestructura, els quals, segons el candidat de la CUP, no poden situar-se abans del 2029. Aquí Berga i Guix han defensat que des de l'alcaldia es podia incidir en la consturcicó de la infraestructura olotina a través de la pressió institucional i les reunions amb alts càrrecs de la Generalitat.
 

Jordi Gasulla, candidat de la CUP Foto: Martí Albesa


Pel que fa al mentrestant, ERC ha demanat treure vehicles pesants de dins Olot i ha tret pit dels avenços en el projecte executiu que ha fet l'actual Departament de Territori. Junts ha defensat que cal millora el servei del TPO per al 2025, quan s'acabi la concessió, i la CUP ha promès que si governen firmaran un decret d'alcaldia per limitar el pas de camions per l'avinguda Sant Jordi.

Entre la resta de qüestions rellevants, la majoria dels candidats han coincidit en el fet que cal ampliar la plantilla de la policia local per millorar la inseguretat que es viu a la ciutat, s'han reclamat més carrils bici, una millora en l'oferta d'oci per als joves i s'ha passat de puntetes per la promoció econòmica, on Junts ha defensat la feina feta i ha assegurat que "no tocaria allò que funciona".
 

Distensió final

El debat ha finalitzat amb quatre preguntes de col·lectius i periodistes locals, les quals han servit per posar sobre la taula l'equilibri territorial, la necessitat d'implicar més els joves en el dia a dia de l'Ajuntament, i per acabar la sessió amb un to més distès. Una de les preguntes ha obligat els candidats a mullar-se i dir quines eren les qualitats polítiques i humanes dels rivals. Tot i que alguns hi han aprofundit més que altres, s'ha definit Gasulla com a metòdic, Berga com a empàtic i gran coneixedor de l'administració, Guix com una persona amb molta veterania i una passió innata per la política, i Quintana com a dialogant.

Aquest "joc" entre candidats i el minut d'or de cada un han posat punt i final a un debat que ha acabat, pràcticament, com ha començat: amb concordança i sense un guanyador ni perdedor. Molt probablement, el debat electoral d'Olot 2023 serà intranscendent per a la decisió del vot, però haurà servit per oferir una discussió sobre la ciutat que, malauradament, només es dona cada quatre anys.