Es posa en funcionament una eina digital per a seguir els consums i gestionar les calderes de biomassa

ForestHEAT, impulsat per la Diputació de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, és un servei gratuït adreçat a municipis i a empreses subministradores

Una imatge de l'eina digital ForestHEAT.
Una imatge de l'eina digital ForestHEAT. | @DiputacióGirona.
NacióGarrotxa
14 de desembre del 2021
Actualitzat a les 9:39h
La Diputació de Girona, amb el suport del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ha creat ForestHEAT, un servei gratuït per seguir els consums i facilitar la gestió de les instal·lacions de biomassa. Es tracta d’una plataforma digital oberta als municipis, així com a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics. D’entrada, s’està desenvolupant a les comarques gironines, però la voluntat és estendre-la arreu de Catalunya. 
 
En concret, s’hi podran seguir els consums tèrmics energètics de les instal·lacions de biomassa, els subministraments de biomassa i petjada de carboni, així com els costos econòmics a partir dels reports i gràfics que se’n poden extreure. Si bé inicialment la ciutadania no té accés a aquestes dades, els municipis tenen la llibertat de facilitar-los-les si així ho consideren.  
 
L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear sinergies en el sector de la biomassa forestal de Catalunya i consolidar la producció de l’estella procedent de la gestió forestal local i sostenible, imprescindible també per a la prevenció d’incendis i la preservació dels boscos i de la biodiversitat. 
 
Actualment, gairebé el 65 % de la superfície del país és forestal; per tant, l’aprofitament energètic del bosc a Catalunya té molt sentit i és una font d’energia alternativa, renovable i de proximitat de gran capacitat tèrmica i preu estable.  
 
La proposta es va començar a desenvolupar a finals del 2019 en el marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) per a la promoció d’accions de recerca i gestió en la mitigació i adaptació al canvi global en l’àmbit agroforestal de les comarques gironines.  
 
El servei està ultimant el seu desenvolupament, que serà operatiu al cent per cent a finals d’aquest any. En aquesta primera fase, han estat 24 els ajuntaments gironins escollits per aplicar ForestHEAT. Són els següents, distribuïts per comarques: 
 
  • Alt Empordà: Darnius, Figueres, la Jonquera, Navata, Pont de Molins i Roses. 
  • Baix Empordà: Palafrugell. 
  • Cerdanya: Fontanals de Cerdanya. 
  • Garrotxa: Besalú i Mieres. 
  • Gironès: Aiguaviva, Bordils, Cassà de la Selva i Celrà. 
  • Pla de l’Estany: Vilademuls. 
  • Ripollès: Campdevànol. 
  • Selva: Breda, Caldes de Malavella, Riudellots de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners, Vidreres i Vilobí d’Onyar.
Arxivat a